Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Výkladová hodina pro žáky 5.ročníku, sousední státy ČR, Rakousko a jeho specifika. Žáci plní po výkladu zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně.

2 Rakousko RAKOUSKO JE NÁŠ JIŽNÍ SOUSED

3 Obyvatelstvo V Rakousku žije asi 8 miliónů obyvatel Němčina je úřední jazyk Obyvatelé žijí v devíti spolkových zemích

4 Státní symboly Vlajka -Vlajku Rakouska tvoří tři vodorovné pruhy, červený, bílý a červený. Její vzor a barvy odpovídají historickému štítu ze státního znaku. Vlajka patří k nejstarším na světě a podle legendy, která vznikla ve středověku, bojoval babenberský vojvoda Leopold V. v křižáckém tažení roku 1191 v Akkonu za Svatou zemi tak udatně, že po boji bylo jeho bíle bojové oblečení úplně od krve. Když si však sundal pásek, oděv pod ním nebyl krví dotknutý. Jedinečný pohled, který se mu naskytl, přijal za svojí symboliku, jak barvy, tak i rozložení. Státní znak - Znak tvoří černá orlice se zlatou hradební korunkou a zbrojí, nesoucí na prsou červený štítek se stříbrným břevnem. V drápech drží zlatý srp a zlaté kladivo, představující rolníky a dělníky (hradební korunka zastupuje městský stav)

5 Města Hlavní město – Vídeň je hlavní město Rakouska, současně také statutární město a zároveň od 1. ledna 1922 jedna z jeho spolkových zemí, zcela obklopená územím spolkové země Dolní Rakousy. Leží na řece Dunaj a se svými 1,7 miliony obyvatel je největším rakouským městem a současně nejvýznamnějším kulturním, politickým a hospodářským centrem země. Historické centrum Vídně bylo v roce 2001 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

6 Další města Linec - je hlavní město rakouské spolkové země Horní Rakousy. Horní Rakousy Salzburg – hlavní město rakouské spolkové země Salcbursko, poblíž se těží sůl (Solná komora)Salcbursko Insbruck - je hlavní město rakouské spolkové země Tyrolsko. Je sídlem biskupa a oblíbeným cílem turistů a lyžařů.rakouské spolkové zeměTyrolsko Graz - hlavní město Štýrska, je se svými 287 000 obyvateli druhé největší město v Rakousku. ŠtýrskaRakousku

7 Vodstvo Největší část Rakouska (80 566 km²) je odvodňována Dunajem do Černého moře. Pouze malé oblasti jsou odvodněny Rýnem (2366 km²) do Severního moře.

8 Měna Ve všech spolkových zemích se platí eurem

9 Známé osobnosti Wolfgang Amadeus Mozart - skladatel Johann Strauss – skladatel Falco - zpěvák Sigmund Freud - psycholog

10 Obrázky z Rakouska

11 Co sis zapamatoval? Vídeň Dunaj Johann Strauss W.A.Mozart Hlavním městem Rakouska Největší rakouská řeka Slavný skladatel

12 Citace NEZNÁMÝ. wikipedie [online]. [cit. 14.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rakouskohttp://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousko Klippart galerie Office Archiv autora CHALUPA, Petr a Věra ŠTIKOVÁ. Vlastivěda 5: Česká republika jako součást Evropy. Brno: Nová škola, s.r.o., 2012. ISBN 978-80-7289-379-9. HRONEK, Milan. Vlastivěda 5. Olomouc: Prodos, 1997. ISBN 80-85806-46-0 NEZNÁMÝ. Portál Rakousko [online]. [cit. 11.4.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:Rakousko http://cs.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:Rakousko


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy."

Podobné prezentace


Reklamy Google