Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pokladna Hotovostní placení – pokladna - Používá se tam, kde placení prostřednictvím bankovních účtů je často neproveditelné (např. proplacení cestovních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pokladna Hotovostní placení – pokladna - Používá se tam, kde placení prostřednictvím bankovních účtů je často neproveditelné (např. proplacení cestovních."— Transkript prezentace:

1 Pokladna Hotovostní placení – pokladna - Používá se tam, kde placení prostřednictvím bankovních účtů je často neproveditelné (např. proplacení cestovních účtů) nebo neúčelné (drobné nákupy v maloobchodě). - V některých případech dochází k hotovostnímu placení i za dodávky výrobků, zboží a služeb, neboť se tím předchází případným pozdějším problémům s vymáháním úhrady.

2 PPD, VPD, pokladní kniha Pokladnu vede pracovník, který přejímá hmotnou odpovědnost za hotovost v pokladně. Příjem a výdej peněz může provádět jen na podkladě příjmových a výdajových pokladních dokladů. O pohybu hotovosti vede záznamy v pokladní knize. Př. Pokladní knihy Př. Výdajového pokladního dokladu

3 Příklady účetních případů
Výplata mezd zaměstnancům hotově Manko v pokladně 331 211 569 211 VÚD VPD Přírůstky v pokladně Úbytky v pokladně Různé výnosy (601, 602, 604) - Úhrada faktury od odběratele - Osobní vklad - Různé náklady - Zaplacení došlých faktur - Výplata mezd zaměstnancům - Nákup DHM - Nákup zásob - Výběr pro osob. spotřebu

4 Inventarizace pokladní hotovosti
- Alespoň jednou za účetní období musí být provedena inventarizace pokladní hotovosti, tzn. Zjištění skutečné hotovosti a její porovnání s účetním stavem (tj. stavem v pokladní knize). O inventarizaci vyhotovuje pověřený pracovník (pokladník) zápis, kde uvede jednotlivé druhy bankovek a mincí, zapíše jejich počet a vyčíslí případný inventarizační rozdíl. - Rozdíl může být: SCHODEK (manko): skutečný stav je nižší než stav účetní. PŘEBYTEK: skutečný stav je vyšší než stav v účetnictví. .

5 Účtování inventarizačních rozdílů:
SCHODEK (manko) se účtuje do finančních nákladů, a to na účet Manka a Škody. Pracovníkovi odpovědnému za stav pokladní hotovosti je předepsána náhrada za manko (za předpokladu, že vzniklý schodek zavinil), která se účtuje ve prospěch finančních výnosů. PŘEBYTEK se účtuje ve prospěch finančních výnosů.

6 Zpracovala Kateřina Bártíková
Zdroje: Učebnice účetnictví Pavel Štohl Google obrázky moderni-vyuka.svse.cz


Stáhnout ppt "Pokladna Hotovostní placení – pokladna - Používá se tam, kde placení prostřednictvím bankovních účtů je často neproveditelné (např. proplacení cestovních."

Podobné prezentace


Reklamy Google