Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Vynálezy a vynálezci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_FYZ_RO_11 Digitální učební materiál
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE 1. pol. 19. století.
Digitální učební materiál
Vznětový motor Přemysl Opálka, David Šebestík, Michal Laška, Vu Thi Bao Ngoc, Klára Helešicová.
Věda a technika konce 19.st.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_39.
Elektrické stroje a zařízení
Generátory elektrického napětí
Stejnosměrné stroje.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tepelné motory Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Dynamo, alternátor, elektromotor
Dynama a alternátory Kryštof Klika, 3E.
Průmyslová revoluce Klasicismus / Historismus
Ondřej Kašík 8.B oo9. Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_19 Název materiáluTepelné.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – Světová výstava, vynálezy.
VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled.
Doprava a spoje Autor: Matěj Nováček, 8tř. Suezský průplav zkráceně Suetz, otevřen roku 1869 je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
(2.průmyslová revoluce). obrovský technický pokrok nové výrobní postupy využití nových materiálů nové zdroje energie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Japonsko v 19.století.
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Thomas Alva Edison – geniální vynálezce
Historie Spalovacích motorů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Doprava a spoje Miloš Bečka a Dominik Bařina, 8. A.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Průmyslová revoluce.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Věda, vynálezci, objevitelé
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11 Tepelné motory –opakování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Průmyslová revoluce 10 Technická revoluce.
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Mgr. Jan Ptáčník – Fyzika - Tercie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střídavý proud - 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Vynálezy a vynálezci 19.st. II. Autor Mgr. Klára Jarošová Tematický okruh 19.století Ročník kvarta/ třetí ročník Datum tvorby AnotacePrezentace slouží jako doplnění dějepisného výkladu na interaktivní tabuli Metodický pokynNapř.: prezentace je určena k doplnění výkladu nebo k opakování Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Vynálezy a vynálezci 19.st. II.

KDO VYNALEZL CO? George Stevenson Robert Fulton John B. Dunlop Michael Faraday Rudolf Diesel Samuel Morse Bratři Lumiérové Carl F. Benz a Gottlieb Daimler Emil Berliner DYNAMO MORSEOVKA PNEUMATIKA AUTOMOBIL KINEMATOGRAF VZNĚTOVÝ MOTOR PARNÍ ŽELEZNICE PARNÍK TELEGRAF

Kdo ne?! Ale komu vděčíme za tu rychlou a pohodlnou jízdu? Začneme tím nejdůležitějším - MOTOREM. A jména nám napoví! Jezdíte rádi autem?

Tak kdo to rozjel? George Stevenson Robert Fulton John B. Dunlop Michael Faraday Rudolf Diesel Samuel Morse Bratři Lumiérové Carl F. Benz a Gottlieb Daimler Emil Berliner Byli to: Carl F. Benz a Gottlieb Daimler VZNĚTOVÝ MOTOR obstaral Rudolf Diesel

Aby byla cesta opravdu pohodlná je potřeba pneumatika. První pneumatika byla vyrobena ze zahradní hadice a byla určena na kolo vynálezcova syna.

Tím hodným taťkou byl John B. Dunlop Jedna ze značek pneumatik dodnes nese jméno tohoto skotského zvěrolékaře.

Na cestu si při jízdě na kole můžeme posvítit i díky Michaelovi Faradayovi, vynálezci dynama. Dynamo je točivý elektrický stroj, přeměňující mechanickou energii z rotoru hnacího stroje na elektrickou energii ve formě stejnosměrného elektrického proudu. Jedná se o stejnosměrný generátor elektrické energie. Ale jeho jméno znáte určitě i z fyziky.

A kdo dokáže přečíst tohle? --/---/.-./.../.

Pan Samuel Morse by to určitě dokázal. Jeho abeceda se velmi osvědčila při používání TELEGRAFU. To byl zase vynález pánů Gausse a Webra.

Poznáte alespoň jednu osobu na obrázku? Napoleon Bonaparte právě obdivuje parník, který mu předvádí jeho vynálezce, Robert Fulton. Bonaparte_in_1803.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Robert_Fulton_presents_the_first_steamship_to_Napoleon_ Bonaparte_in_1803.jpg ( )

Pan George Stevenson je otcem parní železnice. Jeho slavná a výkonná lokomotiva se jmenovala Raketa. Ale postaral se i o kvalitní koleje, výhybky, signalizační zařízení ap. A trocha zábavy na závěr: Lidé mohli poslouchat hudbu z gramofonových desek díky panu Emilovi Berlinerovi a první návštěvníci kina byli vyděšeni vlakem, který se proti nim na plátně rozjel díky bratrům Lumiérovým

Zdroje: ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) HLAVAČKA, Milan. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2001, 175 s. ISBN