Práva osob se zdravotním postižením pohledem veřejné ochránkyně práv Lenka Frýdková Kancelář veřejného ochránce práv Praha, 1.10.2015 © Copyright Veřejný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Povaha zprávy národního preventivního mechanismu Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. et Mgr. Ladislav Tomeček.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Rovný přístup ke vzdělání v kontextu českého vzdělávacího systému: aktivity veřejného ochránce práv Lucie
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Horizontální témata EU
Parlamentní kontrola veřejné správy I. „Přímá“ parlamentní kontrola II
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Monitoring nuceného navracení cizinců v České republice Praxe, zjištění a doporučení veřejného ochránce práv Ondřej Vala Bratislava, Slovenská republika.
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Obchodní právo  Právní odvětví  Soukromoprávní odvětví  Nejužší vztah s občanským právem  Předmět regulace.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
1 Stáže studentů v advokátních kancelářích poskytujících pro bono služby Pro bono junior.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Kolín bez bariér.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
Cenové rozlišování Mgr. Jana Kvasnicová. 2 Obsah  Působnost a činnost ochránce  Ochránce jako Equality body  Co je diskriminace  Doporučení.
Institut ochránce práv dětí
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Veřejný ochránce práv a rovné zacházení
Stop násilí ve vztazích
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Výbory a pracovní skupiny
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
2. jednání řídícího výboru
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Mabistrát hlavního města Prahy
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.10_Právní řád ČR Název:
Vyhodnocení dotazníkového průzkumu CSR
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Práva osob se zdravotním postižením pohledem veřejné ochránkyně práv Lenka Frýdková Kancelář veřejného ochránce práv Praha, © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015

Působnost veřejného ochránce práv 1. Ochrana před jednáním úřadů a dalších institucí 2. Systematické návštěvy míst, kde se mohou nacházet osoby omezené na svobodě od Rovné zacházení a ochrana před diskriminací od Sledování nuceného navracení cizinců since 2011 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015

Monitorovací orgán dle CRPD-návrh  Ochránce sleduje a podporuje naplňování práv a zájmů osob se zdravotním postižením  A za tím účelem zejména a)zabývá se systematicky problematikou práv osob se zdravotním postižením (..) a navrhuje opatření směřující k jejich ochraně, b)provádí výzkum, c)zveřejňuje zprávy a vydává doporučení k otázkám souvisejícím s naplňováním práv osob se zdravotním postižením, d)přispívá ke zvyšování povědomí veřejnosti o právech osob se zdravotním postižením e)zajišťuje výměnu dostupných informací s příslušnými zahraničními a mezinárodními subjekty. © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015

První praktické kroky  Poradní orgán  Nový tým, vzdělávání stávajících zaměstnanců  „Kick off meetings“  Analýza již řešených případů a aktivit ochránce, „concluding observations“  Indikátory, pravidelná témata, „hot topics“  Definice typů postižení  Strategický plán a akční plán na 1. rok  Naslouchat, naslouchat, naslouchat  Osvěta © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015

Na čem je možné stavět? 1.Návrhy na změnu právního předpisu (např. nařízení vlády o minimální mzdě) 2.Individuální případy 3.Preventivní systematické návštěvy (např. brýle v policejních celách) 4.Výzkum (např. překážky obětí diskriminace k přístupu ke spravedlnosti, etnické složení žáků bývalých zvláštních škol, diskriminace v pracovní inzerci) 5.Doporučení pro veřejnost (např. vyhrazené parkování, přístup vodících a asistenčních psů do veřejných prostor) © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015

Děkuji za pozornost © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015