Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.18 Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Subject and object pronouns Název sady: Project 2 Číslo.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.7 Mnohovýznamová slova Název sady: Český jazyk a literatura 3.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.2 Slova jednozna č ná a mnohozna č ná Název sady: Č eský jazyk 4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.3 Slova souzna č ná a protikladná Název sady: Č eský jazyk 4. ro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.1 Hlásková podoba slova Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Markéta Žižková Datum/období: Září Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Jana Hofrichterová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Podstatná jména TÉMA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.4 Slova spisovná a nespisovná Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.6 Báseň Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VYPRACOVALA: Mgr. Ivana Tesařová, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.2 Podstatná jména – vzory rodu ženského a skloňování Název sady:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.1 Škola, třída Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.7 Slova příbuzná Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.7 Pověst Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Bajka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ rčení a přísloví Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.5 Opozita Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Energetická hodnota potravin (EH)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Slova citově zabarvená
VY_32_Inovace_4.3.4 Násobení a dělení 4 Matematika 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Bc. Naďa Prejzová VY_32_Inovace_ Dělení 9
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Předpona-kořen-část příponová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_36_ Reostat Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Člověk a jeho svět 4. ročník
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_34_Prázdninové plány
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název školy:. Základní škola Netvořice. Autor:. Olga Marková. Název:
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Pořekadla Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: VY_32_INOVACE19_POŘEKADLA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_Inovace_2.3.4 Sčítání do 20 s přechodem přes 10 s číslem 6
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
VY_32_Inovace_ Písemné sčítání v oboru do 100
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Člověk a jeho svět 3. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.08_Význam_slov Datum:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen k seznámení žáků 4. tříd s příslovími a rčeními. Po výkladu žáci plní zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

 Krátké, někdy veršované průpovědi, které vyjadřují životní zkušenost lidí.  Vyplývá z nich nějaká moudrost nebo poučení. Všude dob ř e, doma nejlépe; Dobrá rada nad zlato; Kdo šet ř í, má za t ř i…

 Ustálené slovní spojení, které na rozdíl od přísloví nevyjadřuje nějaké poučení, ale pouze zpestřuje naše vyjadřování. Cítí se tu jako doma, pálí ho dobré bydlo, vzal nohy na ramena…

A. Nemíchej jablka s hruškami. B. Jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. C. Co na srdci, to na jazyku. D. Když se dva perou, třetí se směje. E. Není jen jedna ryba v řece. F. Nechoď s dělem na komára A6, B4,C2, D5, E1, F3

Kdo šetří, co tě nepálí. Nehas, tak se z lesa ozývá. Není všechno zlato, nesmí do lesa. Jak si usteleš,co se třpytí. Jak se do lesa volá,toho píseň zpívej. Od koho poplach,tak si lehneš. Čí chleba jíš,od toho oheň. Kdo se bojí,má za tři.

 Bez práce nejsou ________.  Kdo jinému jámu ______, sám do ní padá.  Lepší vrabec v hrsti, nežli holub na ______.  Komu se ______, tomu se zelení.  Jak se do ______ volá, tak se z lesa ozývá.  ______ voda břehy mele.  Kdo chce ____ bít, hůl si vždy najde.  Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho _________. kopá koláče střeše nelení lesa Tichá psa utrhne

Učení – mučení. V jednotě je síla. Chytrost nejsou žádné čáry. Sám nejsi nic. Pytel blech neuhlídáš. Kdo je chytrý, není ještě moudrý. Šijí s ním všichni čerti. Ve dvou se to lépe táhne. Je jako z divokých vajec. Bratr mající oporu v bratru je jako opevněné město. Když se dva perou, třetí se směje. Trychtýřem se nedá rozum do hlavy vlít. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Je z hadích ocásků. Co se v mládí naučíš, k stáru jako když najdeš. Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe. Je jako voda v košíku. Učení jako proti proudu plavání: ustaneš na chvíli – vrátíš se o míli. Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Někdo je příliš divoký, nezvladatelný. Ne každému je dáno být chytrý. Víc lidí lépe zvládne víc věcí. V životě je spravedlnost, ale někdy to trvá déle. Učit se je důležité a čím dřív, tím lépe a snadněji.

 JANÁČKOVÁ, Zita. Čítanka pro 4. ročník základní školy. Brno: Nová škola, 2010, ISBN  Kolekce obrázků z galerie klipart