Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_05_San Marino Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd s pomocí interaktivní tabule.

3 San Marino

4 San Marino

5 San Marino Rozloha 61 km² Počet obyvatel 31 8777
Hlavní město San Marino Hlava státu regent Teodoro Lonferniny a 2. regent Denise Bronzetti Jazyk italština Měna euro

6 San Marino Nejjasnější republika San Marino
San Marino je malý jihoevropský stát. Druhý nejmenší evropský stát a pátý nejmenší na světě. Je ze všech stran obklopený Itálií. San Marinem probíhá horský hřeben s vrcholem Monte Titano 739 m. Na něm se rozkládá město obklopené hradbami. Nejdůležitější řekou je na severu Ausa, na jihovýchodě Marano. Funkci hlavy státu vykonávají dva kapitáni regenti volení parlamentem vždy na dobu šesti měsíců.

7 San Marino San Marino ročně navštíví asi turistů a cestovní ruch je důležitý do státní pokladny. Oblíbeným suvenýrem ze San Marina jsou poštovní známky. Tyto známky mají platnost pouze pro zasílání dopisů v rámci státu San Marino. Nelze je použít na dopisy posílané do zahraničí. Jsou ceněným zbožím pro filatelisty z celého světa.

8 Turistické cíle Tři věže ze San Marina
Jsou postavené na třech vrcholcích hory Monte Titano. Jsou vyobrazeny na vlajce a erbu. První věž La Rocca fungovala až do roku 1970 jako vězení, ve druhé La Cesta je muzeum historických zbraní. Třetí věž Montale není veřejnosti přístupná.

9 Palazzo Pubblico Veřejný palác Sídlí v něm vládní orgány. Budově
Dominuje věž s hodinami. Před palácem stojí socha Svobody. Svoboda má na hlavě korunu ve Tvaru tří věží – symbolu San Marina. Před palácem probíhá každou hodinu Výměna stráží v typických uniformách.

10 Bazilika San Marino Bazilika je hlavním kostelem San Marina.
Je zasvěcená patronovi a ochránci státu svatému Marinusovi, jehož socha zdobí hlavní oltář v bazilice. Pod oltářem jsou uloženy i části těla svatého Marinuse

11 Opakování Itálií San Marino
San Marino je stát zcela obklopený……………………. Hlavní město je ……………………………. Hlavu státu plní dva…………………………. volení na ………………… roku. Měna………………….. Nejvyšší vrchol je ………………………………………… stojí na něm……………………………………, Které jsou vyobrazeny na ………………………..a………………….. Státní orgány sídlí v budově……………………………… Před ní stojí socha……………………….. Hlavním kostelem San Marina je …………………………………………..zasvěcená patronovi a ochránci státu ………………………………….. regenti půl euro MonteTitano Tři věže ze San Marina vlajce znaku Veřejného paláce Svobody Bazilika San Marino svatému Marinusovi Správnou odpověď ověř kliknutím pera na interaktivní tabuli.

12 Zdroje INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava"

Podobné prezentace


Reklamy Google