Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_08_Severní Evropa Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd.

3 Severní Evropa

4 Severní Evropa Severní Evropu tvoří státy na Skandinávském poloostrově, Státy v oblast Baltského moře –Pobaltské státy, sopečný ostrov Island a Dánsko na Jutském poloostrově.

5 Povrch Severní Evropy Povrch Severní Evropy modeloval ve čtvrtohorách
Pevninský ledovec. Ten po sobě zanechal ledovcová jezera, ledovcová údolí, jezerní plošiny a fjordy / zálivy vyplněné mořskou vodou /. Státy na Skandinávském poloostrově vyplňuje Skandinávské pohoří. Státy jsou silně zalesněné, s velkým množstvím zvěře jako jsou sobi, losi, medvědi, vlci, rysi aj.

6 Státy na Skandinávském poloostrově
Státy Severní Evropy Státy na Skandinávském poloostrově Finsko Švédsko Norsko

7 P O B A L T S K É Á Y Estonsko Lotyšsko Litva

8 Dánsko na Jutském poloostrově
Island v Atlantském oceánu Island

9 Severní Evropa Severní Evropa je bohatá na přírodní suroviny.
Jehličnaté lesy ve Švédsku a Finsku poskytují materiál pro stavebnictví a výrobu papíru. Prudké řeky pohánějí mnoho vodních elektráren. Na dně Severního moře se těží ropa a zemní plyn. Poměrně bohatá jsou naleziště železa, mědi a cínu.

10 Norsko, Finsko, Švédsko i Island
dnes patří mezi vyspělé evropské státy Oproti tomu Estonsko, Lotyšsko a Litva, bývalé země Sovětského svazu způsobila zaostalost Pobaltských států.

11 Přiřaď správně státy do slepé mapy
Norsko Island Švédsko Estonsko Dánsko Finsko Lotyšsko Litva

12 Zdroje INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: ern-Europe-map.svg/220px-Northern-Europe-map.svg.png INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: _horribilis_Medv%C4%9Bd_grizzly_ZOO_D%C4%9B%C4%8D%C3 %ADn.jpg INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: o_dZtZP69ZQ/ToJRGgBrHXI/AAAAAAAADHY/7jiNeV1PhAU/s1600/bal tics+map.png INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: mapa-upr.jpg


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová"

Podobné prezentace


Reklamy Google