Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust"— Transkript prezentace:

1 SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 13. Holocaust Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na pronásledování a hromadné vyvražďování osob označených jako Židé, prováděné nacistickým Německem a jeho spojenci v době druhé světové války.

3 HOLOCAUST = označení pro systematické a státem provozované pronásledování a hromadné vyvražďování osob označených jako Židé prováděné nacistickým Německem a jeho spojenci v době druhé světové války.

4 Během této genocidy bylo zavražděno
kolem 6 milionu Židů.

5 Součástí nacistické ideologie byl antisemitismus = projev nenávisti vůči Židům, jejich osočování za podvádění, ziskuchtivost a snahy o ovládání ostatních národů.

6 vydány norimberské zákony – občanem říše s veškerými politickými právy se mohl stát pouze příslušník německé krve, tedy nikoliv Žid, bylo stanoveno, kdo má být považován za Žida.

7 Židé byli napadáni a šikanováni na ulicích, okrádáni o svůj majetek, vystěhováváni z bytů a dokonce vyháněni za hranice.

8 Adolf Eichmann Hermann Göring nechal Adolf Eichmann ve Vídni zřídit Ústřednu pro židovské vystěhovalectví, na rozkaz Herrmanna Göringa byla v Německu založena Říšská ústředna pro židovské vystěhovalectví.

9 Židé za naději na možnost emigrace zde museli odevzdat téměř veškerý svůj movitý i nemovitý majetek.
930 židovským uprchlíkům na palubě lodi Sv. Louis byl odepřen vstup na Kubu, do Spojených států a Kanady, a loď byla nucena k návratu do Evropy

10 Vrchol protižidovských incidentů = křišťálová noc 9. 11
Vrchol protižidovských incidentů = křišťálová noc – celoněmecký pogrom, během něhož shořela většina synagog, byly demolovány židovské obchody.

11 Mnoho Židů bylo zabito či odvlečeno do koncentračních táborů, dokončuje se arizační proces.

12 Od museli všichni Židé povinně přijmout doplňující dané jméno Israel (pro muže) a Sara (pro ženy). Červenec 1938 – nařízeno zavedení zvláštních průkazů pro Židy, cestovní pasy německých a rakouských Židů musely být označeny razítkem „J“ (Jude – Žid).

13 Později museli Židé starší 10 let nosit na pravé paži pásku s Davidovou hvězdou.

14 Dalším stupněm protižidovské politiky mělo být vystěhování Židů, které se změnilo v násilné deportace do ghett. Po obsazení Polska byli Židé soustředění v ghettech v Generálním gouvernementu.

15 20. 1. 1942 – konference v Berlíně – Wannsee:
Reinhard Heydrich – konference v Berlíně – Wannsee: rozhodnuto o konečném řešení židovské otázky – podle Reinharda Heydricha měli být Židé soustředěni v pracovních táborech na obsazeném východních území.

16 Tyto tábory byly používány k různým účelům: pracovní tábory, sběrné tábory (Terezín, …), které sloužily jako dočasná „přestupní“ stanice, a vyhlazovací tábory stavěné primárně pro masové vraždění

17 Chelmno

18 Osvětim

19 Majdanek

20 Sobibor

21 Trebllinka

22

23

24 Masové vraždění začalo na dobytých územích Polska a SSSR hromadnými popravami střelnými zbraněmi, které prováděly speciální jednotky Einsatzgruppen.

25 Postupně využíván nový způsob vraždění – mobilní plynové komory, v nichž byly oběti zabíjeny výfukovým plynem.

26 Od začátku r vznikala vyhlazovací centra vybavená plynovými komorami, kde se k zabíjení používal jedovatý plyn Cyklon B.

27 V českých zemích se holocaust odehrával pod vedením okupačních úřadů
V českých zemích se holocaust odehrával pod vedením okupačních úřadů. Před 2. světovou válkou žilo na dnešním území ČR více než Židů, 26 tis. se podařilo do r emigrovat. Oběti Židovské genocidy v procentech

28 V letech 1941 – 1945 bylo do různých táborů deportováno více než 81 tisíc Židů, značná část židovského obyvatelstva nenastoupila do transportů, ale podílela se na ilegální odbojové činnosti či se ukrývala, mnozí ukončili svůj život dobrovolně.

29 Konečné řešení židovské otázky si v Protektorátu Čechy a Morava vyžádalo téměř 80 tisíc lidských životů.

30 Oběti holocaustu si svět připomíná 27. 1
Oběti holocaustu si svět připomíná – den osvobození Osvětimi Rudou armádou

31 Otázky o opakování: Definuj pojem holocaust
2. Co je to antisemitismus? 3. Co obsahovaly norimberské zákony? 4. Co bylo podstatou tzv. konečného řešení židovské otázky? 5. Uveď příklad filmu, knihy nebo jiného díla, které je spojeno s tematikou holocaustu

32 Zdroje pro textovou část
cs.wikipedie.org/wiki/Holokaust Matějíčková, Jana. Holocaust uherskobrodských Židů v letech 1939 – Diplomová práce. Brno 1993

33 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 9 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 11 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 13 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 15 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 22 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Dennis Nilsson Snímek 26 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv


Stáhnout ppt "SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust"

Podobné prezentace


Reklamy Google