ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Přílohy z brambor I. Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_12(20) AutorIng. Petra Pechová
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s přílohami z brambor. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
Úprava brambor vařením Brambory vařené – vaříme se solí a kmínem Bramborová kaše – nekmínujeme, po scezení šleháme s horkým mlékem a máslem Brambory vařené ve slupce – použijeme na salát, knedlíky, k zapékání, opékání
Úprava brambor dušením Lyonské brambory – dusíme na másle s cibulkou Brambory dušené na smetaně – syr. brambory na plátky, opečeme na másle, zalijeme smetanou, přidáme sůl, česnek
Úprava brambor pečením pečené bez slupky – oloup. syr. brambory nakrájíme, osušíme, vložíme na rozpálený tuk a pečeme doměkka, solíme před podáváním pečené se slupkou – nakrojené a polité máslem, může se plnit náplněmi
Úprava brambor smažením syrové brambory nakrájíme na požadované tvary vložíme do studené vody a necháme vyloužit škrob, pak řádně osušíme vložíme do rozpáleného tuku a smažíme solíme až před podáváním často používáme polotovar – předsmažené hranolky, vyráběné průmyslově
Bramborová těsta Z vařených brambor – bramborové knedlíky - bramborové krokety - lokše Ze syrových brambor – chlupaté knedlíky - bramboráčky
Úkol Uveďte vhodný pokrm k přílohám z brambor připraveným vařením, dušeným, pečeným a smaženým.
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN