Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část"— Transkript prezentace:

1 Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část
Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4.,5. ročník Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Název a anotace: Slovní druhy II. část, procvičování Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Určuje slovní druhy plnovýznamových slov a využívá je v gramaticky správných tvarech… Využité materiály: Obrázky byly použity z klipartu Microsoft Office.

2 SLOVNÍ DRUHY II. ČÁST

3 Zopakuj si: Odpovídají na otázky kdy, kde, jak, kam. PŘÍSLOVCE
Spojují se s podstatnými jmény. Píší se zvlášť. PŘEDLOŽKY Spojují věty nebo slova. SPOJKY Uvozují samostatné věty. ČÁSTICE Vyjadřují nálady, city, hlasy a zvuky. CITOSLOVCE

4 Roztřiď tato příslovce do skupin podle otázek, kterými se na ně ptáme.
vzhůru, dlouho, dozadu, smutně, včera, brzy, uprostřed, jinde, hezky, dnes, loni, vpředu, špatně, venku, nyní, tam. KDY? KDE? JAK? KAM?

5 Mezi předložku a podstatné jméno vlož vhodné přídavné jméno:
před ______ mostem u _________ javoru k ________ tramvaji přes _________ plot s ________ bratrem z ___________ látky po ________ pěšině na _________ cestu při ___________ vůli v ___________ bytě od __________ tety z __________ hmoty

6 Spojky se schovaly do pohádkových vět. Najdeš je? (označ je číslicí 8)
Budulínek se radoval, že ho liška povozí na ocásku. Zlatovláska si přála, aby se Jiřík do ní zamiloval. Tatínek vyhnal Marušku ze zámku, protože ho měla ráda jako sůl. Popelka ztratila střevíček, když běžela ze schodů. Karkulka šla k babičce, potkala vlka a potkala vlka. ( Ze kterých pohádek jsou tyto věty? )

7 Utvoř věty, ve kterých použiješ částice – ať, kéž, nechť, což.

8 Říkej k obrázkům vhodná citoslovce.


Stáhnout ppt "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část"

Podobné prezentace


Reklamy Google