Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z www.zspraslavice.cz Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice Autor: Mgr. Milan Urbášek Název DUM: VY_32_INOVACE_14 Název sady: Přírodověda pro 5. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2061 Anotace: Materiál seznamuje žáka se složitějšími stroji (parním strojem, spalovacími motory). Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem. Datum: 4.10.2012

2 Složitější stroje Parní stroj a motory

3 Parní stroj V 18. století došlo zřejmě k největšímu vynálezu v historii lidstva – vynálezu parního stroje Oheň zahříval vodu v kotli, ta se měnila v páru, která pak procházela potrubím do válce, kde tlačila píst střídavě z jedné strany na druhou a tím jej uváděla do pohybu, který se přenášel na hnací kola O padesát let později začal stroj pohánět parníky, o dalších třicet let lokomotivy ? Tipni si, jakou rychlostí jela první parní lokomotiva na světě ? (odpověď na další straně)

4 První parní lokomotiva na světě jela rychlostí 20km/h.

5 Motory U dopravních prostředků byl parní stroj nahrazen spalovacími a zážehovými motory (my si probereme jen spalovací) ? Víš, jaký je mezi nimi rozdíl ?

6 Spalovací motory Automobily se spalovacími motory jezdí na benzín U takového automobilu koná motor sérii čtyř pohybů 1.Píst se pohybuje dolů a do válce nasává směs benzínu a vzduchu 2.Sací ventil se zavře, píst se pohybuje nahoru a stlačuje tuto směs 3.Směs je zažehnuta jiskrou z elektrické svíčky, vzniklé plyny se rozpínají a tlačí píst dolů 4.Otevře se výfukový ventil, píst se pohybuje vzhůru a vytlačuje z válce zplodiny (výfuk)

7

8 Zdroje: parni stroj - http://www.parnistroj.czweb.org/schema.html spalovací motor - http://simmi.webpark.cz/index_soubory/image002.gif


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice."

Podobné prezentace


Reklamy Google