Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Slide 1 Modul č.3 Technologie – výroba piva Rozdělení piva
Slide 2…atd Rozdělení piva Pivo rozdělujeme podle barvy do čtyř skupin a dále je děleno dle vyhlášky na jednotlivé podskupiny. skupiny piv: světlá – piva vyrobená převážně ze světlých sladů polotmavá – piva vyrobená z tmavých sladů, sladů karamelových, případně barevných sladů ve směsi se světlými slady tmavá – piva vyrobená z tmavých sladů, sladů karamelových, případně barevných sladů ve směsi se světlými slady řezaná – piva vyrobená při stáčení smíšením světlých a tmavých piv stejné skupiny
Slide 2…atd Rozdělení piva podskupiny piv: lehká – piva vyrobená převážně z ječných sladů, do 7 % hm. EPM (extrakt původní mladiny výčepní – piva vyrobená převážně z ječných sladů, 8 až 10 % hm. EPM ležáky – piva vyrobená převážně z ječných sladů, 11 až 12 % hm. EPM speciální – piva vyrobená převážně z ječných sladů, 13 a více % hm. EPM portery – tmavá piva vyrobené převážně z ječných sladů, 18 a více % hm. EPM
Slide 2…atd Rozdělení piva podskupiny piv: se sníženým obsahem cukrů – hluboce prokvašená piva s obsahem alkoholu do 0,75 g / 100 ml a bílkovin do 0,4 g / 100 ml se sníženým obsahem alkoholu – piva s obsahem alkoholu nejvýše 1,2 % obj. (1 % hm.) pšeničná – piva vyrobená s podílem extraktu z použitého pšeničného sladu vyšším než jedna třetina hmotnosti celkově dodaného extraktu kvasnicová – piva vyrobená dodatečným přídavkem podílu rozkvašené mladiny do hotového piva v průběhu stáčení (tím se liší od tzv. nefiltrovaných piv, do kterých žádné kvasnice přidávány nejsou. Kvasnice jsou v nich přítomny pouze ve formě neodfiltrovaného zbytku po kvašení.)
Slide 2…atd Rozdělení piva podskupiny piv: nealkoholická – piva s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % obj. (0,4 % hm.) ochucená – s přídavkem látek určených k aromatizaci (bylin nebo bylinných výluhů, ovocného koncentrátu, přírodního aroma, medu aj.), potravních doplňků popř. lihovin nebo jiných alkoholických nápojů (s obsahem alkoholu od 1,2 do 15 % obj. alkoholu, kromě vína a burčáku). Podíl lihovin a jiných alkoholických nápojů nesmí překročit 10 % obj.
Slide 1 Modul č.3 Technologie – výroba piva Označování piva
Slide 2…atd Označování piva se řídí vyhláškou č. 324/1997 Sb. a vyhláškou č. 335/1997 Sb. Dle těchto vyhlášek musíme pivo označit: názvem druhu a skupiny (např. pivo ležák) obsahem alkoholu v objemových procentech způsob kvašení údaj "nefiltrované", pokud nebyla provedena filtrace údaj zda se jedná o pivo světlé, tmavé, polotmavé nebo řezané údaj o použití přírodní minerální vody, pokud byla k výrobě použita. k označení skupiny piva se výhradně používá EPM (extrakt původní mladiny) Lehké pivo a pivo se sníženým obsahem cukru musí být označeno podle zvláštního právního předpisu