Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). DRUHY MÁSLA
CÍL: SEZNÁMENÍ S DRUHY MÁSLA CO MÁSLO OBSAHUJE DĚLENÍ MÁSLA – -Podle trvanlivosti -Podle obsahu tuku ZÁVĚR
MÁSLO OBSAHUJE Klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku zbytek tvoří (syrovátka) voda (do 16 %) mléčná sušina (bílkoviny, laktóza)
MÁSLO
DRUHY MÁSLA Podle trvanlivosti: Čerstvé máslo – na obalu musí být slovo "čerstvé" a toto máslo má trvanlivost pouze 20 dnů od výroby, teplota skladování je max. 8 °C Stolní máslo – už není označeno jako čerstvé a doba skladování je mnohem delší. Lze skladovat při chladírenských teplotách (do 6 °C) asi tři měsíce nebo při mrazírenských teplotách (–18 °C) více než rok. Máslo – také není označeno jako čerstvé a doba skladování je cca 35–55 dní od data výroby. Na obale je vyznačeno datum min. trvanlivosti při dodržení skladovacích podmínek.
DRUHY MÁSLA Podle obsahu tuku: Máslo – klasické máslo vyrobené pouze ze smetany obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku. Zakotveno v normě EU Council Regulation (EC) No 2991/94 z 5. prosince Máslo se smetanovým zákysem – minimálně 75 % mléčného tuku Máslo se sníženým obsahem tuku – minimálně 61 % mléčného tuku Máslo s nízkým obsahem tuku – minimálně 41 % mléčného tuku
MARGARÍN Nepleťte si však máslo s margarínem. Margarín pouze jako máslo vypadá, ale výroba a složení jsou naprosto odlišné.
POMAZÁNKOVÉ MÁSLO je tradiční československý mlékárenský výrobek který obsahuje zhruba 33 % tuku podle legislativy EU by se mělo označovat jako máslo jen takový výrobek, který má v sobě více než 80 % tuku
POMAZÁNKOVÉ MÁSLO
VADY MÁSLA - hořká chuť - kyselá a žluklá chuť - plíseň - porušený obal - prošlá záruční lhůta - nedostatečné označení
ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list
PRACOVNÍ LIST Jak dělíme máslo? Rozdělte máslo podle tučnosti. Rozdělte máslo podle trvanlivosti. Vyjmenujte vady másla.
ODKAZY NA OBRÁZKY Str. 4. DAVID MASTERS. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. ?uselang=cs STR. 7. UNILEVER. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. selang=cs Str. 9. MATĚJ BAŤHA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 1nkov%C3%A9_m%C3%A1slo_581.JPG?uselang=cs