Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_001

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_001"— Transkript prezentace:

1 Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_001
Evropa Poloha, Rozloha Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_001

2 Poloha Evropy na mapě světa
Obr.1 Poloha Evropy na mapě světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

3 Mapa Evropy Obr.2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

4 Původ slova Evropa Název světadílu je odvozen od slova „ereb“ = západ Slunce Slovo je asyrského původu tj. ze země, která existovala na území dnešního Iráku v době před více jak 4000 lety. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

5 Poloha světadíl Evropa je součastí kontinentu Eurasie – litosferické desky Eurasie. Krajní body na pevnině jsou: na severu mys Nordkinn (71°08' s.š.) na jihu mys Punta Marroqui (35°59' s.š.) na západě mys Cabo da Roca (9°29' z.d.) na východě východní úpatí Polárního Uralu (67°20' v.d.) Absolutní krajní body Evropy (včetně ostrovů) jsou: na severu mys Fligeli v Zemi Františka Josefa (81°51' s.š.) na jihu ostrov Gavdhos u Kréty (34°48' s.š.) na západě Faj Grande na Azorách (přes 30° z.d.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

6                                                                                  Rozloha Rozloha Evropy činí 10,5 mil. km², tj. 7 % světové souše. Je to druhý nejmenší světadíl po Austrálii a Oceánii. Obr.3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

7 Hranice Evropy Evropa se za samostatný světadíl považuje z historických, kulturních a politických důvodů. Hranice mezi Evropou a Asií není v přírodě zjevná a zeměpisci se odedávna přou, kudy má přesně vést. Méně problematická je severní část hranice, kde se všeobecně přijímá role pohoří Ural (vzniklo v permu nárazem tehdejšího kontinentu Sibiř do Pangey). Za rozhraní kontinentů se ovšem nepovažuje hlavní hřeben pohoří, ale jeho východní úpatí, Ural tedy leží celý v Evropě. Rozšířená a na českých školách vyučovaná verze dalšího průběhu hranice je po řece Embě do Kaspického moře, odtud Kumomanyčskou sníženinou podél řek Kuma a Manyč a Don do Azovského moře. Dále Kerčským průplavem, Černým mořem, Bospor a Dardanely a Středozemním mořem, Gibraltarským průlivem do Atlantického oceánu. Alternativ k takto stanovené hranici Evropy se objevuje celá řada. hranice po hřebeni Uralu, dále po řece Ural mezi Kaspickým a Černým mořem pak nikoli korytem řek, ale až po severním úpatí Kavkazu posun hranice z úpatí Kavkazu na jeho hlavní hřeben, který by připravil o post nejvyšší evropské hory západoevropský Mont Blanc a přidělil jej nejvyšší ruské hoře Elbrusu hranice až na severní hranice Turecka a Iránu. Pouze v tomto případě by evropskými zeměmi byly i zakavkazské státy Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

8 Územní vymezení Evropy
evropské území      asijské území evropských států      státy kulturně a historicky zařazované do Evropy Obr.4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

9 Zdroje informací Obr.1: user:Cumhur, LocationEurope.png,Wikimedia Commons. [cit ]. Dostupné na WWW : < >. Obr.2: San Jose, 2 April 2006, [cit ]. Dostupné na WWW : < Obr.3: San Jose (map), j.budissin (Julian Nitzsche) (translation), Map of countries in Europe, 2007 [cit ]. Dostupné na WWW : < Obr.4: en:User:Alinor, [cit ]. Dostupné na WWW : < >. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.


Stáhnout ppt "Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_001"

Podobné prezentace


Reklamy Google