Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÁTKY AUTOMOBILISMU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÁTKY AUTOMOBILISMU"— Transkript prezentace:

1 POČÁTKY AUTOMOBILISMU
Matěj Schaffer

2 Spalovací motor Inženýr Gottlieb Daimler v roce 1885 ve spolupráci s Wilhelmem Maybachem vyrobil první opravdu lehký a rychloběžný spalovací motor poháněný benzínem, který poté zabudoval do dřevěné dvoukolky, se kterou podnikl úspěšnou zkušební jízdu. Tak se zrodil první motocykl. O rok později zabudoval podobný motor do kočáru, který opatřil jednoduchým řízením. Vodou chlazený stojatý jednoválec o objemu 469 cm3 umožnil kočáru jezdit rychlostí až 16 kilometrů za hodinu. V roce 1889 postavil již mnohem dokonalejší vůz, speciálně stavěný pro použití motoru. Jeho podvozek z ocelových trubek nesl již čtyřstupňovou převodovku a diferenciál.

3 První motocykly První motocykl byl sestaven v roce 1869 a byl poháněn párou. Motocykl poháněný benzínem vyrobil v roce 1885 Gottlieb Daimler. Tento vynálezce se ale o motocykly nezajímal, chtěl pouze vyzkoušet svůj motor. Od té doby se rozvoj „motorových dvoukolek“ velmi zrychlil. Sériovou výrobu zahájila německá firma Hildebrand & Wolfmüller v roce 1894.

4 Carl Benz a první automobil
Carl Benz v mládí pracoval jako mechanik. V roce 1871 založil svou první firmu a pustil se do stavby dvoudobého motoru s cílem zdokonalil tehdejší konstrukci spalovacího motoru. První patent obdržel roku O několik let později založil firmu Benz & Cie. na výrobu motorů, ze které později vznikla firma Mercedes-Benz. Carl Benz chtěl vytvořit prakticky využitelný automobil a začal s návrhem čtyřdobého motoru podle Ottova patentu (958 cm³) a podvozkem tříkolového vozu. Automobil měl mít elektrické zapalování, diferenciál a vodní chlazení. 29. ledna 1886 dostal patent na svůj první automobil. V červenci roku 1886 začal s prodejem automobilu pod názvem Benz Velo. Jeho žena uskutečnila s vozem 106 kilometrů dlouhou cestu, aby lidem dokázala spolehlivost vozu. Několik let nato se Benz Velo stal prvním hromadně vyráběným automobilem.

5 R.Ch.K.Diesel a naftový spalovací motor
Jako velmi schopný student byl představen Carlu von Lindemu, inženýrovi, který se specializoval na projektování a produkci chladicích zařízení. V roce 1880 začal pracovat v Lindeho pařížské firmě a jeho úkolem bylo zdokonalení spalovacího motoru. Prováděl pokusy např. s použitím amoniaku jako paliva. Diesel cestoval po celém světě a prodával licence na svůj motor. Během krátké doby se stal milionářem. Několikrát odmítl nabídku námořnictva s odůvodněním, že jeho motor není k dispozici pro válečné účely. Diesel chtěl aby jeho motor sloužil jako pohon pro obchodní plavidla. Vznětový motor, běžně také nazývaný dieselový motor, naftový motor, Dieselův motor či zkráceně jen diesel, je druh pístového spalovacího motoru s vnitřním spalováním a byl vynalezen Rudolfem Dieselem a zdokonalen Charlesem Ketteringem.

6 První automobil Carla Benze
Carl Benz Gottlieb Daimler a jeho automobil Dieselův naftový spalovací motor R.Ch.Diesel

7 https://cs.wikipedia.org/wiki/Karl_Benz


Stáhnout ppt "POČÁTKY AUTOMOBILISMU"

Podobné prezentace


Reklamy Google