Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První svĚtová válka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První svĚtová válka."— Transkript prezentace:

1 První svĚtová válka

2 První svĚtová válka globální válečný konflikt od roku 1914 do roku 1918 zasáhla Evropu, Afriku a Asii a probíhala ve světových oceánech bezprostřední záminkou k válce byl atentát na arcivévodu a následníka trůnu R - U Františka Ferdinanda d'Este. Rakousko-Uhersko odvetou vyhlásilo válku Srbsku, čímž vyvolalo řetězovou reakci vedoucí k světové válce. Během jednoho měsíce se Evropa ocitla ve válečném konfliktu.

3 První svĚtová válka propukla mezi dvěma koalicemi:
Mocnostmi Dohody a Ústředními mocnostmi Mocnostmi dohody při vypuknutí války byly Spojené království, Francie a carské Rusko. V roce 1915 se připojila Itálie a v roce 1917 USA Ústředními mocnostmi byly v roce 1914 Německo a Rakousko-Uhersko. Připojila se Osmanská říše a v roce 1915 Bulharsko Na konci války zůstaly neutrálními pouze Španělsko, Švýcarsko, Nizozemsko a státy Skandinávie.

4 První svĚtová válka V Evropě probíhaly boje na několika frontách. Na západní frontě boje probíhaly v zákopech (zákopová válka).

5 PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA Zvítězily státy DOHODY: Obrovské hmotné ztráty
Téměř 10 milionů zabitých a 20 milionů zraněných

6 První světová válka OTÁZKY K PREZENTACI
Sl. 1: Vysvětli význam slov globální válečný konflikt. Sl. 2: Jaká země se skrývá pod pojmenováním Spojené království – blíže vysvětli. Sl. 3: Doplň další místa bojů v Evropě – hlavní fronty. Sl. 4: Uveď vítězné státy. Použitý zdroj: -foto prezentace - google


Stáhnout ppt "První svĚtová válka."

Podobné prezentace


Reklamy Google