Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_13_Lucembursko Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 anotace Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd s pomocí interaktivní tabule.

3

4 BENELUX Belgigue, Nederland a Luxemburg
je označení pro volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska Belgigue, Nederland a Luxemburg Vlajka Beneluxu

5 Lucembursko Rozloha: 2 586 km² Počet obyvatel: 491 775
Hlavní město: Luxembourg Měna: Euro Hlava státu: velkovévoda Henri I. Luxembourg Jazyk: lucemburština, francouzština, němčina velkovévoda Henri I.

6 Lucembursko Je vnitrozemský stát, sousedí s Belgií, Francií a s Německem. Území tvoří zalesněná zemědělská půda, část zabírají Ardenské kopce a lesy. Východní hranici tvoří tři řeky Mosela, Our a Sure.

7 Ardenské kopce Údolí Mosely Řeka Sure Řeka Our

8 Lucembursko Hlavní město Luxembourg je zároveň největším městem státu. Leží na skalnatém masívu na soutoku řek Alzette a Pétrusse. Složitý terén je překonáván pomocí 100 mostů – časté turistické cíle – krásné pohledy na město.

9 Hlavní město Velkovévodský palác Katedrála Notre Dame

10 . Dalšími hezkými místy jsou Ardennes, což je prý nejhezčí lucemburský region, oblast Mullerthallu (Malého Švýcarska), známá jako skvělé místo pro pěší turistiku a cykloturistiku. Velmi navštěvované je i údolí Moselle - vinařský region - protéká jím nádherná stejnojmenná řeka. V Diekirchu se nachází slavné válečné muzeum dokumentující osvobození Lucemburska během 2. větové války. Ve Viandenu se nachází středověký hrad – rodiště českého krále Jana Lucemburského

11 Ardennes Válečné muzeum Hrad Vianden

12 Opakování Pro správné odpovědi klikni perem na tabuli
Co znamená slovo Benelux. Které státy tento spolek tvoří ? Jaké zvíře je znázorněno na vlajce Beneluxu. Vyber správnou odpověď . Lucembursko je a/ vnitrozemský stát b/ přímořský stát Lucembursko je a/ království b/ republika Doplň hlavou státu je……………………………….. Lucemburskem protékají řeky………..,…..…a……………. Lucembursko je rodiště českého krále ……………………………… Henri I. Lucemburský Sura Our Mosela Jana Lucemburského

13 zdroje INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava"

Podobné prezentace


Reklamy Google