Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ondřej Kašík 8.B 2.11. 2oo9. Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ondřej Kašík 8.B 2.11. 2oo9. Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační."— Transkript prezentace:

1 Ondřej Kašík 8.B 2.11. 2oo9

2 Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační pohyb.

3 Části parního stroje: 1. píst 2. pístní tyč 3. křižák 4. ojnice 5. klika čepu ojnice 6. e xcentrický mechanismus 7. setrvačník 8. šoupátko 9. Wattův odstředivý regulátor

4 Popis práce Pára z kotle je přes regulátor vedena do šoupátkové komory a odtud je rozdělována do válce. Tam svým tlakem způsobuje pohyb pístu. Použitá pára je přes šoupátkovou komoru vypouštěna ven. Posuvný pohyb pístu je přes pístní tyč, křižák a ojnici přenášen na kliku, která posuvný pohyb převádí na otáčivý (rotační).

5 Ukázky práce parního stroje Parní stroj 3D animace Parní stroj 3D animace Animovaná fyzika parní stroj Animovaná fyzika parní stroj Skutečný parní stroj video Skutečný parní stroj video Fyzikální web ZS Bučovice Fyzikální web ZS Bučovice

6 Účinnost Proti současným tepelným strojům má parní stroj nízkou účinnost přeměny energie (maximálně 30 %). Spolu s kotlem, který má tepelnou účinnost okolo 50 % je výsledná účinnost mezi 5 % – 15 %. To je proti spalovacím motorům s běžně dosahovanou účinností okolo 35 % nedostačující. Tam, kde je dostatek levného uhlí se ale může ekonomicky užívat i dnes - proti jiným typům strojů se vyznačuje vysokou spolehlivostí a schopností práce v mnoha pracovních režimech.

7 Využití parního stroje Stabilní parní stroj Parní lokomotiva Parník Parní válec Parní automobil …..

8 Zápis Vynález parního stroje je připisován Jamesi Wattovi, který ho vynalezl v 18.století. Parní stroj je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační pohyb. Vynález parního stroje je připisován Jamesi Wattovi, který ho vynalezl v 18.století.

9 Čerpal jsem na stránkách: http://obrazky.cz/?q=parn%C3%AD+stroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Parn%C3%AD_stroj http://www.starestroje.cz/stroje.parni.php http://www.hornictvi.info/stroje/pstroj1/pstroj1.htm http://www.ctk.cz/3d/grafika.php?id=53parnistroj http://www.animfyzika.wz.cz/parnistroj_1.htm http://www.bucovice711.cz/wwwfyzika/vyuka/index.htm#parnistroj


Stáhnout ppt "Ondřej Kašík 8.B 2.11. 2oo9. Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační."

Podobné prezentace


Reklamy Google