Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podnik 4.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podnik 4."— Transkript prezentace:

1 Podnik 4

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI _Podnik 4 Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: I. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

3 Podnik Klíčová slova Organizace podniku, informace, podnikatelský záměr ?

4 Základní předpoklady pro podnikání
Podnikatel zpravidla podnik zakládá a provozuje jeho činnost, volí obchodní jméno, přitom nese riziko související s podnikáním. Obchodní jméno FO tvoří jméno a příjmení podnikatele a zpravidla dodatek s označením druhu podnikání (Josef Novák – řeznictví, Alena Krátká – kadeřnictví,…) Obchodní jméno PO vyjadřuje název, pod kterým je podnik zapsán u rejstříkového soudu do obchodního rejstříku.

5 Podnikání PO Obchodní společnost je právnickou osobou, ve které podnikají pod společným jménem zpravidla dvě nebo více osob. Obchodní společnosti vznikají dnem zápisu do obchodního rejstříku. 2 typy obchodních společností osobní - veřejná obchodní společnosti v. o. s. - komanditní společnost k. s. kapitálové - akciová společnost a. s. - společnost s ručením omezeným s. r. o. spol. s r. o.

6 Obchodní společnosti se zakládají
Společenskou smlouvou v. o. s., k. s., s. r. o. Zakladatelskou smlouvou pouze u a. s. vždy v písemné formě. Formou zakladatelské listiny s. r. o., a. s. Je-li společnost založena jedním zakladatelem, musí být sepsána notářem ve formě notářského zápisu.

7 Veřejná obchodní společnost
Veřejná obchodní společnost je v obchodním zákoníku definována jako osobní společnost, ve které podnikají minimálně dva společníci, a to buď dvě fyzické osoby, nebo dvě právnické osoby, nebo jejich kombinace. Uzavírá se společenská smlouva. Nejvyšší počet – neomezeno. Není dána povinnost tvorby minimálního základního kapitálu, není tedy dána povinnost vkladu každého společníka. Ručí za závazky neomezeně, nerozdílně veškerým svým majetkem. Statutární orgán – společníci. Rezervní fond ze zákona nevytváří.

8 Komanditní společnost
Komanditní společnost je společnost, ve které podnikají nejméně dvě osoby fyzické nebo právnické, z nichž jeden musí být komplementář (společník, který ručí celým svým majetkem) a druhý komanditista (společník, který ručí do výše svého nesplaceného vkladu v obchodním rejstříku). Nejvyšší počet – neomezeno. Minimální výše základního kapitálu Kč Nejnižší možný vklad Kč Statutární orgán – komplementář/i. Rezervní fond ze zákona nevytváří.

9 Společnost s ručením omezeným
S. r. o. může být založena jednou osobou (jak fyzická, tak právnická osoba), která sepisuje zakladatelskou listinu, až 50 osobami, které podepisují společenskou smlouvu. Minimální výše základního kapitálu je Kč Nejnižší možný vklad společníka je Kč Za závazky ručí do výše nesplacených vkladů. Orgány společnosti jsou valná hromada a jednatelé, dozorčí rada. Povinně vytváří rezervní fond.

10 Akciová společnost Nejnižší počet zakladatelů, dvě FO nebo jedna PO, sepisuje se zakladatelská smlouva nebo zakladatelská listina. Minimální výše základního kapitálu je Kč , s veřejnou nabídkou akcií až Kč Základní kapitál představuje celkovou výši jmenovitých hodnot emitovaných (vydaných akcií). Nejnižší možný vklad je Kč Doba splacení vkladu je do jednoho roku od vzniku. Za závazky akcionář neručí. Orgány společnosti valná hromada, představenstvo, dozorčí rada. Povinně vytváří rezervní fond.

11 Akcie Akcie je cenný papír, s nímž jsou spojena práva kcionáře podílet se na řízení společnosti, na jejím zisku a při zániku na jejím likvidačním zůstatku. Forma Listová Zaknihovaná v centru cenných papírů Rozdělení Prioritní – majitelé mají právo na výplatu pevné dividendy (část zisku vyplácená akcionáři na jednu akcii) Zaměstnanecké – výhradně odprodávány zaměstnancům Kmenové – běžné bez zvýhodnění

12 Akcie Bez ohledu na formu a druh musí akcie obsahovat:
Obchodní jméno a sídlo společnosti Číselné označení a jmenovitou hodnotu Označení, zda jde o akcii na jméno nebo majitele Výši základního kapitálu a počet vydaných akcií Datum vydání a podpisy dvou členů představenstva. Akcie se skládá z: Plášť akcie – vlastní akcie Kupónový arch – jednotlivé kupóny se odstřihávají a slouží k vyplácení podílu na zisku Talon – průkaz na nový kupónový arch

13 Akcie Hodnota akcie Jmenovitá (nominální) – hodnota uvedená na akcii
Tržní (burzovní) – cena, za kterou se akcie prodává a kupuje Rozdíl mezi jmenovitou a tržní hodnotou - ažio

14 Družstvo Družstvo je charakterizováno jako společenství neuzavřeného počtu osob založené za účelem podnikání nebo zajišťování hospodářských, sociálních nebo jiných potřeb svých členů. Musí mít nejméně 5 členů nebo alespoň 2 PO. Zakládá se konáním ustavující schůze, která Určí zapisovaný základní kapitál družstva Schválí stanovy Zvolí orgány družstva (členská schůze – vrcholný orgán družstva, představenstvo, kontrolní komise) Minimální výše kapitálu je Kč Společník za závazky neručí. Povinně vytváří ve stanovené výši tzv. nedělitelný fond.

15 Anotace: Podnik je společenství lidí a prostředků, které jsou spojeny za účelem zabezpečování různých činností za účelem zajištění vlastního prospěchu. Znalost základních forem podnikání, jejich výhody a nevýhody usnadní výběr formy podnikání. Zásadní rozhodování nelze uskutečňovat bez potřebných informací. Tento učební materiál obsahuje obecné pojetí podniku, ukazuje možnosti právních forem podnikání. Použité zdroje: PREISLEROVÁ, Ing. Dagmar. Ekonomika: pro střední školy, pro podnikatele. Brno: MC nakladatelství, Moldavská 11, Brno, 1998. MACH, Josef. Ekonomika pro SOU 2. díl. Praha: Fortuna, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Podnik 4."

Podobné prezentace


Reklamy Google