N EGATIVNÍ DŮSLEDKY REFOREM A UČITEL Stanislav Štech PedF Univerzity Karlovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
7. února 2013 RNDr. Dominik Dvořák, Ph.D.. Ke změně musí dojít souběžně na všech úrovních systému Následující poznámky se týkají převážně makro (národní.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
DĚTSKÉ SKUPINY A KUDY DÁL?! Jak mohou profesní organizace pomoci v rozvoji předškolní péče Jan Schneider.
Stanislav Štech UK v Praze.  výsledky českého základního školství jsou průměrné, klesající a nevyrovnané (McKinsey, 2010)  není věnována dostatečná.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Jiří Štyrský 11.června 2009 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Současnost a budoucnost.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Kvalitní škola – kritéria a indikátory hodnocení
MÁLOTŘÍDEK NENÍ MÁLO Kateřina Trnková, Dana Knotová, Lucie Chaloupková
Vývoj terciárního vzdělávání
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Marketingové řízení školy. Efektivní škola Profesionální vedení školy Sdílení vize a akceptování cílů školy spolupracovníky Vhodné edukační prostředí.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Ne, celé vzdělávání (školství) se ocitlo na rozcestí…!
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Komplexní systém hodnocení
Standardy pro základní vzdělávání
Kurikulum: obsah školní edukace
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

N EGATIVNÍ DŮSLEDKY REFOREM A UČITEL Stanislav Štech PedF Univerzity Karlovy

výsledky českého základního školství jsou průměrné, klesající a nevyrovnané (McKinsey, 2010) není věnována dostatečná péče učitelům, jejich dalšímu profesnímu růstu ani vedení škol se nemohou věnovat řízení kvality, ale vyčerpávají se v administrativě Příčiny? Obvykle: důsledek ne dost hluboké nebo nedůsledné reformy A co naopak? Nepromyšlené, ideologické a bez důkladné analýzy stavu prováděné změny řadu současných negativních výsledků způsobily

v ČR narůstá počet dětí s podprůměrnou výkonností a klesá počet dětí se špičkovými výsledky Zvyšují se rozdíly mezi regiony Příliš vysoká závislost výsledků na socioekonomickém zázemí (na statusu rodiny) x v ČR však jde o nejmenší část populace Efektivita nákladů vynikající x kvalitní výsledky si nelze koupit (viz investice Francie, USA ad.) K ONSTATOVÁNÍ STAVU

DALŠÍ NEGATIVNÍ DŮSLEDKY REFOREM V REGIONÁLNÍM ŠKOLSTVÍ Tlak na nezávaznost učiva (kompetence na úkor vědomostí) mýtus tvůrčího génia vedl k poklesu hodnoty úsilí, překonávání překážek a systematické práce žáků, ale i délky domácí přípravy psychologickým výzkumem nepodložené, znevažování procvičování (drilu, memorizace) nevydařená kurikulární reforma pak dovršila úpadek hodnoty kvalitního učiva i metod vyučování pokles významu a náročnosti přijímacích zkoušek na SŠ s negativními důsledky pro práci žáků

N EOLIBERÁLNÍ MODEL VZDĚLÁVÁNÍ A DEPROFESIONALIZACE UČITELSTVÍ Snižování významu školního vzdělávání (alternativy, domácí vzdělávání, individuální zásluhy) Důsledky hesla „vzdělávat pro život“ Ne učivo, ale kompetence; nejen objem nových poznatků, ale ještě tvořivě zhroutil se systém dalšího profesního vzdělávání (DVPP) Celková marketizace základního vzdělávání také vedla k nadměrnému důrazu na vnější prezentaci školy, na různé (vzdělávacímu jádru vzdálené) projekty, které leckdy zcela rozkládají pravidelnou výuku po dobu jednoho měsíce či déle. Průvodce, prodavač nebo makléř?

U ČITELŮV ÚDĚL obsese aktuálnosti a neúměrná váha pomíjivému (s nerozlišováním trvalého a pomíjivého) kult vnějšího efektu (spektakulárnosti) Ve škole s autonomní kulturou děti dostávají odpovědi na otázky. Není ani tak podstatné, že otázky jsou předem dané učitelem nebo v osnovách a žák je neobjevuje, ani že nejsou prakticky použitelné pro život – důležitější je, že jsou to otázky, které by dětem nikde jinde nebyly kladeny. Nejsou většinou dost aktuálně dráždivé, spektakulární a “praktické”

C ESTY K NÁPRAVĚ Vypracovat koncepci vzdělávání na let a definovat veřejný zájem, odlišit ho od soukromého, zajistit spravedlivý přístup a prostupnost mezi školami Obnovit důraz na učivo a jeho závaznost Postupně snížit vnější diferenciaci v systému Vypracovat systém kvalitní profesionální přípravy učitelů, zejména DVPP Podporovat kvalitní výzkum, zejména v didaktikách, nikoli ideologické „alternativy“.