Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní společnosti.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Cenné papíry.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Cenné papíry kapitálového trhu.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Obchodní společnosti II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO143 Název.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná
Akciová společnost.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
ZSV – Obchodní společnosti
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Akciová společnost. Obsah 1.Historie akciových společností 2.Historie v českých zemích 3.Historie právní úpravy v českých zemích 4.Současná právní úprava.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceKapitálové.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Akciová společnost Základní pojmy. Akciová společnost § 243 ZOK (1).... je společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií. (2) Firma.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Podnik 4.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hospodářská politika státu
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Digitální učební materiál
Obchodní právo I. Akciová společnost
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Akciová společnost Výuková prezentace.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví a turismus Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 609 Klíčová slova: Akcie, akcionář, cenný papír, talon, plášť.. Anotace: Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma akcie a jejich náležitosti.

Akcie a jejich náležitosti

Akcie  Každý může získat podíl na majetku akciové společnosti koupí tzv. akcie, a stát se tak akcionářem,  akcie se volně prodávají, a tak mohou tutéž akcii během jednoho roku vlastnit desítky různých akcionářů.  akcie je cenný papír, protože představuje určitý vložený majetek – nejčastěji peníze,  dává svému vlastníku právo podílet se na řízení, právo na podíl na zisku a právo na podíl ze zbylého majetku v případě likvidace společnosti.

Akcie  Akciová společnost má základní kapitál, který je rozvržen na určitý počet akcií o určité jmenovité (nominální) hodnotě.

Akcie  Akcie je cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře jako společníka, a to:  podílet se na zisku (výplata dividendy),  podílet se na řízení společnosti (hlasovat na valné hromadě akcionářů),  podílet se na likvidačním zůstatku společnosti, pokud jde firma do likvidace.

Akcie rozlišujeme:  podle formy: 1.listinné jsou fyzicky vytisknuté na papíře a mají řadu ochranných prvků (jako bankovky), aby se nedaly padělat.  Skládají se z:  pláště, kde jsou uvedeny předepsané náležitosti o nominální hodnotě akcie, emitentovi a emisi,  kupónového archu - kupón stříháte, když jednou ročně jdete pro dividendy,  talonu - až vám dojdou kupony, za talon dostanete nový arch. 2.zaknihované - modernější forma, kdy je akcie zaznamenána v počítači Střediska pro cenné papíry (SCP).

Akcie rozlišujeme:  podle druhu akcie:  na jméno (u listinné akcie je jméno majitele uvedeno na akcii a převod na nového majitele lze provést zápisem na rubu akcie neboli rubopisem čili indosamentem a předáním). Stanovy společnosti mohou omezit, nikoliv však vyloučit, převoditelnost akcií na jméno.  na majitele (převoditelné předáním akcie novému majiteli),  speciální:

Speciální akcie a) zaměstnanecké  jsou vždy na jméno, stanovy a.s. je mohou spojit s určitými výhodami,  lze je převádět pouze mezi zaměstnanci, mohou je vlastnit i důchodci, kteří ve firmě odcházeli do důchodu,  odchází-li zaměstnanec z firmy, musí akcie firmě nabídnout ke zpětnému odkupu,  emise - maximálně 5% základního kapitálu;

Speciální akcie b) prioritní akcie  majitel má přednostní právo na dividendu, vzdává se však hlasovacího práva,  nedostane-li dividendu, dočasně získává zpět hlasovací právo až do doby proplacení dividendy;  emise - maximálně polovina základního kapitálu.

Náležitosti listinných akcií  Listinné akcie mají podobu listiny, která musí obsahovat zákonem stanovené náležitosti akcie.  Tyto listinné akcie se zpravidla skládají z:  pláště, na němž jsou uvedeny zákonem určené náležitosti, a dále z kuponového a talonového listu.  Kuponový list obsahuje kupóny, které jsou samy o sobě cennými papíry a slouží jako poukázka na dividendu.  Talonový list obsahuje talony, které již cennými papíry nejsou a slouží jen jako poukázka k vydání nového kuponového listu.

Náležitosti akcií  Plášť akcie a jeho náležitosti:  obchodní firma a sídlo společnosti,  číslo akcie a její jmenovitá hodnota,  označení, zda akcie je na jméno nebo na majitele,  výše základního kapitálu a počet akcií v době vydáni akcie,  datum vydání a podpisy dvou členů představenstva.

Náležitosti akcií  Talón a jeho náležitosti  obchodní firma a sídlo společnosti,  číslo akcie.  Kupón a jeho náležitosti  obchodní firma a sídlo společnosti,  počet akcií.  pořadové číslo kupónu a číslo akcie,  datum inkasa dividendy.

Použitá literatura  ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN  Ekonomie on-line [online]. Dostupné z: