Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

8. Mnichovská konference

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "8. Mnichovská konference"— Transkript prezentace:

1 8. Mnichovská konference
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 8. Mnichovská konference Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na vznik a důsledky Mnichovské dohody.

3 Nespokojenost obyvatelstva
během hospodářské krize vedla k aktivizaci nacionalismu – sjednocují se čeští fašisté – Národní obec fašistická (Gajda, Stříbrný)

4 Andrej Hlinka hovořil o autonomii Slovenska, vzniká Sudetoněmecká strana (1935) – Konrád Henlein pracuje pro Hitlerovy plány a začne získávat na svou stranu německé obyvatelstvo v pohraničí.

5 ČSR začíná budovat opevnění a modernizuje armádu.

6 V průběhu roku 1937 se Československo dostalo do mezinárodní izolace
V průběhu roku 1937 se Československo dostalo do mezinárodní izolace. Západní mocnosti prosazují politiku appeasementu (ústupky a usmiřování).

7 Po násilném obsazení Rakouska Německem v březnu 1938 (Anschluss) se uzavíralo obklíčení ČSR.
Seyss-Inquart a Hitler ve Vídni - březen roku 1938

8 Davy vítají Němce ve Vídni

9 Průběh událostí roku 1938:

10 duben: SdP po sjezdu v Karlových Varech vyhlašuje tzv. karlovarský program = požadavek úplné rovnoprávnosti Němců s Čechy, autonomie pohraničí, svoboda hlásat fašistickou ideologii.

11 Likvidace českých nápisů v pohraničí

12 květen: částečná mobilizace české armády = ústup nacistů, vydán manifest na obranu demokracie a republiky Věrni zůstaneme.

13 srpen: do ČSR přijíždí lord Runciman jako prostředník a smiřovatel mezi Německem a ČSR; nátlak na čsl. vládu, aby splnila požadavek henleinovců, ale SdP odmítla Benešovu dohodu o řešení sudetské otázky (taktika „nedohodnout se“ domluvena s Hitlerem).

14 září: schůzka Hitlera a Chamberlaina v Berchtesgadenu a v Bad Godesbergu – ČSR má odstoupit Německu území s více než polovinou německého obyvatelstva.

15 čsl. veřejnost tento nátlak odmítla, Hodžovu vládu nahradila „vláda národní obrany“ generála Jana Syrového.

16 23.9. vyhlášena všeobecná mobilizace, nástup do vybudovaných pevností v pohraničí (odhodlání, nadšení, připravenost k obraně vlasti).

17 Pod hrozbou rozpoutání války se 29. 9
Pod hrozbou rozpoutání války se sešla mnichovská konference - projednání sporu o čs. pohraničí, ČSR nepřizvána, byla podepsána dohoda o přijetí německých nároků na vyklizení požadovaných území.

18

19 Hitler (Německo) Mussolini (Itálie) Chamberlain (Anglie) Daladier (Francie)

20 Budova (dnešní Musik Hochschule), ve které došlo k podpisu Mnichovské dohody

21 30.9. prezident E. Beneš mnichovský diktát přijal na vlastní zodpovědnost a bez parlamentu (oběť ve prospěch světového míru, aby ČSR nebyla označena jako hlavní viník světového napětí).

22 Neville Chamberlain oznamuje, že podpisem Mnichovské dohody „přinesl mír“

23 Důsledky Mnichova: konec 1. republiky ztráta 1/3 území, pohraničního opevnění a přirozených hranic hospodářské ztráty – významná ložiska uhlí, 33% rozvinutého lehkého průmyslu (Ústecko, Liberecko), úrodná půda na Slovensku narušena železniční doprava znemožněna obrana

24 Příjezd německých vojsk do Sudet

25 Otázky k opakování Jak se chovalo německé obyvatelstvo v ČSR po nástupu nacismu v Německu v r. 1933? Co obsahoval tzv. karlovarský program? Kdo stál v čele Sudetoněmecké strany v letech 1935 – 1938? Které velmoci se účastnily mnichovské konference? Důsledky mnichovské dohody.

26 Zdroje pro textovou část
SOCHROVÁ, M. DĚJEPIS V KOSTCE II. Novověk, Dějiny nové doby. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999. s. 121 – 122. ČORNEJ, P. ČORNEJOVÁ, I. PARKAN, F. KUDRYS, M. DĚJEPIS PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY. Dotisk 2. vydání. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., s. 195.

27 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 9 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 11 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 12 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 13 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 15 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 16 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 17 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 18 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv

28 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 19 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 19 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 19 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 19 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 20 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 21 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 22 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 23 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 24 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "8. Mnichovská konference"

Podobné prezentace


Reklamy Google