Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_33_Čtení s porozuměním, ZŠ praktická, 5.-7.r. -TEMA: Orientace v textu ČÍSLO PROJEKTU: CZ /1.4.00/

2 Anotace: čtení s porozuměním
Zadané úkoly vedou žáky ke zdokonalení čtení s porozuměním, orientaci v textu, procvičování pozornosti při čtení, k rozvoji slovní zásoby. Žáci vyhledávají a doplňují správná slova do vět, odpovídají na otázky vycházející z daného textu, třídí podstatná jména podle rodu, luští křížovku. Po splnění každého úkolu následuje správné řešení pro kontrolu. Pilotáží bylo ověřeno, že zadané úkoly vedou k vytyčeným cílům. Všechny úkoly jsou pro žáky vhodné jak k samostatné, tak skupinové práci.

3 Z vyprávění Jana Karafiáta se ztratila slova
Z vyprávění Jana Karafiáta se ztratila slova. Vyber správná slova a doplň je do textu. Slunko bylo u samého ……………. a svatojánští…………..vstávali. ……….už byla v ………….. a vařila …………Tatínek už také nespal. Ležel ještě v ………….a hezky si hověl………… pak přelezl ze své ……….na maminčinu - tam se pěkně spalo – lehl si pěkně na ………., zdvihl všecky ……….. do povětří a počal se……..: houpy, houp, houpy, houp. Ale najednou se to jaksi moc …………, houpy, houp, a už ležel Brouček na ………… a ………., co mu jen hrdlo stačilo. houpat, západu, broučci, zádečka, snídani, nožičky, maminka, postýlky, rozhoupalo, zemi, křičel, posteli, Brouček, kuchyni

4 Z vyprávění J.Karafiáta se ztratila slova. Vybrali jste správná slova?
Slunko bylo u samého západu a svatojánští broučci vstávali. Maminka už byla v kuchyni a vařila snídani. Tatínek už také nespal. Ležel ještě v posteli a hezky si hověl. Brouček pak přelezl ze své postýlky na maminčinu - tam se pěkně spalo – lehl si pěkně na zádečka, zdvihl všecky nožičky do povětří a počal se houpat, houpy, houp, houpy, houp. Ale najednou se to jaksi moc rozhoupalo, houpy, houp, a už ležel Brouček na zemi a křičel, co mu jen hrdlo stačilo. houpat, západu, broučci, zádečka, snídani, nožičky, maminka, postýlky, rozhoupalo, zemi, křičel, posteli, Brouček, kuchyni

5 Znovu si přečtěte úryvek z knihy
Znovu si přečtěte úryvek z knihy. Vyhledejte všechna podstatná jména, podstatná jména rodu mužského podtrhněte modře, rodu ženského zeleně a rodu středního žlutě. Slunko bylo u samého západu a svatojánští broučci vstávali. Maminka už byla v kuchyni a vařila snídani. Tatínek už také nespal. Ležel ještě v posteli a hezky si hověl. Brouček pak přelezl ze své postýlky na maminčinu - tam se pěkně spalo – lehl si pěkně na zádečka, zdvihl všecky nožičky do povětří a počal se houpat, houpy, houp, houpy, houp. Ale najednou se to jaksi moc rozhoupalo, houpy, houp, a už ležel Brouček na zemi a křičel, co mu jen hrdlo stačilo.

6 Slunko bylo u samého západu a svatojánští broučci vstávali.
Maminka už byla v kuchyni a vařila snídani. Tatínek už také nespal. Ležel ještě v posteli a hezky si hověl. Brouček pak přelezl ze své postýlky na maminčinu - tam se pěkně spalo – lehl si pěkně na zádečka, zdvihl všecky nožičky do povětří a počal se houpat, houpy, houp, houpy, houp. Ale najednou se to jaksi moc rozhoupalo, houpy, houp, a už ležel Brouček na zemi a křičel, co mu jen hrdlo stačilo.

7 Pokud jste pozorně četli, dokážete odpovědět na všechny otázky.
Kdy vstávali svatojánští broučci? Co dělala ráno maminka? Co dělal tatínek? Kam si Brouček přelezl? Čím se začal Brouček bavit? Kde se nakonec Brouček ocitl?

8 Odpověděli jste na všechny otázky správně?
Kdy vstávali svatojánští broučci? Broučci vstávali, když bylo slunko u samého západu. Co dělala ráno maminka? Maminka vařila snídani. Co dělal tatínek? Tatínek ležel v posteli a hověl si. Kam si Brouček přelezl? Brouček si přelezl na maminčinu postýlku. Čím se začal Brouček bavit? Brouček se začal houpat. Kde se nakonec Brouček ocitl? Nakonec se Brouček ocitl na zemi.

9 Vyluštěte si křížovku 1. jarní měsíc 2. jídlo jíme 3. domácí
4. kos tahá ze země 5. ve škole učí 6. píšeme 7. král nosí na hlavě 1 2 3 4 5 6 7

10 Tajenka - BROUČEK 1. jarní měsíc 2. jídlo jíme 3. domácí
4. kos tahá ze země 5. ve škole učí 6. píšeme 7. král nosí na hlavě 1 D U B E N 2 P Ř Í O R M 3 Ú K L 4 Ž A 5 Č I T 6 7

11 Citace a zdroje: vlastní text: Karafiát, Jan – Trnka, Jiří. Broučci. Praha: Albatros, 1995.s.6


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google