PORADA OÚPSŘ S ÚÚP 13. června 2014 AKTUALIZACE ZÚR LK VYMEZOVÁNÍ KORIDORŮ DI A TI V ÚP Mgr. Tomáš Vaško Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Nástroje územního plánování
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
1 Středočeské reality PRAKTICKÝ PŘÍNOS MINIS Loučeň Září 2008 Ing. arch. Vlasta Poláčková, Mgr. Josef Beneš, Ing. Jindřich Poláček.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Novela stavebního zákona
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Veřejně prospěšné stavby a opatření vymezená v ZÚR LK a jejich promítnutí do ÚPD obcí Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
PRACOVNÍ PORADA PRO POŘIZOVATELE ÚPD ÚAP 13. listopadu 2009 ÚAP Mgr. Tomáš Vaško OÚPSŘ KÚLK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele ( dotazy )
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Stavby v nezastavěném území
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Plochy a pozemky veřejných prostranství
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Krajský úřad Libereckého kraje
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Štiřín, Ing. arch. Lucie Poláková
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE PLZEŇSKÉHO KRAJE
Územně analytické podklady
Aktualizace ZÚR PK Krajský úřad Plzeňského kraje
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

PORADA OÚPSŘ S ÚÚP 13. června 2014 AKTUALIZACE ZÚR LK VYMEZOVÁNÍ KORIDORŮ DI A TI V ÚP Mgr. Tomáš Vaško Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu

AKTUALIZACE ZÁSAD ÚZEMNÍHO ROZVOJE LIBERECKÉHO KRAJE

stát kraj obec rep. strategie, rep. rezort. koncepce, ÚS  PÚR ÚAPK, ÚS, reg. rezort. koncepce  ZÚR ÚAPO, ÚS  ÚP Úrovně ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ Nástroje Úrovně ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ Nástroje

PROCES AKTUALIZACE ZÚR LK dle stavebního zákona 1.Zpráva o uplatňování ZÚR v uplynulém období probíhá veřejná zakázka na zpracovatele Akt. ZÚR LK 2.Návrh akt. ZÚR + vyhodn. vlivů URÚ - společné jednání 3.Uprav. Návrh akt. ZÚR - veřejné projednání (opakov. ?) 4.Vydání akt. ZÚR - finální úprava a vydává ZK

ZPRÁVA O UPLATŇ. ZÚR LK V UPL. OBD. návrh Zpr. zpracováván 2012 – 2013 návrh Zpr. připomínkován 7-8/2013 návrh Zpr. upraven 9-12/2013 upravený návrh Zpr. schválen ZK

AKTUALIZACE ZÚR do doby vydání aktualizace je stále platná a závazná stávající ZÚR ZÚR LK 2011 vydána po PÚR ČR je v souladu po akt. PÚR ČR 2014 možný nesoulad se ZÚR LK 2011 → pro ÚP bude v nesouladech závazná akt. PÚR ČR ! (když v PÚR - N, tak v ÚP - N i když v ZÚR ÚR)

VYMEZOVÁNÍ KORIDORŮ DOPRAVNÍ A TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY V ÚZEMNÍM PLÁNU

problematika není nová – v praxi od 2007 MMR shrnulo poznatky → metodický materiál „praktická doporučení“ KORIDORY

KORIDOR X ZASTAVITELNÁ PLOCHA koridor není zastavitelnou plochou ve smyslu SZ koridor není „funkční“ (dopravní) plocha dle V 501 koridor = koridor koridor může být znázorněn překryvně nad stávaj. plochami s odlišným způs. využití TERMINOLOGIE

KORIDOR X ZASTAVITELNÁ PLOCHA koridor je určen celý pro umístění stavby → nelze v něm připustit nic, co by stavbu (znemožnilo, ztížilo, prodražilo) → ne nové stavby bydlení, výr. a sklad., rekreace koridor není celý určen k zastavění → po realizaci stavby zbyde „zbytek území koridoru“ TERMINOLOGIE

KORIDOR X ZASTAVITELNÁ PLOCHA koridor vymezovat pro jistotu i pro stavby, které jsou již zdánlivě jasné a přesně prověřené → větší operativnost při realizaci TERMINOLOGIE

KORIDOR X VPS VPS není koridor x VPS je stavba pozor kromě hlavní stavby i stavby související a stavby vyvolané! → zohlednit v šíři koridoru (do DÚR není známé) → zohlednit ve VPS „včetně st. vyvol. a souvis.“ → zohlednit v regulativech sousedních ploch koridoru TERMINOLOGIE

KORIDOR = souvislý pás území o stejné či proměnlivé šířce pro umístění trasy liniové DI či TI za podmínek stanovených v ÚPD CÍL KORIDORU - možnost umístit záměr v optimální poloze, bez omezení konkrétní linií z ÚPD a bez nutnosti změn ÚPD TERMINOLOGIE

DLE ÚČELU koridory pro DI koridory pro TI koridory pro biokoridory ÚSES koridory pro protipovodňová opatření smíšené koridory např. pro souběh DI a TI TYPOLOGIE KORIDORŮ

DLE PODMÍNEK PRO REALIZACI koridory pro umístění územní rezerva (koridor pro prověření) koridor pro realizaci za určitých podmínek např. pořízení ÚS TYPOLOGIE KORIDORŮ

DLE PROVĚŘENÍ ZÁMĚRU prověřený koridor - záměr je prověřen projektovou dokumentací - různý stupeň prověření neprověřený koridor - nejsou žádné podklady TYPOLOGIE KORIDORŮ

DLE MD PRO POZEMNÍ KOMUNIKACE vyhledávací studie studie proveditelnosti a účelnosti technická studie dokumentace pro územní rozhodnutí STUPNĚ PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE

PRŮHLEDNĚ -viditelný mapový podklad -viditelné stávající F plochy -zakreslené hranice koridoru + výplň (šrafy) NEPRŮHLEDNĚ -není doporučeno pro ÚP -zvolená barva překryje mapový podklad i F plochy ZAKRESLENÍ KORIDORŮ

STEJNÁ ŠÍŘE -zejména u neprověřených záměrů PROMĚNLIVÁ ŠÍŘE -potřebné zejména v ÚP -zohlednění limitů a ostatních územních podmínek -často předmětem licitace OBEC X DO ZAKRESLENÍ KORIDORŮ

zákres pouze koridoru a nikoliv navíc linie trasy trasu nelze předjímat – zavádějící (obdobně působí osa koridoru) ZAKRESLENÍ KORIDORŮ

dle hierarchie záměru (vedení 35 kV X 400 kV) dle míry prověření záměru dle staveb souvisejících a staveb vyvolaných dle místních podmínek (očekávané komplikace při realizaci – zejm. terén, charakter zástavby) obecně = šíře vlastní stavby + OP (+ BP) + rezerva pro směrové korekce či korekce tvarů křižovatek + rezerva pro nové skutečnosti MINIMÁLNÍ ŠÍŘE KORIDORŮ

někdy se koridory ukáží při realizaci jako příliš úzké ZASTAVĚNÉ ÚZEMÍ -stavby vč. vyvolaných a souvisejících (podmíněně) přípustné NEZASTAVĚNÉ ÚZEMÍ -nevylučovat možnost staveb vč. vyvolaných a souvisejících PLOCHY SOUSEDÍCÍ S KORIDOREM

velmi členitý reliéf a roztroušená podhorská zástavba → nutnost vymezovat i dlouhod. (výhledové) „rezervy“ → při nevymezení koridoru a ochraně území stavbu nepůjde za 30 – 50 let zrealizovat (problém v ROB) SPECIFIKA LIBERECKÉHO KRAJE

UPŘESŇOVÁNÍ = zmenšení plochy koridoru vymezeného v ZÚR v ÚP dle projektové dokumentace, podkladové mapy, limitů využití území, místních územních podmínek často projektanti ZÚR a ÚP stejně podrobné podklady → zpřesnění jen dle místních územních podmínek (třeba náležitě odůvodnit pro DO) upřesněný koridor musí vždy ležet uvnitř koridoru vymezeného v ZÚR (v měřítku ZÚR !!!) UPŘESŇOVÁNÍ KORIDORŮ ZE ZÚR

upřesněný koridor musí vždy ležet uvnitř koridoru vymezeného v ZÚR (v měřítku ZÚR !!!) v případě nemožnosti nutno řešit dle pokynů KÚ a DO UPŘESŇOVÁNÍ KORIDORŮ ZE ZÚR

každý koridor je jiný a je třeba ho řešit individuálně každé území je jiné a to je třeba zohlednit i při upřesňování koridorů vždy je prostor jednat o koridoru s DO a oprávněným investorem UPŘESŇOVÁNÍ KORIDORŮ ZE ZÚR

pro jakou stavbu je koridor vymezen jaké stavby kromě stavby DI/TI vč. staveb souv. a vyvol. lze případně do koridoru umístit podmínky využití koridoru a provádění změn v území stanovit hlavní (převažující) využití koridoru příp. kompenzační opatření KORIDOR V TEXT. ČÁSTI ÚP - výrok

proč je korid. vymezen - význam stavby (koncepce DI/TI) proč je koridor vymezen takto (šíře, podklady, územní podmínky – hodnoty, limity, terén, předpokládané vyvolané a související stavby) proč je využití území koridoru nastaveno takto KORIDOR V TEXT. ČÁSTI ÚP - odůvodnění

ideálně proměnlivá šíře zakreslujeme koridory a nikoliv vlastní stavby zákres průhledně – parcelace + stávající využití KORIDOR V GRAF. ČÁSTI ÚP - výrok

koordinační výkres – koridor (navíc stavba - sporné) KORIDOR V GRAF. ČÁSTI ÚP - odůvodnění

ZÁVĚR Zpráva ZÚR schválena metodika MMR ke koridorům DI a TI na webu

D Ě K U J E M E Z A P O Z O R N O S T D Ě K U J E M E Z A P O Z O R N O S T Mgr. Tomáš Vaško tel: Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajský úřad Libereckého kraje