Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_C_10 Tematická oblast: Elektrické stroje – asynchronní motory a stejnosměrné stroje Téma: Rozdělení, význam a použití stejnosměrných strojů Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: únor 2013

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 ROZDĚLENÍ, VÝZNAM A POUŽITÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
Stejnosměrné generátory (dynama) Přeměňují mechanickou energii na elektrickou. V cívkách rotoru se indukuje střídavé napětí. Díky komutátoru je na svorkách dynama stejnosměrné napětí.

4 ROZDĚLENÍ, VÝZNAM A POUŽITÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
Stejnosměrné generátory (dynama) V minulosti byla dynama zdroji elektrické energie tam, kde bylo třeba stejnosměrné napětí (např. v palubní síti automobilů). Dnes jsou nahrazeny alternátory s polovodičovými usměrňovači. Přesto i dnes nachází uplatnění např. v budicích obvodech synchronních generátorů.

5 ROZDĚLENÍ, VÝZNAM A POUŽITÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
Druhy dynam: dynamo s cizím buzením (budicí vinutí je napájeno z nezávislého zdroje napětí) derivační dynamo (budicí vinutí je připojeno paralelně k vinutí kotvy) kompaudní dynamo (má dvě budicí vinutí, jedno připojené paralelně a druhé sériově k vinutí kotvy)

6 ROZDĚLENÍ, VÝZNAM A POUŽITÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
Stejnosměrné motory Přeměňují elektrickou energii na mechanickou. Díky komutátoru je můžeme napájet stejnosměrným proudem. Nutnost časté kontroly komutátoru a kartáčů.

7 ROZDĚLENÍ, VÝZNAM A POUŽITÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
Stejnosměrné motory Mají velký záběrný moment. Dosahují vyšších otáček než motory na střídavé napětí. Mají široké možnosti využití podle způsobu zapojení budicího vinutí. Používají se např. pro pohony vozidel, obráběcích strojů, u zdvihacích zařízení, v automobilech – startéry, pohony různých automobilových zařízení.

8 ROZDĚLENÍ, VÝZNAM A POUŽITÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
Druhy stejnosměrných motorů: motor s cizím buzením derivační motor (s paralelním buzením) kompaudní motor (se sériově – paralelním buzením) motor se sériovým buzením

9 ROZDĚLENÍ, VÝZNAM A POUŽITÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
OPAKOVÁNÍ: Jaké jsou základní vlastnosti dynam? ………………………………………… Jaké jsou druhy dynam? ……………………..…………………………… Jaké jsou základní vlastnosti stejnosměrných motorů? ………………………… Jaké jsou druhy stejnosměrných motorů?

10 ROZDĚLENÍ, VÝZNAM A POUŽITÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
Vocabulary: dynamo – dynamo (stejnosměrný generátor) electrical generator – elektrický generátor direct current – stejnosměrný proud commutator – komutátor commutated DC motor – stejnosměrný komutátorový motor

11 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google