Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Sociální politika státu N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Odměňování pracovníků Minimální mzda. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář „Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál?“ Poslanecká sněmovna parlamentu ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Základní informace k Minimálnímu povinnému seznamu komodit povinně nakupovaných s využitím institutu centrálního zadavatele.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Obecné souvislosti v sociálním zabezpečení Mirka Wildmannová.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚŘAD PRÁCE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Daň z nabytí nemovitých věcí
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Podpora v nezaměstnanosti
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Správa sociálního zabezpečení
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář pro příjemce OPVK
Finanční část Praha, 25. července 2017.
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Zákon o sociálním podnikání
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Správa sociálního zabezpečení
Finanční gramotnost Inflace ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
Katedra veřejné ekonomie
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Správa sociálního zabezpečení
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
zpracovaný v rámci projektu
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Tisková konference ČMKOS
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Platy a mzdy v sociálních službách Bc. Dagmar Žitníková, OSZSP ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
ministr práce a sociálních věcí
Program na podporu lesních ekosystémů
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Dotace pro jednotky SDH obcí
Transkript prezentace:

Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014

Sekce ekonomická - hlavní úkoly: Státní závěrečný účet kapitoly 313 a Finanční vypořádání se státním rozpočtem za rok 2013 Aktualizace střednědobého výhledu, návrh rozpočtu kapitoly na rok 2015 Implementace nového účetního a ekonomického systému od 1. ledna 2014 Evidence investičních akcí organizačních složek státu resortu MPSV v informačním systému EDS/SMVS a správa systému EDS/SMVS za kapitolu Správa informačního systému Centrálního registru administrativních

Příprava podkladů pro úpravy minimální mzdy Zpracování návrhu pro zvýšení životního a existenčního minima Analýzy vývoje příjmů a výdajů domácností ČR Zajištění rezortních statistických zjišťování v oblasti sociálních služeb, sociálně-právní ochrany dětí, výkonu sociální práce a gesce za IS o průměrném výdělku Příprava údajů a informací o sociální ochraně v ČR do jednotného evropského systému ESSPROS

Minimální mzda Základní právní úprava je stanovena zákoníkem práce (zákon č. 262/2006 Sb.) Výši a podmínky pro poskytování minimální mzdy upravuje nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě Poslední úprava minimální mzdy provedena od 1. srpna 2013 Základní sazba minimální mzdy činí Kč za měsíc nebo 50,60 Kč za hodinu Sazba minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem činí Kč za měsíc nebo 48,10 Kč za hodinu

Minimální mzda v Programovém prohlášení Vlády ČR „Vláda zvýší minimální mzdu po projednání se sociálními partnery tak, aby zajišťovala důstojný život zaměstnanců nezávislý na sociálních dávkách. Její úroveň bude dostatečně motivační a měla by se postupně s ohledem na ekonomické a sociální souvislosti přiblížit 40 % průměrné mzdy.“ Podíl minimální mzdy k průměrné mzdě činí v současnosti 33,8% Minimální mzda v Plánu a Výhledu legislativních prací vlády 2014 až 2017 MPSV předloží každoročně do konce října po projednání se sociálními partnery v Radě hospodářské a sociální dohody ČR návrh na úpravu minimální mzdy Vládě ČR K dosažení cíle by se měla minimální mzda ročně zvyšovat o cca 600 – 700 Kč

Životní a existenční minimum Upraveno zákonem č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, v platném znění. Částky životního a existenčního minima platné od 1. ledna 2012 v Kč za měsíc pro jednotlivce3 410 pro první osobu v domácnosti3 140 pro druhou a další osobu v domácnosti, která není nezaopatřeným dítětem2 830 pro nezaopatřené dítě ve věku - do 6 let až 15 let až 26 let (nezaopatřené)2 450 Částka existenčního minima v Kč za měsíc existenční minimum Životní minimum je součtem všech částek životního minima jednotlivých členů domácnosti. Od roku 2007 nezahrnuje nezbytné náklady na bydlení, vzhledem k jejich velké diferenciaci. Ochrana v oblasti bydlení je řešena v rámci systému dávek státní sociální podpory poskytováním příspěvku na bydlení a v systému dávek pomoci v hmotné nouzi doplatkem na bydlení.

Valorizace životního a existenčního minima Částky životního a existenčního minima může vláda zvýšit od 1. ledna podle skutečného vývoje spotřebitelských cen, pokud nárůst nákladů na výživu a na ostatní základní osobní potřeby přesáhne ve stanoveném rozhodném období 5 %. Za mimořádných okolností je může zvýšit také mimo termín pravidelné valorizace. Životní a existenční minimum bude po naplnění valorizační podmínky s největší pravděpodobností valorizováno nařízením vlády od 1. ledna Po zvýšení o 5,8 % (nyní předpokládaném pro zachování reálné úrovně částek), by například u jednotlivce částka životního minima vzrostla o 200 Kč na Kč. U čtyřčlenné úplné rodiny s dětmi např. ve věku 8 a 16 let by došlo ke zvýšení o 600 Kč z Kč na Kč. Zvýšení životního a existenčního minima se projeví zejména v oblasti dávek pomoci v hmotné nouzi a u dávek státní sociální podpory.

Děkuji za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí, sekce ekonomická, Na Poříčním právu 1, Praha 2 tel: , fax: ,