Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše země za 1. světové války
Advertisements

České země v průběhu války – Zahraniční odboj
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
V neděli 28. září se uskutečnila druhá letošní národní pouť na místa spojená s prvním československým odbojem. Cílem cesty se stal Kyjev, hlavní město.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Ruské revoluce 1917.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH Češi a Slováci za první světové války Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Československé legie v Rusku
Československé legie, vznik Československa
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 15) Užitá grafika Název sady: Výtvarná příprava Ročník: 1. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 9) Základy malby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 2. Nejznámější bitvy 1. světové války Název sady: Osobnosti a události.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 14) Typografie, piktogramy, kaligrafie Název sady: Výtvarná příprava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 11. Velká vlastenecká válka Název sady: Osobnosti a události českých.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Název prezentace (DUMu): Voda
Název prezentace (DUMu): Půda
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název prezentace (DUMu): Buňky
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Československé legie, vznik Československa
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
18. Pascalův zákon, hydraulika
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
LEGIE - jednotky čs. zahraničních vojsk (na straně Dohody)
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 1. První světová válka
Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání?
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
8. Mnichovská konference
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na činnost československých vojenských jednotek v zahraničí.

Československé legie = československé vojenské jednotky v zahraničí z Čechů a Slováků žijících v cizině, z válečných zajatců a přeběhlíků. Legionářský odznak z čepice uniformy

Ve Francii (10 tisíc) Československé legie ve Francii

V Itálii (20 tisíc) Československé legie v Itálii

V Rusku (70 tisíc) Československé legie v Rusku

Ve Francii – 1914 původně československá rota Nazdar. Pak spojeni do Československé armády bojující samostatně. V Itálii – dobrovolnický sbor vznikl v lednu 1917.

V Rusku – v srpnu 1914 vznikla Česká družina jako ozbrojený oddíl ruské armády. Zajatci a dezertéři hromadně organizování jako samostatné jednotky po únorové revoluci Pomník České družiny v Medzilaborcích.

Od března nasazováni jako samostatné jednotky proti Němcům pomoc čsl. jednotek při ruské ofenzívě na Ukrajině – bitva u Zborova.

Její ohlas v ruském prostředí umožnil odstranit nedůvěru, která v ruských vojenských kruzích vůči Čechoslovákům panovala.

Další úspěch při střetnutí spolu s oddíly Rudé armády u ukrajinské Bachmače s vojsky Ústředních mocností.

Po brestlitevském míru legie prohlášeny za součást francouzské armády (aby nebyli naši vojáci vydáni zpět do Rakouska-Uherska, kde by byli potrestáni za velezradu).

Přesun přes bojující Evropu byl nemožný, zvolena cesta přes Sibiř a Tichý oceán do Vladivostoku (tzv. sibiřská anabáze). Obrněný vlak československých legií Orlík čeká na své bojové nasazení.

Při přesunu ozbrojená srážka s ruskými bolševiky v Čeljabinsku = otevřené vojenské střetnutí s Rudou armádou a sovětskou mocí.

Legionáři 8 regimentů, kteří byli zabiti bolševiky poblíž Nikola-Ussurijska, 1918.

Legionáři obsadili tzv. Sibiřskou magistrálu.

I po kapitulaci Německa a Rakouska-Uherska zadržováni na Sibiři, únava, vnitřní rozpory, růst nespokojenosti ze zadržování odsunu. Touha vrátit se do osvobozené vlasti.

Návrat domů na lodích Dohody roku 1920.

Otázky k opakování 1.Kdo vstupoval do oddílů čs. legií? 2.Kde tyto jednotky bojovaly? 3.Co to byla tzv. sibiřská anabáze? 4.Objasni význam čs. legií. 5.Uveď příklad literárního díla, které zpracovává uvedenou tematiku.

Zdroje pro textovou část SOCHROVÁ, M. DĚJEPIS V KOSTCE II. Novověk, Dějiny nové doby. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, s

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Autor: Ondřej Žváčekhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cesk%C3%A1_dru%C5%BEina.jpg Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 12 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 13 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 15 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek16 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 17 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 18 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: