Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Radoslava Mašatová Název materiálu: VY_32_INOVACE_27_08_Evropa (poloha, členitost pobřeží) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace slouží k seznámení s polohou Evropy, jejími ostrovy a poloostrovy, k práci s mapou. Prvouka pro 5. ročník. DUM zveřejněn na

2 POLOHA, ČLENITOST POBŘEŽÍ
EVROPA POLOHA, ČLENITOST POBŘEŽÍ

3 SEVERNÍ LEDOVÝ OCEÁN ASIE SEVERNÍ EVROPA AMERIKA ATLANTSKÝ OCEÁN
TICHÝ OCEÁN ATLANTSKÝ OCEÁN AFRIKA JIŽNÍ AMERIKA INDICKÝ OCEÁN TICHÝ OCEÁN AUSTRÁLIE ANTARKTIDA

4 POLOHA EVROPY Evropa je druhý nejmenší světadíl, leží na severní polokouli. Je obklopena Atlantským a Severním ledovým oceánem. Hranice mezi Asií a Evropou prochází po pevnině (Eurasie).

5 Pomyslná hranice mezi Evropou a Asií
pohoří Ural řeka Emba pobřeží Kaspického moře sníženina řek Kuma a Manyč Azovské a Černé moře průliv Bospor a Dardanely 1.

6 Ostrovy – části pevniny obklopené ze všech stran vodou.
Poloostrovy a ostrovy poloostrov Kola Island Skandinávský p. Poloostrovy – části pevniny vybíhající do moří nebo oceánů. Britské ostrovy Jutský p. Korsika Pyrenejský p. Apeninský p. Balkánský p. Sardinie Sicílie Kréta 1.

7 1. Od kterého světadílu není Evropa oddělena mořem?
A) Afrika B) Asie C) Amerika 2. Který oceán omývá břehy Evropy? A) Tichý B) Atlantský C) Indický 3. Části pevniny vybíhající do moře se nazývají? A) poloostrovy B) ostrovy C) povodí 4. Do slepé mapy na další straně doplňuj názvy poloostrovů a ostrovů (pracuj s atlasem).

8 4. 1. 2. 10. 12. 5. 6. 8. 3. 9. 7. 11. 1.

9 ŘEŠENÍ 1. ostrov Island 2. Skandinávský poloostrov 3. Balkánský 4. poloostrov Kola 5. ostrov Korsika 6. Pyrenejský 7. ostrov Sicílie 8. Apeninský poloostrov 9. ostrov Sardinie 10. Jutský 11. ostrov Kréta 12. Britské ostrovy

10 Použité zdroje : JOSE, San. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Není-li uvedeno jinak, jsou obrázky dílem autorky.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google