Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková"— Transkript prezentace:

1 SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): – 60. léta, Pražské jaro 1968 Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na etapu demokratizačního úsilí a reforem za socialistické republiky a jejího potlačení vpádem okupačních vojsk Varšavské smlouvy.

3 Život v komunistickém Československu:
znárodňování, zlikvidován soukromý sektor, centrální plánování hospodářství (pětiletky), kolektivizace zemědělství a vznik JZD = zpomalování hospodářského růstu, pokles životní úrovně.

4 1953 – měnová reforma = projevy odporu proti režimu potlačeny
1953 – měnová reforma = projevy odporu proti režimu potlačeny. Smrt Stalina i Gottwalda – naděje na změnu. Prezidentem zvolen Antonín Zápotocký. Antonín Zápotocký

5 Duben 1956 kritika Stalinových zločinů na XX. sjezdu KSSS = požadavek podívat se kriticky i na vlastní minulost.

6 II. sjezd československých spisovatelů- požadavek práva na svobodnou tvůrčí práci a celkovou demokratizaci společnosti (vystoupení Jaroslava Seiferta a Františka Hrubína). Jaroslav Seifert

7 1957 Novým prezidentem zvolen Antonín Novotný (v jeho osobě došlo ke sloučení nejvyšší státní a stranické funkce) – vyhlásil konečné vítězství socialismu v Československu.

8 1960 Nová ústava: zaručovala vedoucí úlohu KSČ, změna názvu státu na Československá socialistická republika, nový státní znak.

9 Postupné uvolňování politického a kulturního života, proměna životního stylu, kritika stávajícího režimu.

10 1964 Předložen návrh ekonomické reformy (Ota Šik) – neúspěšný pokus o zavedení prvků tržního hospodářství do hospodářství plánovaného.

11 Pokus o nápravu systému v roce 1968: leden - Alexander Dubček zvolen prvním tajemníkem ÚV KSČ.

12 březen – prezidentem Ludvík Svoboda.
Počátek obrodného procesu = Pražské jaro (etapa demokratizačního úsilí a reforem – Černík, Kriegel, Smrkovský), březen – prezidentem Ludvík Svoboda. Ludvík Svoboda

13 Duben Vyhlášen akční program KSČ: odsouzeno potlačování práv a svobod občanů v minulých letech, uplatňování zásad tržního hospodářství, přesto ale vedoucí úloha KSČ (pokus o „socialismus s lidskou tváří“).

14 Červen Manifest 2000 slov (Ludvík Vaculík) – varování před návratem k minulým poměrům. Rozštěpení ve vedení strany: proti reformám (V. Biĺak).

15 Červenec Dopis pěti komunistických stran (SSSR, NDR, Polska, Bulharska a Maďarska) adresovaný čs. představitelům, vyzývající k ukončení reforem, nesouhlas Dubčekova vedení.

16 Jednání vedení KSSS a KSČ v Čierné nad Tisou
Červenec/srpen Nedošlo k dohodě, proto byla schválena vojenská invaze do Československa.

17 20./21. srpen Vojenský vpád armád vojsk pěti států Varšavské smlouvy (SSSR, Polska, NDR, Maďarska a Bulharska) do Československa.

18 Okupace země, členové vedení KSČ zatčeni a převezeni do Moskvy.
Neozbrojený odpor občanů X postup okupační armády. 26. srpna Podepsán moskevský protokol o dočasném pobytu sovětských vojsk na našem území.

19

20

21

22 Otázky k opakování: Kdo byli Antonín Zápotocký a Antonín Novotný? 2. Co označujeme jako „Pražské jaro“? 3. Kdo vedl KSČ v době obrodného procesu? 4. Proč vojska států Varšavské smlouvy uskutečnila invazi do Československa?

23 Zdroje pro textovou část
ČORNEJ, P. ČORNEJOVÁ, I. PARKAN, F. KUDRYS, M. DĚJEPIS PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY. Dotisk 2. vydání. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., s. 227 – 229.

24 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 9 – [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 12 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 17 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 17 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 19 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 20 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 21 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková"

Podobné prezentace


Reklamy Google