K URIKULUM PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ( PLÁNOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ PRÁCE ) Zora Syslová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu Přednáška č. 4 AR 2014/2015.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Sub-projekt PF 098: Práva dítěte ve školské praxi Brno, 26. listopadu 2013 Autentická participace Petra Ali Doláková Realizátor projektu: Česko-britská.
2012. Změny v koncepci a způsobech projektování kurikula Obsah: 1. Systém kurikulárních dokumentů 2. Pojetí RVP PV (východiska, společný rámec, principy,
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Pedagogická diagnostika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Plánování ve školní tělesné výchově
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Výrobní faktory v organizaci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Od skupiny ke kooperaci
Úloha bodového systému
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Techniky práce s mentálně postiženými
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Základní informace o poskytovateli
4. Organizace vzdělávání
Didaktické zásady Literatura:
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Gymnasium Jižní Město Praha
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Andragogika Vzdělávání.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Orientujeme se v prostoru
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Centra kolegiální podpory
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Vztah k životnímu prostředí
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

K URIKULUM PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ( PLÁNOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ PRÁCE ) Zora Syslová

R OZVOJ KOMPETENCÍ o Tzv. průběhové cíle - každodenními spontánními aktivitami - příkladem učitele - nápodobou (sociální učení) o Řízeným učením - cíleným (plánovaným rozvojem) - vhodnými strategiemi

P OŽADAVKY RVP PV NA STANOVENÍ OBSAHU Soubor klíčových kompetencí nabízí pedagogům poměrně jasnou představu, kam směřovat, oč usilovat. Slouží především k vymezení odpovídajícího vzdělávacího obsahu jako prostředku k jejich vytváření.

Obsah Kompetence

Obsah Kompetence SituaceVzd. potřeby

INTEGROVANÝ PŘÍSTUP Je třeba uplatňovat integrovaný přístup. Vzdělávání by mělo probíhat na základě integrovaných bloků, které nerozlišují „vzdělávací oblasti“ či „složky“, ale které nabízejí dítěti vzdělávací obsah v přirozených souvislostech, vazbách a vztazích. Znamená to smysluplné propojování všeho, co bývalo uměle členěno do „výchovných složek“. RVP PV, s. 8

HOLISTICKÉ POJETÍ Osobnost dítěte: bio – psycho - sociální jednotka Dítě a ten druhý Dítě a společnost Dítě a svět Dítě a jeho tělo Dítě a psychika

Cílové kategorie jsou těsně provázané a vzájemně spolu korespondují (viz schéma Systém vzdělávacích cílů ). Tento systém by měl být funkční. Ukazuje, že vědomé a systematické sledování a naplňování stanovených záměrů v běžné každodenní praxi by mělo spolehlivě vést k dosahování výstupů.

Rámcové cíle: Rozvoj dítěte, jeho učení a poznání Osvojení hodnot Získání osobnostních postojů Klíčové kompetence: kompetence k učení kompetence k řešení problémů kompetence komunikativní kompetence sociální a personální kompetence činnostní a občanské Dílčí výstupy (dílčí poznatky, dovednosti, hodnoty a postoje) v oblastech: Biologické Psychologické Interpersonální Sociálně-kulturní Environmentální Dílčí cíle v oblastech: Biologické Psychologické Interpersonální Sociálně-kulturní Environmentální formulované jako záměry v úrovni obecné Vzdělávací cíle v úrovni oblastní formulované jako výstupy

Rámcové cíle: Rozvoj dítěte, jeho učení a poznání Osvojení hodnot Získání osobnostních postojů Klíčové kompetence: kompetence k učení kompetence k řešení problémů kompetence komunikativní kompetence sociální a personální kompetence činnostní a občanské Očekávané výstupy: Co se děti naučily (hodnocení) Biologické Psychologické Interpersonální Sociálně-kulturní Environmentáln Dílčí cíle v oblastech: Co chceme rozvíjet (plán) Biologické Psychologické Interpersonální Sociálně-kulturní Environmentální formulované jako záměry v úrovni obecné Vzdělávací cíle formulované jako výstupy Činnosti/ strategie Obsah Dětské kompetence Celá vzděl. soustava Předšk. vzdělávání

Kompetence podpory zdraví u dítěte na konci předškolního období - cílová kompetence dítěte ke klíčové kompetenci 3: 3 / 5 K PROBLÉMŮM PŘISTUPUJE AKTIVNĚ, ORGANIZUJE SVÉ ČINNOSTI, NEČEKÁ, ŽE JEHO PROBLÉMY BUDE ŘEŠIT NĚKDO JINÝ. Jednotlivé dílčí cíle vzděláváníUkazatele dosaženého vzdělání II.3 ► Mít a hájit svůj názor. ► Obhajuje svůj názor adekvátní formou. ► Nebojí se říci svůj názor. III. 2  Dodržovat základní společenské normy komunikace.  Domlouvá se, vyjednává.  Mluví srozumitelně, přiměřeně hlasitě...  Navazuje správnou formou kontakt s vrstevníky i s dospělými (oslovení, tykání, vykání...).  Neskáče do řeči, nechá domluvit.  Oslovuje děti jejich křestním jménem.  Pozdraví, rozloučí se.  Při mluvení se netočí zády.  Slušně požádá, poprosí, poděkuje. III. 3  Chtít spolupracovat ve skupině a se skupinou.  Neprosazuje se na úkor druhého.  Umí přijmout úkol.  Vyvíjí snahu o dokončení společného úkolu. V.4 Aktivně hledat řešení. Odpadky po jiných uklízí takovým způsobem, aby neohrozilo svoje zdraví. Upozorňuje dospělého na škodlivé chování a radí se s ním o možné nápravě V různých situacích nabízí (vymýšlí) více řešení, diskutuje o nich. Všímá si nepořádku kolem sebe

VSTŘÍCNÝ (J. Dewey) ZPROSTŘEDKUJCÍCÍ (R.F. Mager, R. Tyler) ► Soustřeďuje se na činnosti dítěte. ► Většinou si nestanoví předem cíle, pokud ano, tak jen obecně (zpravidla vyvstávají v průběhu činností) ► Vychází ze zájmů dětí a situací ve třídě Nevýhody: Náhodnost, nedostatek systematičnosti. Klade si otázky: Jaký námět zařadíme? Jakými činnosti jej budeme realizovat? Jak budou děti k činnostem motivovány? Jakým způsobem budeme hodnotit výsledky? Jakým způsobem poukázat na cíle, které se v průběhu vynoří? ► Soustřeďuje se na učivo. ► Jasně stanoveny cíle ► Logická struktura činností vedoucí k dosažení cílů Nevýhody: Nezajímá se o aktuální svět dítěte. Klade si otázky: Jakých cílů (kompetencí) chceme ve škole - třídě dosáhnout? Jaké činnosti budou používány, aby byly cíle dosaženy? Jak mohou být činnosti efektivně organizovány? Jakým způsobem budeme hodnotit výsledky?