Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková"— Transkript prezentace:

1 SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 20. Normalizace 70. a 80. let Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na represivní opatření po násilném potlačení Pražského jara, jako byly čistky v komunistické straně, propouštění ze zaměstnání, obnovení cenzury, zrušení mnoha zájmových a politických sdružení a organizací.

3 Období od srpna 1968 do pádu komunistického režimu 1989 – normalizace = odstraňování reforem a jejich stoupenců.

4 Říjen 1968 Přijat zákon o československé federaci 16. leden 1969 Sebeupálení Jana Palacha na protest proti nastupující totalitě (následovali Jan Zajíc, Evžen Plocek).

5 Pomník Jana Palacha a Jana Zajíce v dlažbě před Národním muzeem

6 Duben 1969 Gustav Husák zvolen prvním tajemníkem ÚV KSČ, zpřísněna cenzura, čistky v KSČ (tzv. prověrky). Gustav Husák

7 Prosinec 1970 Vydáno Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XIII. sjezdu KSČ. léta Hospodářská stagnace, velké projekty: budování jaderných elektráren, plynovodu a ropovodu ze SSSR, stavba metra.

8 Společnost pomalu upadala do netečnosti, úplatkářství, chalupaření.
Velká vlna emigrace.

9 Na Konferenci o spolupráci a bezpečnosti v Evropě v Helsinkách se Československo zavázalo respektovat lidská práva, ale jejich porušování = vznik Charty 77 (Jan Patočka, Václav Havel, Jiří Hájek), další opoziční organizace Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných.

10 1987 V čele KSČ Milouš Jakeš. Sílící nespokojenost ve společnosti 1988 – 1989 = demonstrace, červen 1989 vydán manifest Několik vět.

11

12

13 Policie brutálně potlačila studentskou demonstraci na Národní třídě, začátek sametové revoluce = byl odstartován pád komunismu.

14 Ustanoveno Občanské fórum v čele s Václavem Havlem. Generální stávka

15 9. 12. Jmenování vlády „národního porozumění“, premiérem Marián Čalfa, zrušena vedoucí úloha KSČ ve společnosti, započat přechod k tržní ekonomice.

16 Do čela Federálního shromáždění zvolen Alexander Dubček. 29. 12.
Do čela Federálního shromáždění zvolen Alexander Dubček. Václav Havel zvolen československým prezidentem. Václav Havel (1936 – 2011)

17 Duben 1990 Vyhlášena Česká a Slovenská Federativní republika, v červnu proběhly první svobodné volby: vítězství Občanského fóra.

18 1991 – 1992 Hospodářská reforma, změna vlastnických vztahů (privatizace), restituce.

19 Vznik České republiky

20 Otázky k opakování: Charakterizuj období normalizace. Kdo byl v roce 1975 zvolen prezidentem republiky? Co to byla Charta 77? Kdy vypukla sametová revoluce? Kdo ji vyvolal? Jak skončila? Kdy a s jakým výsledkem se konaly v Československu první svobodné parlamentní volby?

21 Zdroje pro textovou část
ČORNEJ, P. ČORNEJOVÁ, I. PARKAN, F. KUDRYS, M. DĚJEPIS PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY. Dotisk 2. vydání. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., s , 227 – 238.

22 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 20 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková"

Podobné prezentace


Reklamy Google