Hydrogeologický posudek a jeho náležitosti z pohledu nového NV 57/2016 Sb. RNDr. Svatopluk Šeda Praha, 26. dubna 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Voda jak ji neznáme Povolení k nakládání s vodami k Ing. Jana Zmeškalová.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Ing. Evžen Zavadil Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Novotného lávka, 22. červen 2016.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
Zkušenosti s uplatňováním nového občanského zákoníku v oblasti nájemního bydlení Mgr. Lenka Veselá, advokátka Sdružení nájemníků ČR.
Mgr. Veronika Vytejčková, odbor legislativní MŽP Mgr. Veronika Vytejčková, odbor legislativní MŽP Vybrané problémy vodoprávní praxe I.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242_TÉMA_ Doklady a evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Objem a povrch kvádru a krychle
Plánování ve školní tělesné výchově
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_11 Elektrická práce Šablona číslo: IX
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
8.1 Aritmetické vektory.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Kompetenční modely Mgr. Andrea Drdáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Roční seminář pro vodoprávní úřady
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Poměr v základním tvaru.
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
RIZIKO.
MATEMATIKA Poměr, úměra.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Přehled nejdůležitějších novinek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
RIZIKO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Poměr v základním tvaru.
Revize BREF STS Zkušenosti provozovatele Jiří Podlipný PSU
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
Vypouštění odpadních vod z průmyslu odbor ochrany vod (MŽP)
Transkript prezentace:

Hydrogeologický posudek a jeho náležitosti z pohledu nového NV 57/2016 Sb. RNDr. Svatopluk Šeda Praha, 26. dubna 2016

Nové NV č. 57/2016 Sb. nahrazuje NV č. 416/2010 Sb. a kromě „slovních“ úprav mění i emisní limity pro vypouštění OV do vod podzemních, zpřesňuje podmínky odběru vzorků OV a zavádí jednu novinku:

Rozšiřuje požadavek na posouzení osoby s odbornou způsobilostí dle § 38, odstavec 7 zákona č. 254/2001 Sb. o posouzení hrozící kontaminace podzemních vod mikrobiologickými látkami

Přestože NV č. 416/2010 Sb. bylo doprovázeno metodickým pokynem odboru ochrany vod MŽP a obsah vyjádření osoby s odbornou způsobilostí specifikuje § 3c vyhlášky č. 432/2001 Sb., v žádném z těchto dokumentů se o tomto požadavku cíleně nemluví.

Co si tedy lze pod pojmem „hrozba kontaminace podzemní vody mikrobiologickým znečištěním“, na základě kterého vodoprávní úřad v případě deklarované hrozby stanoví povinnost sledovat ve vypouštěné OV hodnoty znečištění mikrobiologických ukazatelů podle tabulky 1C přílohy č. 1 NV č. 57/2016 Sb. představit?

Jímací území Císařská studánka

Domnívám se, že v praxi bude třeba tento požadavek aplikovat přednostně na případy, kdy hrozí riziko, že prosakujíci odpadní voda ve směsi s proudem „čisté“ podzemní vody se dostane do míst nějakého využití vody pro lidskou spotřebu. Asi nejblíže k řešení bude stavení tzv. n-denního zdržení podzemní vody v horninovém prostředí před místem jejího využití.

Jímací území Císařská studánka

Při hodnocení pohybu vody pod povrchem terénu musíme předně rozlišovat koeficient vsaku (platí pro nesaturovanou zónu) a koeficient propustnosti (platí pro saturovanou zónu) a potom pro saturovanou zónu stanovit dobu rychlost pohybu podzemní vody zvodněným kolektorem.

Protože se obvykle pohybujeme v prostředí heterogénním a filtračně anizotropním a naše stanovení doby zdržení má tak určitý prvek nejistoty, v běžném případě si vystačíme s obyčejným Darcyho zákonem, kde platí, že V = k. I

Protože koeficient propustnosti k má rozměr m/s, sklon hladiny podzemní vody I je bezrozměrný, dostáváme rychlost V rovněž v m/s. Pronásobíme počtem vteřin za den a dostáváme rychlost za den. Ta se bude obvykle pohybovat maximálně v desetinách či v jednotkách metrů, pouze v dosahu depresního účinku recipientu, studny apod. může být významně vyšší.

A dostáváme se zpětně ke klíčovým pojmům: heterogenita filtrační anizotropie přírozená čisticí schopnost horninového prostředí

Takto lze tedy prostorově interpretovat heterogenitu prostředí ve štěrkopískovém, zdánlivě homogénním horninovém komplexu

A takto filtrační anizotropii v puklinově propustném skalním prostředí

Nebo v šikmo uložených horninových vrstvách

Jak tedy horninové prostředí a geneze vody ovlivňuje její zranitelnosti cizorodými látkami, v daném případě mikrobiologickými zárodky? Zcela zásadně! Co proto k posouzení hrozby kontaminace podzemní vody mikrobiologickým znečištěním potřebujeme?

Erudici osoby s odbornou způsobilostí k sestavení konceptuálního modelu zasakování. Prostředky pro verifikaci tohoto modelu. Zkušenosti k sestavení prognózy hrozby kontaminace podzemní vody mikrobiologickým znečištěním na konkrétní lokalitě.

Co nás tedy čeká? Dle mého názoru například aktualizovat a doplnit metodický pokyn MŽP k vypouštění odpadních vod do vod podzemních Bez schopnosti objektivně hodnotit hrozbu kontaminace podzemní vody mikrobiologickým znečištěním budeme totiž někde zbytečně „prudit“ a někde, byť nechtěně, škodit!

Přeji pěkný zbytek dne ! Svatopluk Šeda