Demografická prognóza předpoklady – postupy – výběr profesí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Reálná data ,4 % Co víme o insolvenčních.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Komplexní systém hodnocení
Komplexní systém hodnocení
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Josef Středula, předseda ČMKOS
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Správa sociálního zabezpečení
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Lidé, kteří pečují o své blízké s postižením
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozvoj zaměstnanosti ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Zákon o sociálním podnikání
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
karel oliva Akademie věd ČR
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Výzkum v malých a středních firmách
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ústav podnikové strategie Analýza komunikačních chyb řídících pracovníků ve vybrané společnosti.
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Centralizované rozvojové projekty 2017
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Život bez střeva , Praha.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Diagnostika dítěte předškolního věku
Předběžná tržní konzultace
Transkript prezentace:

Demografická prognóza předpoklady – postupy – výběr profesí

Demografická prognóza zpracovatelem: Národní vzdělávací fond, o.p.s.

Cíle prognózy - předvídání směrů vývoje v zaměstnanosti - ukázat rozměr trendů a možných problémů - identifikovat jejich příčiny - poskytnutí věrohodných podkladů pro hledání vhodných řešení

Cíle prognózy Odhadnout: - vývoj produkce odvětví a zaměstnanosti do roku vývoj zaměstnanosti v klíčových profesích Analyzovat: - budoucí změny ve struktuře zaměstnanosti podle věkových skupin

Základní východiska - s prodlužujícím se věkem odchodu do důchodu bude nutné vytvořit vhodné podmínky pro starší zaměstnance - zatím se neřeší dopady prodlužování věku na zaměstnance ani zaměstnavatele - prodlužování délky života a nižší počet narozených dětí bude mít zásadní vliv na zvýšení podílu osob starších 65 let v populaci

Základní východiska

Predikce - stavebnictví

Úkoly projektu - přesvědčit zaměstnavatele i zaměstnance o nutnosti přemýšlet o tom, jaké změny v sociálních a pracovních skupinách přinese prodlužování věku odchodu do důchodu - získané informace a podněty zobecnit a přenést zpět do odvětví - zpracovat podrobný rozbor pracovních pozic odvětví ve vybraných firmách jako východisko pro “sociální audit“ (bude součástí II. etapy projektu)

Úkoly projektu - využít zkušenosti ze zahraničí - získat aktuální demografická data za Českou republiku, regiony a odvětví a vypracovat demografickou prognózu v dlouhodobém horizontu - informovat o metodách řízení reagujících na stárnutí pracovní síly jako procesu fyzických, psychických a sociálních změn, o moderních systémech řízení

Vstupy projektu Zjistit – - kolik budeme mít a jakých profesí - které z nich budou problematické - vědět, co se bude dít - vědět, jak to zorganizovat - vědět kolik to bude stát - DOHODNOUT se na tom, „jak a kdo to uhradí…“

Definice problému Věnovat pozornost zejména – - definici fyzicky a psychicky náročných povolání - změnám pracovních nástrojů, postupů, technologií, strojů a zařízení - změnám pracovního prostředí - změnám pracovního režimu - tréninku na nové podmínky

Výběr profesí pro prognózu - pro výběr profesí bylo stanoveno jako klíčové číslo 5 - úkolem bylo vybrat takové klíčové profese, pro které v důsledku prodlužování aktivního pracovního věku, budou zcela nové nároky na starší zaměstnance, zejména ve fyzicky náročných povoláních - vznikne konflikt mezi novými nároky na pracovníky na jedné straně a jejich schopnostmi jim dostát na straně druhé - z celospolečenského hlediska je žádoucí vytvořit takové pracovní podmínky, aby co největší počet zaměstnanců mohl vykonávat své povolání plnohodnotně až do skutečného nároku na starobní důchod

Výběr profesí pro prognózu - jak zúžit výběr profesí a vyhovět podmínce diskutováno z různých úhlů pohledů - konečným výběrem neříkáme, že ostatní profese nejsou ohroženy!! - při výběr profesí byly zohledněny různé charakteristiky povolání - např. četnost profese, perspektiva, fyzická náročnost, psychická zátěž, vlivy klimatické apod. - důležitým faktorem i tzv. proveditelnost druhé etapy projektu

Výběr profesí pro prognózu - výchozím bylo členění profesí dle kategorizace CZ-ISCO - rozsáhlá diskuse - proč pouze 5 ??? - lze vůbec předvídat, jaké profese budou třeba v roce 2033 ? - jaký vliv bude mít na tyto profese vývoj v oblasti technologií, změny prefabrikace stavební výroby, změny v oblasti legislativy, imigrační politika, využití informačních technologií apod. - jak se projeví možnosti robotizace výroby

Vybrané profese - profesních skupin je 5 - některé profese spojené do společných skupin (7112 a 7119, resp a 7121) - bylo splněno zadání a byla zároveň posílena spolehlivost výsledku Výsledek výběru:

Vybrané profese

Co bude dál ? - připravuje se druhá etapa - cílem bude detailní profesní průzkum na vybraném vzorku firem - předpokladem úzká spolupráce s podnikovou sférou - důležitým faktorem i ochota vybraných řemeslníků Jak zhodnotit dosavadní zjištění?:

Otázky k diskusi - na co se doporučujete zaměřit ? - vnímáte některá zásadní rizika ? - máte nějaké zajímavé náměty k dané problematice ? - ???

Děkuji za pozornost Ing. Pavel Zítko BP/Stavebnictví I. - Odborný garant pro přípravu a zpracování vstupních dat pro demografickou prognózu odvětví za stranu zaměstnanců