Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ rčení a přísloví Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ rčení a přísloví Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1. 2 rčení a přísloví Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen pro výklad a procvičení rčení a přísloví. Obsahuje animace.

2 Rčení a přísloví

3 Rčení - ustálená, zpravidla obrazná spojení, která charakterizují typické situace. Stahují se nad ním mračna. Tváří se, jako by neuměl do pěti počítat. Jako by hrách na stěnu házel. Roste jako z vody.

4 Podle obrázků doplň rčení a vysvětli jejich význam. udělat zahradníkem boj s vytrhnout z paty Hlad je nejlepší

5 Oprav zpřeházená rčení a vysvětli jejich význam:  Zapiš si to pod nos.  Pro korunu by si nechal zuby vrtat.  Má pěkně nabroušený palec.  Nasadila mu slimáka do hlavy.  Jedl vtipnou polívku.  Co nemáš v hlavě, musíš mít v krku. za uši koleno jazyk brouka kaši v nohách

6 Přísloví  sděluje nám nějakou životní moudrost  má obvykle dvě části  obsahuje mravní ponaučení Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Kdo šetří, má za tři. Co se v mládí naučíš, ke stáru jako když najdeš.

7 Podle obrázků doplň přísloví: Kdo chce bít, hůl si vždycky najde. Čiň dobře, peklem se ti odmění. Kam nechodí slunce, tam chodí

8 Kdo šetří,Líná huba, Mluviti stříbro,Kdo pozdě chodí,Kdo se směje naposled, Kam ho ráno postavíš, tam ho večer najdeš. mlčeti zlato. má za tři. Seřaď popletená přísloví: ten se směje nejlíp. sám sobě škodí. holé neštěstí.

9 Také přísloví kdo do tebe kamenem, ty do něho chlebem není radno v praktickém životě uplatňovat. Už v bibli máme příklad, kdy obr Goliáš do jistého pana Davida už ani chlebem nemohl, protože byl na místě mrtev. Je to zásada ceny tak pochybné, že je stroze odmítána i malými hochy, jejichž bitky kamením jsou podloženy naukami zcela jinými. (Z.Jirotka: Saturnin)

10 Zdroj: SCHNEIDEROVÁ, Eva. Kuna nese nanuk aneb zábavná cvičení z češtiny. Praha: Albatros, 2008, ISBN 13-720-008. MOCNÁ, Dagmar; PETERKA, Josef a kol. Encyklopedie literárních žánrů. Praha - Litomyšl: Pasek, 2004, ISBN 80-7185- 669-X. ilustrace klipart www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ rčení a přísloví Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google