Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Španělsko Referát 5.B.
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Předmět a očekávaný výstup
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Portugalsko Info a obrázky.
Portugalsko III2-Z7-III-04
Oblast: Jižní Evropa Španělsko
poloha, rozloha, členitost
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Španělsko.
Afrika – poloha, rozloha
EVROPA Španělsko III2-Z7-III-03.
Peter Gabaĺ – 5.A.
Španělsko hymna.
Španělsko (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_345.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_18_Jihovýchodní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_14_Nizozemsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_20_Rumunsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_19_Maďarsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Název : VY_32_INOVACE_08_Francie Téma: Evropa – Francie 7.ročník Číslo.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_06 N á zev materi.
Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ na.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_12_Belgie Téma:
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_11_Finsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Španělské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ŠPANĚLSKO ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce a procvičování zeměpisu na základní škole. Zeměpis –
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_VLASTIVĚDA
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
EVROPŠTÍ TRPASLÍCI Mgr. Lenka Dostálová PROSINEC Vlastivěda
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Evropa – poloha, rozloha, členitost
EVROPA – povrch a vodstvo VLASTIVĚDA PRO 5.ročník pracovní prezentace
Severní Západní 8. a Jižní Střední Jihovýchodní Východní
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Evropa 1 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace  Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd s pomocí interaktivní tabule.

Španělské království Chuan Carlos I. Španělský král Rozloha km² Počet obyvatel Hlavní město Madrid Hlava státu král Chuan Carlos I. Jazyk španělština Měna euro

Spolu s Portugalskem zabírá Španělsko Pyrenejský poloostrov. Na severu hraničí s Andorrou a Francií. Hranici tvoří Pyreneje. Na jihu hraničí s Afrikou. Hranici tvoří 14 km široký Gibraltarský průliv. Španělsko omývá na severu Biskajský záliv a na jihovýchodě Středozemní moře. Ve Středozemním moři leží souostroví Baleáry, které jsou politicky provincií Španělska. Baleáry

Francie Portugalsko Afrika Gibraltarský průliv Biskajský záliv AtlantickýoceánAtlantickýoceán Středozemní moře Baleáry Španělsko Madrid Andorra

PyrenejeKantaberské pohoří Kastilské pohoří Sierra Nevada Iberské pohoří Sierra Morena

Nejdelší řekou na Pyrenejské poloostrově je řeka Tajo. Teče do Portugalska a vlévá se do Atlantského oceánu. Nejdelší a nejvodnatější řekou Španělska je Ebro, která Teče na východ a vlévá se do Středozemního moře. Celkem je ve Španělsku asi řek a vodních toků. V létě vysychají,v období kdy mají dostatek vody jsou rychlé a prudké.

Španělsko leží velmi blízko severní Afriky. Odtud pronikli v roce 711 na Pyrenejský poloosrov Maurové. 700 let pak ovládali velkou část Španělska. Zavedli islám, židům a křesťanům jejich náboženství ponechali. Maury dnes připomínají nádherné budovy. Nejslavnější z nich je Alhambra ve městě Granada. Je to pevnost s palácem, se stinnými zahradami a lvím dvorem. Považuje se za nejkrásnější umělecké dílo ve Španělsku.

Na jihu Španělska leží přístav Gibraltar. Nepatří Španělsku, ale Velké Británii. Na skalách zde jako na jediném místě v Evropě žijí opice. Tuto opici nazývají zoologové magot nebo také makak. Zřejmě ji sem zavlekli již staří Římané. Gibraltar Magot

Správnost ověř kliknutím na tabuli Španělsko leží na ……………………………..poloostrově. Hlavní město Španělska je ………………………………………… Španělsko sousedí s …………………….,………… a …………………… ………………………………průlivem je odděleno od ……………………………. Břehy Španělska omývá ……………………… a ……………………….. Na jihu Španělska leží přístav………………....., který patří ………………. ……………………….Na skalách zde žijí volně …………………….. Pyrenejském Madrid PortugalskemAndorrouFrancií GibraltarskýmAfriky Biskajský zálivStředozemní moře Gibraltar Velké Britániiopice Klikni

Zdroje  LAZAR, Ondřej. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  GRACIA FAJARDO, Pedro. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: n.svg/750px-Flag_of_Spain.svg.pngm.novinky.cz/386/ top_foto1-m59h1.jpgwwwhttp://ihttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Flag_of_Spai n.svg/750px-Flag_of_Spain.svg.pngm.novinky.cz/386/ top_foto1-m59h1.jpg  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: assist.cz/files/editor/image/Fotky%20destinac%C3%AD/%C5%A0pan%C4%9Blsko/Bale %C3%A1rsk%C3%A9%20ostrovy/Mallorca%207.JPGhttp:// assist.cz/files/editor/image/Fotky%20destinac%C3%AD/%C5%A0pan%C4%9Blsko/Bale %C3%A1rsk%C3%A9%20ostrovy/Mallorca%207.JPG  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: px-Iberian_peninsula.jpg px-Iberian_peninsula.jpg  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: L%C3%A9on_G%C3%A9r%C3%B4me_005_Guard.jpg/220px-Jean- L%C3%A9on_G%C3%A9r%C3%B4me_005_Guard.jpg L%C3%A9on_G%C3%A9r%C3%B4me_005_Guard.jpg/220px-Jean- L%C3%A9on_G%C3%A9r%C3%B4me_005_Guard.jpg  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Z5nVcTH9A/s1600/alhambra1.jpg Z5nVcTH9A/s1600/alhambra1.jpg  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: