CEFIF Založení FF „Fyzické osoby“ Dana Batelková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Batelková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Czech POINT Tereza Šístková xsist02.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Založení fiktivní firmy.
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Založení a vznik Fiktivní firmy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
CEFIF Založení FF s. r. o. Živnostenské oprávnění I Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Živnostenské oprávnění II
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
CEFIF Založení a změna s. r. o. Obchodní rejstřík I Dana Batelková
CEFIF Založení a změna s. r. o. Obchodní rejstřík II Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Právní procesy.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
ZÍSKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1178 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy.
Soukromý sektor Podnikání fyzických osob - živnostníci Podnikání právnických osob - společnosti.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Živnostenské podnikání Výuková prezentace. Živnost je: soustavná činnost, prováděná samostatně podnikatelem, jeho vlastním jménem, na jeho vlastní odpovědnost,
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
CEFIF Založení FF s. r. o. Finanční úřad Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
 Materiál slouží pro pochopení a faktické vyplnění Jednotného registračního formuláře.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Zpracovali: Ing. Alena Zitová, Ing. Alena Nechutová (SOŠ Nové Město na Moravě) * Žákovský minipodnik 1.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Živnostenský zákon Podnikání.
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Představujeme fiktivní firmu II
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Živnostenský úřad.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Autor: Ing. Alice Horáčková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Subjekty obchodněprávních vztahů
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Finanční úřad CEFIF Lukáš Hula
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Charakteristika živností
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Živnost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

CEFIF Založení FF „Fyzické osoby“ Dana Batelková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Batelková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vznik firmy se řídí především obchodním zákoníkem a živnostenským zákonem

Živnostenský zákon ZÁKON č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) ZÁKON č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) Novela ŽZ k zavedla nové formuláře a nová pravidla pro zápis do obchodního rejstříku VYHLÁŠKA č. 250/2005 Sb. Novela ŽZ k zavedla nové formuláře a nová pravidla pro zápis do obchodního rejstříku VYHLÁŠKA č. 250/2005 Sb. Poslední úplné znění z r Poslední úplné znění z r Velká změna ŽZ k ZÁKON č. 130/2008 Sb. ze dne Velká změna ŽZ k ZÁKON č. 130/2008 Sb. ze dne

Živnostenský zákon, v platném znění k

Novely ŽZ 1 Vydávají se výpisy z živnostenského Vydávají se výpisy z živnostenského rejstříku. rejstříku. Podnikatel se bude prokazovat ŽL či KL až do doby prvního vydání výpisu z živnostenského rejstříku. Podnikatel se bude prokazovat ŽL či KL až do doby prvního vydání výpisu z živnostenského rejstříku. Místní příslušnost živnostenských úřadů se ruší (může veškerá podání činit na libovolném živnostenském úřadě na území České republiky). Místní příslušnost živnostenských úřadů se ruší (může veškerá podání činit na libovolném živnostenském úřadě na území České republiky).

Novely ŽZ 2 Jako průkazy živnostenského oprávnění sloužily živnostenské listy a koncesní listiny. Jako průkazy živnostenského oprávnění sloužily živnostenské listy a koncesní listiny. Novela je nahrazuje jediným dokladem, a to Novela je nahrazuje jediným dokladem, a to výpisem z živnostenského rejstříku. výpisem z živnostenského rejstříku. Podnikat se bude v několika oborech s pouze jediným dokladem. Podnikat se bude v několika oborech s pouze jediným dokladem.

Novely ŽZ 3 Zavádí se jediná volná živnost rozčleněná na jednotlivé činnosti. Zavádí se jediná volná živnost rozčleněná na jednotlivé činnosti. Doposud živnostenský zákon upravoval 125 volných živností s 622 předměty činnosti. Doposud živnostenský zákon upravoval 125 volných živností s 622 předměty činnosti. Pro začínající podnikatele se výrazně snižují nároky na povinnou praxi. Pokud má živnostník vzdělání v oboru, může začít podnikat okamžitě. Pro začínající podnikatele se výrazně snižují nároky na povinnou praxi. Pokud má živnostník vzdělání v oboru, může začít podnikat okamžitě.

ZALOŽENÍ FIRMY NA CRM (centrální registrační místa) PROSTŘEDNICTVÍM JRF PROSTŘEDNICTVÍM JRF (jednotných registračních formulářů)

Rozsáhlou novelou živnostenského zákona (především zákonem č. 214/2006 Sb.) došlo k rozšíření pravomoci živnostenských úřadů jako centrálních registračních míst − CRM. K byla síť CRM dokončena ve všech regionech. Rovněž byly sjednoceny formuláře, prostřednictvím nichž musí podnikatelský subjekt žádat o živnostenské oprávnění. CEFIF přijímá výhradně JRF. Centrální registrační místa

Fyzická osoba

Vznik firmy 1 Hodlá-li živnostník podnikat, musí získat živnostenské oprávnění.

Funkce CRM 1 Na CRM je možno prostřednictvím jednotného registračního formuláře podat tyto registrace, resp. přihlášky do následujících evidencí: Ve vztahu k živnostenskému úřadu: ohlášení živnosti, ohlášení živnosti, žádost o koncesi. žádost o koncesi. Ve vztahu k úřadu práce: hlášení volného pracovního místa, resp. jeho obsazení. hlášení volného pracovního místa, resp. jeho obsazení.

Funkce CRM 2 Ve vztahu k finančnímu úřadu: přihláška k daňové registraci pro PO, přihláška k daňové registraci pro PO, přihláška k registraci k dani z příjmů PO, přihláška k registraci k dani z příjmů PO, přihláška k registraci k DPH přihláška k registraci k DPH (dani z přidané hodnoty), (dani z přidané hodnoty), přihláška k dani z nemovitosti, přihláška k dani z nemovitosti, přihláška k dani silniční, přihláška k dani silniční, přihláška k dani z příjmů jako plátci daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků. přihláška k dani z příjmů jako plátci daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků.

Živnostenský úřad Vydává, zapisuje změny a ruší zápisy v živnostenském rejstříku (živnostenské listy a koncesní listy). Vyplňte příslušný formulář, který je k dispozici na CD CEFIF a který zasíláme novelizovaný vždy na přelomu srpna a září do škol nebo FF nebo použijte jednotný registrační formulář kteréhokoliv centrální registračního místa.

Jednotný registrační formulář (JRF) pro „Fyzickou osobu“

Část A − Podnikatel identifikuje údaje o živnostníkovi a jeho adrese. V tomto případě se živnostník jmenuje „Adam Student“ a provozovna „Podnikatel“.

Místo podnikání je VŽDY adresou školy. Rovněž adresa provozovny je VŽDY adresou školy (viz následující strana). Některé tabulky u FF zůstávají prázdné.

Předmět podnikání si nemůžete vymyslet. Vyberte ho ze seznamu předmětů podnikání v příloze živnostenského zákona. Pozor, je velmi často aktualizován −platný na CD CEFIF na daný šk. rok v adresáři ŽÚ. VŽDY vyplňte datum.

Živnost Živnostenský zákon č. 455/1991 Sb., přílohy naposledy novelizovány zákonem č. 130/2008 Sb. Přílohy vyjmenovávají názvy živností = předměty podnikání ŽIVNOSTI ŘEMESLNÉ (k § 20) ŽIVNOSTI ŘEMESLNÉ (k § 20) ŽIVNOSTI VÁZANÉ (k § 23 a 24) ŽIVNOSTI VÁZANÉ (k § 23 a 24) ŽIVNOST VOLNÁ (k § 25 odst. 2) Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského ŽIVNOST VOLNÁ (k § 25 odst. 2) Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona (80 oborů činnosti) zákona (80 oborů činnosti) KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (k § 26 a 27) KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (k § 26 a 27)

Živnost volná Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona Jedná se o 80 oborů činností.

Odpovědný zástupce 1 Živnostník nesplňující kvalifikační předpoklady ustanoví odpovědného zástupce. Čtěte celé nadpisy a poznámky pod čarou, tabulku 09 vyplňuje jen zahraniční osoba.

Odpovědný zástupce 2 U živností, kde je nutno ustanovit odpovědného zástupce ze zákona, nesmí být datum ustanovení do funkce pozdější než zahájení provozování živnosti. Čtěte celý nadpis tabulky, u tabulky 11 uvádíte pořadové číslo předmětu podnikání, pro který OZ ustanovujete.

Finanční úřad Doporučujeme využít JRF, ušetří vám to vyplnění samostatné přihlášky. Povinné daně u FF jsou uvedeny.

Pojištění Část C − SOCIÁLNÍ POJISTNÉ Není povinné pro FF, ale ušetří vám vyplnění samostatné přihlášky. Část D − ZDRAVOTNÍ POJISTNÉ Není povinné pro FF, ale ušetří vám vyplnění samostatné přihlášky.

Úřad práce Část C − OZNÁMENÍ PRACOVNÍHO MÍSTA Není povinné vyplnit pro FF. Část D − PŘÍLOHY Vyplníte podle počtu příloh, které jednotlivým úřadům zasíláte.

JRF Část E − ADRESA PRO DORUČOVÁNÍ VŽDY adresa školy. Část F − DOPLŇUJÍCÍ ÚDAJE Telefon a fax nejsou povinnými údaji, jen . Uveďte jména a funkci podavatelů ve firmě.

CD CEFIF Doporučujeme používat formuláře z CD CEFIF (na aktuální školní rok) nebo z reálných úřadů ve vašem okolí. Na internetu se vyskytuje řada již neplatných formulářů, které vyplníte a vrátíme vám je k přepracování.

Úkol V přílohách této prezentace naleznete probrané formuláře. Otevřete si je, pusťte si prezentaci znovu a pokuste se je sami vyplnit.