PŘEJÍMKA ZBOŽÍ PŘÍJEM ZBOŽÍ - zahrnuje tyto dvě hlavní operace: 1.odběr zboží od dodavatele 2.přejímku zboží - kontrolu množství a jakosti odebraného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kompletace Ivan Gros
Advertisements

Záznam o praxi vykonávané od do Vypracovala : Monika Veselská.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pokladna Hotovostní placení – pokladna - Používá se tam, kde placení prostřednictvím bankovních účtů je často neproveditelné (např. proplacení cestovních.
Operativní a analytická evidence zásob
Úvod do podnikových financí
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
Návěští NÁVĚŠTÍ (AVÍZO) - písemnost, kterou dodavatel oznamuje odběrateli, že zboží je připraveno k přepravě (používá se při dodávkách většího množství.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Statistická přejímka Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
ZÁKLADNÍ RYSY STATISTICKÝCH PŘEJÍMEK
Tato prezentace byla vytvořena
 Projekt CZ.1.07/1.1.38/  Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku  uměleckých řemesel a oborů gastro  TENTO PROJEKT JE.
Odvolávka a přepravní dispozice
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
inventarizace majetku a závazků
Velkoobchodní operace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do účetnictví.
Výběr dodavatelů Ivan Gros
Statistická přejímka statistická přejímka představuje postupy zaměřené na následnou přejímací kontrolu (vstupní, mezioperační, výstupní) produktů cílem.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nákup operativní Ivan Gros odsouhlasení dodacího listu s fakturou pro účtárnu Výchozí stav: pro každou položku vybrán dodavatel uzavřena.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
SIS - Supermarket Informační Systém 1 Supermarket Informační Systém Komplexní řešení toků zboží v supermarketu.
VELKOOBCHOD KAPITOLA 6 Obchodní činnosti - Kapitola 6 Pavlíčková.
EVIDENCE ZÁSOB.
Distribuce - placement
Obchod, prodejna, vnější a vnitřní uspořádaní
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
OBALY A MANIPULACE KATALOG SKLÁDACÍCH OBALŮ POPIS OBALU.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK PODNIKU – OBĚŽNÝ MAJETEK Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Inventarizace Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1. Vysvětlení pojmu inventarizace 2. Druhy a charakteristika inventarizací 3. Postup při provádění.
Obchodní operece Ing. Jan Weiser. Osnova výkladu  Obchodní operace v prodejně  Nákup zboží  Příjem zboží  Skladování zboží  Příprava zboží k prodeji.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV40 Název školy.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
POSTUP A PODMÍNKY POVINNOSTI DODAVATELE  Dodat zboží přesně podle smlouvy, potvrzené objednávky - druh, velikost, množství, rozměry, kvalita, cena,
Charakteristika a význam obchodního provozu, činitelé OP.
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice
Výrobní faktory organizace
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace
Zásobování a účtování zásob ve vybraném podniku
Autor: Ing. Sikorová Renata
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO členění podle forem činnosti
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
VY_32_INOVACE_Sikorová_
Autor: Ing. Sikorová Renata
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
Transkript prezentace:

PŘEJÍMKA ZBOŽÍ

PŘÍJEM ZBOŽÍ - zahrnuje tyto dvě hlavní operace: 1.odběr zboží od dodavatele 2.přejímku zboží - kontrolu množství a jakosti odebraného zboží Podstatou je zachytit stav zásilky po příchodu do prodejny nebo skladu a zajistit právní podklady pro hmotnou odpovědnost za dodané zboží.

PŘÍJEM ZBOŽÍ Příjem zboží bude optimální a zároveň bude usnadňovat pohyb zboží v prodejně nebo ve skladu, jestliže budou splněny tyto podmínky: a)koncentrace příjmu do jednoho místa - dodávka poblíž skladové plochy a neměla by se křížit s cestami zákazníků ( nejčastěji rampa) b)vybavení vhodnými mechanizačními a věcnými prostředky - pohyb zboží by měl být jednosměrný a usnadňoval tak manipulaci se zbožím

PŘÍJEM ZBOŽÍ c)organizační zajištění - za příjem zboží je odpovědný konkrétní zaměstnanec Ke správnému organizačnímu zajištění příjmu zboží patří i plán příjmu dodávek. Aby bylo možno sladit celý provoz a zajistit rovnováhu pracovníků, je nutné příjem a jeho návazné činnosti plánovat.

ODBĚR ZBOŽÍ - provádí se ihned při dodávce zboží do prodejny nebo skladu - při něm se má odběratel přesvědčit : 1. zda dostává takovou zásilku, která je uvedena v dodacím listu 2. zda je zásilka zevně neporušena a zda souhlasí počet manipulačních jednotek

PODMÍNKY ODBĚRU -místo odběru: rampa, sklad nebo stanice určení, např. železniční stanice, pošta -účast při odběru: dopravce zboží nebo dodavatel (řidič, závozník) a vedoucí prodejny nebo pověřený pracovník, -doklad, podle kterého se uskutečňuje odběr - větš. přepravní list (dodací list, nákladní list, faktura apod.)

PŘEJÍMKA ZBOŽÍ V LÉKÁRNĚ

PŘEJÍMKA ZBOŽÍ - je to druhá fáze příjmu zboží - následuje po odběru zboží a vedoucí prodejny ji má uskutečnit ihned hlavně u potravinářského a rychle se kazícího zboží - u ostatního sortimentu nejpozději však do 15 dní po odběru

PŘEJÍMKA ZBOŽÍ PŘEJÍMKA ZBOŽÍ - zahrnuje : 1.Kvantitativní (množstevní) přejímku - porovnává se skutečně dodané množství s účtovaným (přepočítáním, měřením, vážením) 2.Kvalitativní (jakostní) přejímku - srovnání jakosti přejímaných výrobků s jakostí standardu nická norma. Jakostní přejímku provádíme zásadně u každé dodávky. Jakostním standardem bývá nejčastěji technická norma. Jakostní přejímku provádíme zásadně u každé dodávky.

JAKOSTNÍ PŘEJÍMKA ZBOŽÍ - podle rozsahu ji můžeme dělit na : úplnou (stoprocentní) - kontrola každého jednotlivého výrobku v dodávce ( auta, klenoty, kožichy,...) a)úplnou (stoprocentní) - kontrola každého jednotlivého výrobku v dodávce ( auta, klenoty, kožichy,...) neúplnou (výběrovou) – může být namátková, procentní a statistická. b)neúplnou (výběrovou) – může být namátková, procentní a statistická. Neúplná (výběrová) jakostní přejímka spočívá v tom, že z celé dodávky vybereme určitou část výrobků (výběr neboli vzorek). Překontrolujeme výběr (vzorek) a výsledky vztáhneme na celou dodávku.

UKÁZKA OBJEDNÁVKY

Odkazy : img.directindustry.com/images_di/photo-g/load... prahamhd.vhd.cz/Jinamesta/Liberec/cl_zst.jpg