Výtvarný ateliér v muzeu, výtvarný umělec v roli animátora, vícedenní a pobytové ateliéry. Příklady ze zahraničí i z českých galerií a muzeí. Jitka Burdová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Hlavní akce v areálu zámku a Barok pas 2016 Zažijte Zámek ve Žďáru nad Sázavou.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Soňa Vrátná Jednodenní školení jazykové.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Principy tvůrčího psaní a dramatické výchovy v galerijních animacích a dalších doprovodných programech v muzeu umění. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky.
Spolupráce výtvarného pedagoga s vyučujícími jiných předmětů a s galerijními pracovníky. Vzájemné vazby výtvarného a literárního projevu. Jarmila Hubrová.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Co se přihodí … než se fotka narodí?
gold -beater - der Goldschläger - золотобо́ец -
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Ing. Kateřina Lichtenberková
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Techniky práce s mentálně postiženými
Občanské soudní řízení I.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Dobrá praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Problematika studentů se sluchovým postižením na VŠ
Pedagogická psychologie
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Český ráj poznávání přírodního bohatství země
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektromagnetická slučitelnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Zásady tvorby prezentace
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí
Hrajeme si na fotografa
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ FAKULTA PEDAGOGICKÁ BESEDY O UMĚNÍ VE VÝTVARNÉ PEDAGOGICE DRUHÉ POLOVINY 20. STOLETÍ A V SOUČASNÉM POJETÍ Barbora Sedláčková.
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
Noc ve škole – Zúčastněte se.
Igor Zhoř , Brno , Brno.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Neživá příroda - vzduch
CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Noc ve škole – Zúčastněte se.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Science centrum a návštěvník se zrakovým handicapem
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výtvarný ateliér v muzeu, výtvarný umělec v roli animátora, vícedenní a pobytové ateliéry. Příklady ze zahraničí i z českých galerií a muzeí. Jitka Burdová GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky Jaro 2012

Výtvarný ateliér v muzeu Samostatný prostor v galerii nebo muzeu vyhrazený pro praktickou činnost, vybavený vhodnými pomůckami Práce v ateliéru probíhá v návaznosti: na stálou expozici, aktuální výstavu – výtvarná činnost v ateliéru probíhá před nebo po prohlídce výstavy nebo jiné téma (výtvarné dílny Vymalováno! Pro děti od dvou do šesti let s rodiči V Moravské galerii v Brně) „Například při výstavě (…) Constantina Brancusiho (…) probíhala řada animací tak, že děti nejdříve vyzkoušely v ateliéru práci s různými sochařskými materiály. Pokoušely se udělat vryp do tvrdého a pro ně nezvládnutelného mramoru, mohly tesat do pískovce, který už byl méně odolný, zkoušely brousit a leštit plech i řezat a vyhlazovat dřevo. Když se po těchto velmi přitažlivých činnostech (…) přesunula skupina na výstavu, nastal okamžik okouzlení. Děti nyní úplně jinak vnímaly třeba proslulou Brancusiho Rybu, sochu z tvrdého mramoru vybroušeného do hladké svisle postavené desky, která je velmi tenká a naprosto dokonale opracovaná.“¹ Centre Pompidou v Paříži

Pro všechny věkové kategorie, převážně děti Možnost práce se složitějšími výtvarnými technikami Mohou být i několikadenní (o prázdninách) Ateliéry s výtvarným umělcem – umělec pracuje s dětmi přímo v ateliéru muzea/galerie za pomoci lektora

Výtvarný umělec v roli animátora Galerijní pedagog dnes Absolvent: katedry výtvarné výchovy dějin umění muzeologie historie … dva proudy (měly by být v rovnováze) rozvoj výtvarných schopností předávání poznatků Důležitá je osobnost animátora, o co se zajímá a jak se dále vzdělává. Např: Centre Pompidou v Paříži zaměstnává jako animátory převážně umělce a absolventy pedagogických fakult.

Vícedenní a pobytové ateliéry nejsou omezeny místem konání ani časem jako animace často se konají v létě v době prázdnin návaznost na stálou expozici, aktuální výstavu, jiné téma vývoj a stupňování programu, úkolů po celou dobu trvání stejní účastníci obsah: zprostředkování uměleckého díla, výtvarná tvorba, setkání s umělci, výlety za uměním, přednášky, mezioborové návaznosti,… „Některé děti se na letní kurzy přihlašují opakovaně, proto je zde nutná určitá návaznost a proměnlivost jednotlivých programů.“² Příklad: letní výtvarná sympozia pořádaná Moravskou galerií v Brně.

„I když jsou ateliéry koncipovány jako osobité setkání s výtvarným uměním, tím hlavním, o co v ateliérech jde především, je aktivizace vlastního tvůrčího myšlení dětí.“³

Citace: ¹Horáček, Radek. Galerijní animace a zprostředkování umění : poslání, možnosti a podoby seznamování veřejnosti se soudobým výtvarným uměním prostřednictvím aktivizujících programů na výstavách / Místo vyd. [Brno?] : Nakladatel Akademické nakladatelství CERM, 1998, s. 86.ISBN ²Horáček, Radek. Galerijní animace a zprostředkování umění : poslání, možnosti a podoby seznamování veřejnosti se soudobým výtvarným uměním prostřednictvím aktivizujících programů na výstavách / Místo vyd. [Brno?] : Nakladatel Akademické nakladatelství CERM, 1998, s. 90.ISBN ³Horáček, Radek. Galerijní animace a zprostředkování umění : poslání, možnosti a podoby seznamování veřejnosti se soudobým výtvarným uměním prostřednictvím aktivizujících programů na výstavách / Místo vyd. [Brno?] : Nakladatel Akademické nakladatelství CERM, 1998, s. 90.ISBN Literatura: Horáček, Radek. Galerijní animace a zprostředkování umění : poslání, možnosti a podoby seznamování veřejnosti se soudobým výtvarným uměním prostřednictvím aktivizujících programů na výstavách / Místo vyd. [Brno?] : Nakladatel Akademické nakladatelství CERM, 1998, 142 s.ISBN Ferencová, Yvona. Apozice obrazu. 1. vyd. Brno: Pavel Křepela, s. ISBN (brož.)