Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střídavý proud - 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střídavý proud - 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Střídavý proud - 9. ročník
Název výukového materiálu: Střídavý proud - 9. ročník Vzdělávací obor: fyzika Tematický okruh: střídavý proud Téma: Měření střídavého proudu Generátory elektrického napětí

2 Měření střídavého proudu a napětí
Chceme-li změřit napětí a proud u stejnosměrného proudu, použijeme k tomu ampérmetr a voltmetr. Jak to ale udělat u střídavého proudu, když se jeho velikost a směr neustále mění, a tyto změny mohou být tak rychlé, že je nestačíme ani zaznamenat?

3 Efektivní hodnota střídavého napětí se
Použijeme speciální ampérmetry a voltmetry, u nichž se ručička vychýlí vždy jen na jednu stranu bez ohledu na směr proudu. Takovým ampérmetrem a voltmetrem naměříme vždy hodnotu mezi nulou a maximální hodnotou. Tuto hodnotu budeme nazývat efektivní hodnota střídavého proudu, budeme ji značit I nebo Ief Efektivní hodnota střídavého napětí se značí U nebo Uef

4 Generátory elektrického napětí
Generátory elektrického jsou stroje, které přeměňují mechanickou energii na elektrickou. Využívají k tomu elektromagnetickou indukci. Interaktivní simulace generátoru phet.colorado.edu.

5 GENERÁTOR ALTERNÁTOR DYNAMO generátor generátor stejnosměrného napětí
střídavého napětí generátor stejnosměrného napětí Nejjednodušším generátorem by mohl být obdélníkový závit, otáčející se mezi póly permanentního magnetu. Indukované napětí by však bylo nepatrné a proto se ve skutečných generátorech otáčí mezi póly cívka s mnoha závity. Podstata však zůstává stejná - elektromagnetická indukce.

6 Video – co umí elektřina


Stáhnout ppt "Střídavý proud - 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google