Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pořekadla Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0866 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: VY_32_INOVACE19_POŘEKADLA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pořekadla Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0866 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: VY_32_INOVACE19_POŘEKADLA."— Transkript prezentace:

1 Pořekadla Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: VY_32_INOVACE19_POŘEKADLA Sada: 2 Druh materiálu: DUM ČJ č. 19 Jméno autora: Mgr. Žaneta Gruntová Škola: ZŠ A MŠ Cholina, okres Olomouc, příspěvková organizace, Cholina 35, Datum vytvoření: Předmět: Český jazyk Ročník: třetí Anotace: Materiál (DUM) určený k procvičení vyjmenovaných a příbuzných slov, vysvětlování významu pořekadel. Je určen ke společné práci, která proběhne na interaktivní tabuli. Klíčová slova: vyjmenovaná a příbuzná slova, pořekadlo a jeho význam Zdroje: archiv autorky

2 Pořekadla Doplň y-ý, i-í a zdůvodňuj. Zm__lená neplatí.
Pálí ho dobré b__dlo. S__tý hladovému nevěří. Ten sl__ší i trávu růst. Bl__ská se na lepší časy. Sejde z očí, sejde z m__sli. V__c hlav, v__c rozumu. P__cha předchází pád. Lehce nab__l, lehce pozb__l. Boží ml__ny melou pomalu, ale jistě. Nes__čkuj! Nekupuj zajíce v p__tli. Drž jaz__k za zuby. Nad nikoho se nepov__šuj. Co na srdci, to na jaz__ku. Není všechno zlato, co se třp__tí. Zv__k je železná košile.

3 Pořekadla Řešení: Zmýlená neplatí. Pálí ho dobré bydlo.
Sytý hladovému nevěří. Ten slyší i trávu růst. Blýská se na lepší časy. Sejde z očí, sejde z mysli. Víc hlav, víc rozumu. Pýcha předchází pád. Lehce nabyl, lehce pozbyl. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Nesýčkuj! Nekupuj zajíce v pytli. Drž jazyk za zuby. Nad nikoho se nepovyšuj. Co na srdci, to na jazyku. Není všechno zlato, co se třpytí. Zvyk je železná košile.

4 Pořekadla Řešení: ZMÝLENÁ – MÝLIT SE BYDLO - BYDLIT SYTÝ – VYJMENOVANÉ SLOVO ZMÝLENÁ – MÝLIT SE SLYŠÍ – VYJMENOVANÉ SLOVO BLÝSKÁ SE – VYJMENOVANÉ SLOVO MYSLI – MYSLIT NABYL, POZBYL - BÝT PÝCHA – VYJMENOVANÉ SLOVO NESÝČKUJ - SÝČEK MLÝNY – VYJMENOVANÉ SLOVO JAZYK – VYJMENOVANÉ SLOVO V PYTLI – VYJMENOVANÉ SLOVO ZVYK - ZVYKAT NEPOVYŠUJ – VYSOKÝ SE TŘPYTÍ – VYJMENOVANÉ SLOVO


Stáhnout ppt "Pořekadla Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0866 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: VY_32_INOVACE19_POŘEKADLA."

Podobné prezentace


Reklamy Google