Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tepelné motory Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tepelné motory Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 Tepelné motory Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Parní stroj a parní turbína
O síle, kterou má pára tvořící se z vařící vody, věděli lidé už od starověku, ale praktického využití se pára dočkala až koncem 17. století. Skutečné parní stroje však začaly vznikat až počátkem 18. století. Parní stroj zásadním způsobem vylepšil James Watt v letech 1756 – 1784. V 19. století se parní stroje začali rozšiřovat do všech oborů lidské činnosti, proto se mu také někdy říká „století páry“. Ve 20. století byly parní stroje postupně vytlačovány elektrickými a spalovacími motory s vyšší účinností.

3 Parní turbínu vynalezl Sir Charles Parsons v roce 1884.
S parním strojem se dnes můžeme setkat při historických jízdách parních lokomotiv nebo v muzeích. Parní turbínu vynalezl Sir Charles Parsons v roce 1884. Postupně byla zdokonalována a spolu se spalovacím motorem ve dvacátém století postupně nahradila parní stroj, který předčí účinností. Jedná se o točivý tepelný stroj, přeměňující kinetickou energii a tepelnou energii proudící páry na mechanický rotační pohyb přenášený na osu resp. hřídel stroje. Parní stroj Parní turbína

4 Stirlingův motor Stirlingův motor je tepelný stroj pracující s cyklickým stlačováním a expanzí vzduchu nebo jiného pracovního plynu. Stlačováním při nízké teplotě pracovního plynu a expanzí při vysoké teplotě pracovního plynu probíhá transformace tepelné energie na mechanickou práci. Vynalezen byl v roce 1816 jako konkurence parního stroje. Jeho praktické použití bylo omezeno na nízkovýkonné domácí nasazení. Stirlingův motor je významný pro svou vysokou účinnost v porovnání s parním strojem. Stirlingovy motory jsou schopny dosáhnout 40% účinnosti, mají tichý chod, a umí využít téměř libovolný zdroj tepla.

5 Parní lokomotivy Stephensonova lokomotiva Rocket z roku 1829
Nejrychlejší parní lokomotiva: britská A4 Mallard Lokomotiva řady ČSD

6 Použité zdroje: Učebnice Fyziky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia - FRAUS


Stáhnout ppt "Tepelné motory Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google