Politika hospodářské a sociální soudržnosti Mgr. Oldřich Hájek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v ČR
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální politika
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Regionální a strukturální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Mgr. Oldřich Hájek.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Regionální a strukturální politika
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Transkript prezentace:

Politika hospodářské a sociální soudržnosti Mgr. Oldřich Hájek

PHSS – 3. přednáška 5. období politiky soudržnosti Cíle pomoci 3 formy poskytování pomoci 4 Iniciativy společenství

PHSS – 3. přednáška CÍL 1: PODPORA ROZVOJE A STRUKTURÁLNÍCH ZMĚN V ZAOSTÁVAJÍCÍCH REGIONECH JEDNÁ SE O NUTS II, JEJICHŽ PRŮMĚRNÝ HDP (HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT) V PARITĚ KUPNÍ SÍLY (PKS) ZA ROKY 1994 – 1996 NEDOSÁHL 75% PRŮMĚRU HDP EU – O VYMEZENÍ ROZHODUJE KOMISE PRO REGIONY, KTERÉ JIŽ NEBUDOU OPRÁVNĚNY PRO POMOC PODLE CÍLE 1 BYL PROGRAM DOČASNÉ OMEZENÉ POMOCI („PHASING OUT“) V RÁMCI CÍLE 1 BUDOU FINANCOVÁNY DVA SPECIÁLNÍ PROGRAMY – JEDEN PRO SEVERNÍ IRSKO, DRUHÝ PRO SEVERSKÉ REGIONY ŠVÉDSKA

PHSS – 3. přednáška CÍL 1– spolufinancovatelné aktivity: PŘÍMÉ INVESTICE DO VÝROBY, KTERÉ POMÁHAJÍ UDRŽOVAT A VYTVÁŘET PRACOVNÍ MÍSTA PODPORA MSP – SLUŽBY PRO MSP (PORADENSTVÍ V OBLASTI FINANČNÍHO ŘÍZENÍ FIRMY, MARKETINGU, CERTIFIKACE, PŘENOS KNOW HOW) S CÍLEM ZVÝŠIT ZAMĚSTNANOST, DIVERZIFIKOVAT REGIONÁLNÍ EKONOMIKU A VYUŽÍT DISPONIBILNÍ ZDROJE ROZVOJ PODNIKATELSKÉ INFRASTRUKTURY (VÝSTAVBA PRŮMYSLOVÝCH ZÓN, VTP PARKŮ, INKUBÁTORŮ, INOVAČNÍCH CENTER, DOPRAVY, TELEKOMUNIKACÍ, ENERGETIKY, ZPRACOVÁNÍ ODPADU, ČISTIČKY VOD, REGENERACE BROWNFIELDS) ROZVOJ SOCIÁLNÍ INFRASTRUKTURY (VZDĚLÁVÁNÍ A ZDRAVOTNÍ PÉČE) PODPORA VÝZKUMU, VÝVOJE A TECHNICKÝCH INOVACÍ ROZVOJ ZPRACOVATELSKÝCH STRUKTUR – PRO ZPRACOVÁNÍ ZEMĚDĚLSKÝCH PRODUKTŮ A RYB, MODERNIZACE ZAŘÍZENÍ, ZAJIŠTĚNÍ CERTIFIKACE KVALITY PRODUKTŮ ZEMĚDĚLSTVÍ, ROZVOJ ŘEMESEL OPATŘENÍ NA OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A PŘÍRODNÍHO BOHATSTVÍ ROZVOJ KULTURNÍHO DĚDICTVÍ – OBNOVA BUDOV OBNOVA ČÁSTÍ MĚST POSTIŽENÝCH KRIZÍ PODPORA PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE VYTVÁŘENÍ SYSTÉMU ZAMĚSTNANOSTI – INFORMOVÁNÍ O PRACOVNÍCH PRÍLEŽITOSTECH PRO MLADÉ, PRO NEZAMĚSTNANÉ, OHROŽENÉ MARGINALIZACÍ, POMOC PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE ADAPTACE PRACOVNÍCH SIL NA ZMĚNY TRHU PRÁCE, ROZVOJ REKVALIFIKACÍ ROZVOJ SYSTÉMU (CELOŽIVOTNÍHO) VZDĚLÁVÁNÍ

PHSS – 3. přednáška CÍL 1: DŮLEŽITÉ JE ZNÁT PODMÍNKY A MÍRU KOFINANCOVÁNÍ V RÁMCE CÍLE 1: MAX. 75% CELKOVÝCH NÁKLADŮ, MIN. 50% HRAZENO Z VĚŘEJNÝCH ZDROJŮ ČR ZÍSKÁ PRO ZKRÁCENÉ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ : 2,3 MLD EUR TJ. ASI 70 MLD CZK Z EU KOFINANCOVÁNÍ V ČR ASI 18 MLD CZK

PHSS – 3. přednáška CÍL 2: PODPORA EKONOMICKÉ A SOCIÁLNÍ KONVERZE STRUKTURÁLNĚ POSTIŽENÝCH REGIONŮ REGIONY CÍLE 2 VYMEZUJE OBVYKLE NA ÚROVNI NUTS III REGIONY CÍLE 2 MOHOU BÝT PROBLÉMOVÉ REGIONY PRŮMYSLOVÉ, MĚSTSKÉ, VENKOVSKÉ, RYBÁŘSKÉ SOUSEDÍCÍ S REGIONY CÍLE 1

PHSS – 3. přednáška CÍL 2 – podpora regionů: A. PRŮMYSLOVÝCH (STARÝ PRŮMYSLOVÝ REGION) KRITÉRIA VYMEZENÍ JSOU: VYSOKÝ, AVŠAK KLESAJÍCÍ PODÍL EKONOMICKY AKTIVNÍCH V SEKUNDÉRU (PRŮMYSL) VYSOKÁ MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI B. ZEMĚDĚLSKÝCH, VENKOVSKÝCH (RURÁLNÍCH) MUSÍ VYHOVĚT ALESPOŇ DVĚMA ZA 4 KRITÉRIÍ, ABY MĚLY NÁROK NA PODPORU: HUSTOTA ZALIDNĚNÍ MENŠÍ NEŽ 100 OBYV./KM2 PODÍL EKONOMICKY AKTIVNÍCH V ZEMĚDĚLSTVÍ PŘESAHUJE DVOJNÁSOBEK PRŮMĚRU EU NADPRŮMĚRNÁ NEZAMĚSTNANOST ÚBYTEK OBYVATELSTVA (ZÁPORNÉ MIGRAČNÍ SALDO)

PHSS – 3. přednáška CÍL 2 – podpora regionů: C. MĚSTSKÝCH (URBÁNNÍCH) REGIONY MĚSTSKÉ (URBÁNNÍ) - MUSÍ VYHOVĚT ALESPOŇ JEDNOMU Z KRITÉRIÍ PRO POSKYTNUTÍ FINANČNÍ PODPORY: MÍRA DLOUHODOBÉ NEZAMĚSTNANOSTI VYŠŠÍ NEŽ PRŮMĚR EU VYSOKÝ STUPEŇ CHUDOBY VČETNĚ ŠPATNÝCH BYTOVÝCH PODMÍNEK ZVLÁŠTĚ AKUTNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY VYSOKÝ STUPEŇ KRIMINALITY NÍZKÁ MÍRA VZDĚLANOSTI D. RYBÁŘSKÝCH OHROŽENÍ ZAMĚSTNANOSTI V SEKTORU RYBOLOVU A ZPRACOVÁNÍ RYB E. SOUSEDÍCÍCH S REGIONY CÍLE 1 STATUT CÍLE 2 MOHOU ZÍSKAT I REGIONY SOUSEDÍCÍ S REGIONY CÍLE 1

PHSS – 3. přednáška CÍL 2 – spolufinancovatelné aktivity: INVESTICE DO VÝROBY REGENERACE BROWNFIELDS, REHABILITACE PŮDY, BUDOV PODPORA MSP REKVALIFIKACE – ADAPTACE PRACOVNÍCH SIL NA ZMĚNĚNÉ PODMÍNKY PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE MAXIMÁLNĚ VŠAK 50% CELKOVÝCH NÁKLADŮ

PHSS – 3. přednáška CÍL 3: ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ – PODPORA ZMĚN A MODERNIZACE POLITIK A SYSTÉMŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ, REKVALIFIKACÍ A ZAMĚSTNANOSTI JEDNÁ SE O HORIZONTÁLNÍ (PLOŠNÝ) CÍL – PODPORU MOHOU ZÍSKAT VŠECHNY REGIONY (KROMĚ REGIONŮ CÍLE 1 – ZDE JE PODPOROVÁNA VŽDY PRIORITNÍ OSA PODPORA LIDSKÝCH ZDROJŮ V REGIONECH CÍLE 1 FINANCOVÁNA Z ESF). TENTO CÍL JE PROVÁZÁN S EVROPSKOU STRATEGIÍ ZAMĚSTNANOSTÍ

PHSS – 3. přednáška TYPY AKTIVIT SPOLUFINANCOVATELNÝCH V RÁMCI CÍLE 3: PODPORA SYSTÉMU (ODBORNÉHO) ŠKOLSTVÍ, ROZVOJ VZDĚLÁVACÍHO SYSTÉMU PODPORA SYSTÉMU AKTIVNÍ POLITIKY ZAMĚSTNANOSTI – NAPŘ. INFORMAČNÍ SYSTÉMY REKVALIFIKACE A KURZY CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ MAX. 50% CELKOVÝCH NÁKLADŮ.

PHSS – 3. přednáška 3 formy poskytování pomoci A) INICIATIVY ČLENSKÝCH STÁTŮ, B) INICIATIVY SPOLEČENSTVÍ, C) INOVAČNÍ OPATŘENÍ A TECHNICKÁ POMOC

PHSS – 3. přednáška 4 Iniciativy společenství INTERREG (ERDF) ERDF PRO OBDOBÍ 2000 – 2006 VE VÝŠI MLD. €, COŽ JE 2,5% STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ ZÁMĚREM JE FINANČNĚ PODPOROVAT, A TAKTO STIMULOVAT PŘESHRANIČNÍ, NADNÁRODNÍ A MEZIREGIONÁLNÍ KOOPERACE

PHSS – 3. přednáška 4 Iniciativy společenství LEADER+ (EAGGF) JE INICIATIVA SPOLEČENSTVÍ, FINANCOVANÁ Z PODPŮRNÉ SEKCE EAGGF, ZAMĚŘENÁ NA PODPORU LOKÁLNÍCH INICIATIV ZA ÚČELEM ROZVOJE VENKOVA. EQUAL (ESF) JE INICIATIVA SPOLEČENSTVÍ, FINANCOVÁNA Z ESF, PODPORUJÍCÍ NADNÁRODNÍ SPOLUPRÁCI ZAMĚŘENOU NA BOJ SE VŠEMI FORMAMI DISKRIMINACE A NEROVNOSTÍ NA TRHU PRÁCE. URBAN (ERDF) JE INICIATIVA SPOLEČENSTVÍ, FINANCOVANÁ Z ERDF, ZAMĚŘENÁ NA PODPORU EKONOMICKÉ A SOCIÁLNÍ REGENERACE MĚST A PŘÍMĚSTSKÝCH OBLASTÍ POSTIŽENÝCH KRIZÍ

PHSS – 3. přednáška Inovační opatření a technická pomoc JSOU TŘETÍ FORMOU POMOCI ZE STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ JSOU NA KTERÉ BYLO PRO OBDOBÍ 2000 – 2006 VYČLENĚNO MLD. €, COŽ JE 0,65% PROSTŘEDKŮ STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ INOVAČNÍ AKTIVITY ZAHRNUJÍ STUDIE, PILOTNÍ PROJEKTY TECHNICKÁ POMOC ZAHRNUJE REALIZACI PŘÍPRAVNÝCH, MONITOROVACÍCH, VYHODNOCOVACÍCH A KONTROLNÍCH OPATŘENÍ NEZBYTNÝCH PRO HLADKOU IMPLEMENTACI NAŘÍZENÍ TÝKAJÍCÍCH SE STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ

PHSS – 3. přednáška Literatura a zdroje: Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo zahraničí Euroskop Euraktiv Integrace