Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_ŠPANĚLSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku a slouží k doplnění učiva o Evropě. JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Určí polohu státu v Evropě a uvede některé zajímavosti. KLÍČOVÁ SLOVA: Madrid, Kanárské ostrovy, Baleáry, Pyreneje, flamenco, corrida, Picasso, Gaudí, Miró, Barcelona, Sevilla, Zaragoza, Valencia. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

3 ŠPANĚLSKO

4 Španělsko, oficiálně Španělské království je stát ležící na Pyrenejském poloostrově.
Na západě hraničí s Portugalskem, na severovýchodě s Andorrou a Francií a na jihu s Gibraltarem. Španělské severoafrické državy Ceuta a Melilla mají pozemní hranici s Marokem. Součástí Španělska je i katalánské město Llívia, které je zcela obklopeno územím Francie.

5 Ke Španělskému království patří i Kanárské ostrovy v Atlantském oceánu a Baleáry ve Středozemním moři.

6 Španělsko je konstituční monarchií. Úředním jazykem je španělština
Španělsko je konstituční monarchií. Úředním jazykem je španělština. Madrid je hlavní město Španělska, leží ve středu země. Má přes 3 miliony obyvatel.

7 Španělsko je převážně hornatá země – např
Španělsko je převážně hornatá země – např. Pyreneje, Sierra Nevada a Kantaberské pohoří. Z pohoří vytékají řeky Tajo, Ebro, Duero, Guadiana a Guadalquivir. Údolní nivy jsou podél pobřeží, největší z nich leží u Guadalquivir.

8 Z východu Španělsko omývá Středozemní moře, ze severu Biskajský záliv, ze západu Atlantský oceán. Nejvyšší horou je Pico de Teide (3718 m) na ostrově Tenerife, jedna z největších sopek světa. Na pevninském Španělsku náleží prvenství hoře Mulhacén (3478 m) u Granady, následuje Pico de Aneto (3404 m), nejvyšší vrcholek Pyrenejí.

9 Španělsko je možno rozdělit podle podnebí do čtyř oblastí: Pobřeží Středozemního moře: Deštivá období jsou jaro a podzim. Klidná léta s příjemnými teplotami. Vnitrozemí: Velmi studené zimy a velmi horká a suchá léta (teploty až 40 °C). Severní atlantické pobřeží: Ostré zimy s klidnými léty (trošku chladnějšími). Kanárské ostrovy: Subtropické počasí, s příjemnými teplotami po celý rok.

10 Hlavní model španělského ekonomického růstu je založený hlavně na masové turistice, neustálé výstavbě a dělnických profesích. Je kolísavý a nemusí být dlouhodobě udržitelný. Spotřeba energie ve Španělsku se za posledních 20 let více než zdvojnásobila. Toto je pro zemi, která závisí na dovozu ropy, částečně znepokojující.

11 Tradiční španělská kultura je pevně zakořeněna v katolictví
Tradiční španělská kultura je pevně zakořeněna v katolictví. Vlivy cikánské kultury se odrážejí v tanci a hudbě flamenca, maurské dědictví se projevuje nejvíce v architektuře (Alhambra). Další španělskou tradicí jsou býčí zápasy neboli corrida, provozované zejména na jihu země. Ze známých režisérů uveďme již zemřelého Luise Buñuela.

12 Španělsko proslavili světově věhlasní umělci – El Greco, Goya, Picasso, Dalí, Gaudí či Miró.

13 Barcelona Valencia Sevilla Zaragoza

14 Co je to? Pyreneje Barcelona Flamenco Tajo a Ebro Baleáry Corrida
Gaudí

15 Odpovědi Pohoří podél hranice s Francií Druhé největší španělské město
Španělský národní tanec Řeky Souostroví ve Sředozemním moři Zápas s býky Významný španělský architekt

16 Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Spain.svg

17 vlastní fotografie Obrázky z galerie Office [cit ].


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"

Podobné prezentace


Reklamy Google