Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Advertisements

ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Školství ve 2. pol. 17. st. a počátku 18. st.
Doba Jana Amose Komenského
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
Číslo v digitálním archivu školy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Jan Amos Komenský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
MARIE TEREZIE domácí politika
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Od Jiřího z Poděbrad k J. A. Komenskému Pohled do českých dějin 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.9 Města Pardubického kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Zlínského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Mistr Jan Hus (14. stol.)  kněz, myslitel, reformátor a kazatel  vyučoval na univerzitě v Praze a dva roky byl jejím rektorem  navrhl reformu pravopisu.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Škola: P11 ZŠ A MŠ, BRNO, HORNÍKOVA 1 Autor: JARMIL MULLER Předmět: VLASTIVĚDA Anotace: DUM je určen k seznámení.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Druh učebního materiálu
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Události českých dějin v datech 16. a 20.stol.:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Druh učebního materiálu
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
Význam J.A. Komenského 5.část
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jan Amos Komenský
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
BAROKO významní představitelé
VÝVOJ ŠKOLSTVÍ NA NAŠEM ÚZEMÍ V 19. STOLETÍ
Jan Amos Komenský Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Výkladová hodina pro žáky 5.ročníku. Vývoj školství v českých zemích po bitvě na Bílé hoře.

Třicetiletá válka Úpadek hospodářství Velké ztráty na lidských životech Většina škol na venkově zrušena Vrchnost se nezajímala o vzdělání poddaných Začíná převládat negramotnost

Jan Ámos Komenský Navrhl změnu způsobu výuky Do školy měli chodit chlapci i dívky Výuka měla probíhat v mateřském jazyce Měla být názorná Chtěl zrušit tělesné tresty ve školách

Význam J.A.Komenského Vysoce oceňoval význam výchovy Podle něj by žádné dítě nemělo být vyloučeno z výchovy, protože i to nejméně nadané dítě lze alespoň poněkud vychovat Klade důraz na význam kázně Odmítá tělesné tresty za neznalost, ale za porušení kázně je v určitých případech připouští Jedna z knih – Labyrint světa a ráj srdce

Cíle výchovy poznat sebe a svět – vzdělání ve vědách, uměních a řemeslech ovládnout sebe – výchova mravní povznést se k Bohu – výchova náboženská

Při výuce samé aplikoval Komenský tyto zásady: zásada názornosti – přímá žákova zkušenost zásada systematičnosti a soustavnosti – učivo by na sebe mělo navazovat, nejen v jednotlivých předmětech, ale i mezi nimi. Je třeba zajistit soustavný vzdělávací režim zásada aktivnosti – žáci by měli své poznatky získávat vlastní zkušeností, využívat je v praxi zásada trvalosti – je třeba soustavně učivo opakovat zásada přiměřenosti – učitel by měl vycházet z věkových a individuálních schopností dětí J.A. Komenský: Didactica magna - Učitel a žák

Nejstarší dochovaný rukopis

Druhy škol – nižší školy -Ve větších obcích – pro děti od 6 do 12 let -Učilo se zde číst, psát, počítat -Velký důraz na zpěv a náboženství -Škola byla většinou v jedné z místností fary, v bytě učitele, ve městech ve školách -Povinnou školní docházku zavedla až Marie Terezie

Gymnázia Učili zde zpravidla mniši Vyučovalo se v latině Navštěvovali je jen chlapci Základem bylo memorování pouček bez znalosti obsahu

Vysoké školy Navštěvovali jen chlapci Výuka také v latině Nejznámější Karlova univerzita v Praze

Knihy Velmi málo se četlo Knihy byly velmi drahé V češtině byly vydávány pověsti, pohádky, životopisy svatých Učené knihy jen v latině a němčině Bohuslav Balbín, český učitel, spisovatel a kněz

Chceš vědět víc? 65/ (J.A.Komenský) 65/

Co sis zapamatoval? Mateřském jazyce Chlapci Latině a němčině Na nižších školách se vyučovalo v Na gymnázia chodili studovat pouze Učené knihy byly psány v

Citace Klippart řady Office F.ČAPKA. Doba pobělohorská, Vlastivěda5