Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání?"— Transkript prezentace:

1 Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání?
Otázky k diskuzi Která seskupení států stála proti sobě v 1.svět.v., které státy patřily k jednotlivým válčícím stranám? Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání? Vysvětli pojmy „blesková válka“ a „zákopová válka“ Které fronty se vytvořily v Evropě? (uveď i místo bojů) Která událost způsobila vstup USA do války?

2 Příčiny války: Ekonomické a politické spory mezi velmocemi Vytvoření koalic a rozdělení světa na bloky: Dohoda (Anglie, Francie, Rusko) x Ústřední (Centrální) mocnosti (Německo, Rakousko – Uhersko, později Turecko, Bulharsko)

3 František Ferdinand d´Este (1863 – 1914)
Záminka: Atentát na následníka rakousko-uherského trůnu, synovce Františka Josefa I., Františka Ferdinanda d´Este v Sarajevu 28. června 1914.

4 Atentátníkem byl Gavrillo Princip z tajné srbské organizace
Černá ruka, proto bylo Srbsko obviněno z podpory atentátníků. Gräf und Stift Double Phaeton z roku 1910, v němž byl František Ferdinand v Sarajevu zavražděn

5 28. července 1914 vyhlásilo Rakousko-Uhersko Srbsku válku a 1
28. července 1914 vyhlásilo Rakousko-Uhersko Srbsku válku a 1. srpna vyhlásilo Německo válku Rusku, které patřilo k nejvlivnějším oporám Srbska. Tak se aktivizovaly spojenecké smlouvy a vypukl celoevropský konflikt.

6 Charakter války: Předpoklad bleskové války (blitzkrieg) nevyšel, válka dostala charakter zákopové války (sitzkrieg). Nakonec můžeme hovořit o válce totální (nasazeno všechno obyvatelstvo) a světové (účast 34 zemí), dochází k militarizaci ekonomiky a hospodářství.

7

8 Průběh války V Evropě se vytvořila čtyři bojiště: západní, východní, haličská (Halič = oblast sahající od Krakova na území nynější západní Ukrajiny) a srbská fronta.

9 etapa Na západě se postup německé armády zastavil před Paříží na řece Marně. Na východní frontě pohyb fronty zastaven na území nynějšího Polska. Na haličské frontě R-U armáda zatlačena do oblasti Krakova, na balkánském bojišti Srbové vytlačili R-U armádu za Dunaj. Boje mimo Evropu: na Kavkaze, na Blízkém i Dálném východě.

10 2. etapa: 1915 – 1916 Vleklé, nerozhodné boje v zákopech (Ypres – použití jedovatého plynu, Verdun, na řece Sommě). Do války vstupují Itálie (Dolomity, Piava), Bulharsko, Rumunsko, Řecko. Byla rozpoutána válka v koloniích a na mořích.

11 Změna ve vedení války: využití nejnovějších výsledků vědy a techniky = nasazení tanků a chemických zbraní, výroba kulometů, dalekonosných kanónů, bojových letadel, válečných lodí včetně ponorek.

12

13 3. etapa: 1917 – březen 1918 Vstup USA do války proti Německu (německá ponorka potopila parník Lusitania, veřejné mínění se obrátilo proti politice izolacionismu). Růst napětí ve společnosti a odpor proti válce, v Rusku svržení cara, vzniká sovětské Rusko, které vystupuje z války a uzavírá v Brestu Litevském separátní mír s Německem.

14 Po zásahu torpédem se Lusitania potápěla 18 minut, na její palubě zahynulo 1198 osob.

15 4. etapa: březen – listopad 1918
O výsledku války stále není rozhodnuto. Nepokoje v zázemí a vojenské vzpoury (v Rumburku, v boce Kotorské, v Kragujevci). Postupné vítězství dohodových vojsk na Balkáně, na italské frontě i na Blízkém východě. Kapitulace centrálních mocností: kapitulace Rakouska-Uherska, kapitulace Německa (v železničním vagóně v Compiegne) = konec 1. světové války.

16

17 Důsledky války Padlo 10 milionů vojáků a 20 milionů bylo zraněno a zmrzačeno, v důsledku hladu a epidemií zahynulo 7 milionů civilních obyvatel.

18 Sociální a nacionální radikalismus, sociální nepokoje a revoluce.
Vznik nástupnických států (Rakouská republika, Republika Československá, Maďarské království, …) Změny na mapě Evropy: od Ruska se oddělila Litva, Lotyšsko, Estonsko, obnovena Belgie, Francie dostala zpět Alsasko a Lotrinsko, Besarábie připojena k Rumunsku. Růst úlohy USA Rozvoj vědy a techniky Vznik Společnosti národů = mezinárodní instituce, která měla zajistit mír a řešit problémy diplomatickou cestou.

19

20

21 Zdroje pro textovou část
SOCHROVÁ, M. DĚJEPIS V KOSTCE II. Novověk, Dějiny nové doby. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, s. 104 – 108. ČORNEJ, P. ČORNEJOVÁ, I. PARKAN, F. KUDRYS, M. DĚJEPIS PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY. Dotisk 2. vydání. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., s. 176 – 178.

22 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 9 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 11 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundersarchiv Snímek 12 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 13 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 15 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 16 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 17 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 18 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 19 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 21 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 22 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání?"

Podobné prezentace


Reklamy Google