Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz Tematický celek Ekonomické předměty Téma Akciová společnost Ročník 2. Jméno autora Mgr. Svatava Mládková Vokálová Anotace Žáci pochopí základní pojmy, fungování společnosti Datum tvorby

2 Akciová společnost Je to obchodní kapitálová společnost.
Základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií o určité jmenovité hodnotě. Akcie se kupují a prodávají na kapitálových trzích. Jejich nákupem se každý může stát podílníkem (akcionářem) akciové společnosti.

3 Akciová společnost Akcie je cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře, např.: podílet se na zisku (výplata dividendy), podílet se na řízení společnosti (hlasovat na valné hromadě), podílet se na likvidačním zůstatku, pokud jde firma do likvidace.

4 Akciová společnost Akcie rozlišujeme: podle formy
listinné (skládají se z pláště, kupónového archu, talonu) zaknihované (modernější forma) podle druhu na jméno na majitele speciální (zaměstnanecké, prioritní)

5 Akciová společnost Společnost může být založena jedním nebo více zakladateli. Základní kapitál společnosti musí tvořit minimálně Kč - u společnosti bez veřejné nabídky akcií, Kč s veřejnou nabídkou akcií. Nominální hodnota vydaných akcií není stanovena, většinou ale činí Kč.

6 Akciová společnost Orgány společnosti
Valná hromada – shromáždění všech akcionářů, nejvyšší orgán akciové společnosti.Ustavující valná hromada rozhodne o založení společnosti. Představenstvo – je statutární orgán, řídí společnost mezi valnými hromadami. Je voleno nejvýše na 5 let. Dozorčí rada – dohlíží na činnost představenstva, má povoleno kontrolovat účetnictví, její členy volí valná hromada.

7 Akciová společnost Do OR se společnost zapisuje nejpozději do 90 dní po konání ustavující valné hromady. Společnost je povinna tvořit rezervní fond ze ZK (tvoří se ze zisku). Členům představenstva a dozorčí rady jsou vypláceny odměny ze zisku po zdanění – tantiémy. Pro členy představenstva a členy dozorčí rady platí zákaz konkurence. Akcionáři neručí za závazky společnosti.

8 Zdroje Tomancová, J. a kol., Základy práva, 1.vyd.- Boskovice, František Šalé - Albert, 2007, 360 s. ISBN Švarcová, J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, Zlín, CEED ISBN Zákon č.513/1991 Sb., obchodní zákoník


Stáhnout ppt "Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google