Rozvoj slovní zásoby Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.0768 číslo DUMu: : VY_32_INOVACE_05_CJ1_rozvoj_slovni_zasoby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
Medovníkový domček Perníková chaloupka
Stavba věty jednoduché
Název materiálu: Vypravování
Základní škola Církvice, okres Kutná Hora VY_32_INOVACE_CJ.1.2.LH49 Metodická poznámka: Projekt vyjde cca na 3 – 4 vyučovací hodiny. Děti přišly v maskách.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM03 Předmět: Český jazyk Ročník: 3. Klíčová.
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
METODICKÝ LIST DOPLŇ VĚTY- žákům vytiskneme PL a doplňují vhodná slova do vět. Někdo píše n tabuli, ostatní do listu. Po kliknutí se objeví řešení. UHODNI.
Zlatovláska Autorka: Dáša Kudová.
Práce s pohádkou - poznej podle úryvku
O červené Karkulce Zpracoval: Jan Krejčí.
O SMOLÍČKOVI.
O perníkové chaloupce Bylo nebylo….
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_08.
O Karkulce Autor: Kroupa Michal 1.Kapitola V jedné rodině žila jedna hodná a milá dívenka. Každý jí měl rád, ale maminka s babičkou jí milovaly ze všech.
Červená karkulka Lucie Novotná.
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
Červená Karkulka Autor:Michaela Rohlíková.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
Hádej, hádej, hádači Déšť mele prsty ve mlýnku
O zlé koze vyprávění podle obrázkové osnovy.
O Budulínkovi O Budulínkovi Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Příběh Bylo jedno krásné místo na Zemi a jmenovalo se Šumava. A bylo tam ještě jedno krásné místo Lesní království. Rostlo tam hodně.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lenka.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk 1 Autor: Mgr. Romana Martináková Poznáš pohádku?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Nedomová NÁZEV: VY_32_ INOVACE_ 12_.
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY. NÁZEV:Z POHÁDKY DO POHÁDKY AUTOR:Mgr. Jolana Zahradníková STRUČNÁ ANOTACE ( OBSAH, DATUM PILOTÁŽE ): Genetická.
O Budulínkovi Autoři: Vraný,Špitálník. 1. kapitola  Byl jeden dědeček a jedna babička a ti měli Budulínka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lenka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Šípková Růženka TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Červená Karkulka TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_01
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření červen 2013
Práce s textem úryvku z pohádky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
O Budulínkovi O Budulínkovi Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.07_Procvičování_malých_tiskacích_písmen_ve_větách.
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_Český jazyk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
Porozumění jednoduchému textu 2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Prohlédni si pohádku o Karkulce. Pokus se sám povídat podle obrázků
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jana Němcová
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Počítáme na prstech jedné ruky podle pohádky
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.04_Čtení_s_porozuměním.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část
Transkript prezentace:

Rozvoj slovní zásoby Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: : VY_32_INOVACE_05_CJ1_rozvoj_slovni_zasoby Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Autor: Mgr. Jitka Havířová

Naplň košíček pro babičku a vyprávěj pohádku

Cesta k babičce

Popletená pohádka Byl jeden král a byl tak rozumný, že i všem živočichům rozuměl, co si povídali. A taky se dovedl natáhnout tak vysoko, až měl hlavu v oblacích, a jeho kamarádovi zas rostlo břicho na všechny strany. A třetí kamarád si musel oči zavazovat, protože příliš viděl. Najednou se před nimi otevřel les a uviděli paseku. Uprostřed ní stála podivná chaloupka: dveře měla z marcipánu a střechu z perníku. Právě šel kolem chaloupky myslivec a ze světnice uslyšel divné zvuky, jako by se tam řezalo dříví. Vtom začala odbíjet půlnoc. Cizí princezna se princi vytrhla a utíkala ze sálu pryč. Na schodech uklouzla a jeden střevíček se jí vyzul. Pak se svalila ve věži jako mrtvá a usnula. A s ní rázem usnuli hlubokým spánkem všichni, kdo v zámku byli. A už spali a spali a spali. Dobře se jim spalo. A pak bylo zase jaro, všecko kvetlo a tráva byla taková veliká. Naštěstí se na ní nedaleko pásl jelen a jak zaslechl volání, cupity cupity přes hory přes doly – už tu byl. Šípková Růženka Perníková chaloupka Popelka Broučci Zlatovláska Dlouhý, Široký a Bystrozraký Budulínek O Smolíčkovi Červená karkulka Úkoly : Podtrhni stejnou barvou pohádku v textu. Která pohádka zůstala? Zahrajeme si ji. Pantomima – vyberte si postavičku z některé pohádky a předveďte ji. Namaluj některou postavičku – hádáme.

O perníkové chaloupce Najednou přišel večer. Děti neznaly cestu domů. Začaly se samy ve tmě bát. „Jeníčku, vylez na strom a rozhlédni se, jestli někde nesvítí světýlko!“ napadlo Mařenku. Jeníček vylezl na strom a uviděl světýlko. V chaloupce na kraji lesa žili maminka a tatínek a s nimi jejich dvě děti, Jeníček a Mařenka. Jednou šli Jeníček a Mařenka na jahody a v lese zabloudili. Děti se rozběhly k chaloupce a vylezly na střechu. Začaly loupat perníček, protože už měly velký hlad. A tu se z chaloupky ozval hlas báby, která v ní bydlela: „ Kdo mi to tu loupe perníček?“ Chytily se za ruce a rychle utíkaly z chaloupky ven. Běžely přes les, šly přes louku a pole, až šťastně došly domů. To bylo radosti ze shledání! Bába vyběhla z chaloupky a chytila obě děti. Zavřela si děti v domečku, že si je vykrmí. Pak si vzala lopatu a chtěla dát děti do pece, aby si je upekla.“ Ale my nevíme, jak se na lopatě sedí,“ špitly děti. Bába sedla na lopatu, že jim to ukáže. Děti rychle přiskočily a strčily bábu do pece. Děti se vydaly za světýlkem, až přišly na paseku, kde stála chaloupka. Nebyla to však obyčejná chaloupka. Byla z cukru, střechu měla z perníku a dveře z čokolády. Úkoly seřaď správně za sebe procvičujeme čtení dramatizace částí textu přepis části textu

Anotace: Tento materiál je určen pro práci s žáky na konci 1.ročníku, dobře ho lze využít i ve 2. a 3. ročníku. Vzdělávací obor český jazyk, tematický okruh Slovní zásoba, téma pohádka. Rozvíjíme porozumění psané řeči a dovednost správného vyjadřování, jednoduché hodnocení literárního textu. Využití: -rozvoj slovní zásoby, rozhovoření -porozumění čtenému slovu, plynulé vyjadřování -rozvíjení zrakového vnímání, prostorové orientace -dramatizace pohádek, jednotlivých částí -besedy nad knihou / říjen 2011 /

Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Havířová. Obrázky: Nástroje sady Microsoft Office 2011: