Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Lenka Štibrányiová
Advertisements

Úvod do ekonomické teorie
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Finanční trh.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Firma a jejich cíle.
Bilance a bilanční princip
Digitální učební materiál
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
EKONOMIE A MAJETEK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1. Základní ekonomické pojmy
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Agregátní poptávka a nabídka
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100203_Vyrobni_faktory_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Celkový a mezní produkt
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
Finanční výkazy obchodních společností
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_712 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: VF : b) přírodní zdroje.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1291Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Členění dlouhodobého majetku.
Ing. Veronika Dostálková MBA PODNIKÁNÍ - ÚVOD Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika – základní pojmy.
Digitální učební materiál
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Zpracoval: Kratochvílová, Hrenáková,Janjič, Čampulka
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výrobní faktory CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DUM - Digitální Učební Materiál
Výrobní činitelé v podniku
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Transkript prezentace:

Trh práce

Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních silách je však dynamicky proměnlivá (tak jak se firmám daří nebo nedaří

Není-li na trhu dostatek pracovních sil mají firmy dvě možnosti: zvyšovat produktivitu práce, tedy zajistit, aby pracovní síla při vynaložení stejné práce vyrobila více (např. zavedením nových technologií, změnou organizace práce atd.) povolat pracovní síly ze zahraničí. Tato situace řeší dočasný nedostatek pracovních sil v jednom státě a relativní nadbytek pracovních sil ve státě jiném.

Přírodní zdroje Jsou součástí přírody, které člověk využívá k uspokojování potřeb a ke své činnosti. Tvoří je nerostné bohatství, půda, lesy, voda, vzduch. Půdu využíváme např. v zemědělství, nerostné bohatství v hutnictví atd.. Některé přírodní zdroje jsou neobnovitelné, proto se s nimi musí dobře hospodařit.

Vlastník půdy si může na trhu diktovat podmínky prodeje či nájmu (cenu). Cena půdy je dána její bonitou (polohou, kde se půda nachází, vybaveností inženýrskými sítěmi, dostupností – silnice atd.). Přírodní zdroje

Kapitál Kapitál tvoří všechny ostatní hmotné činitele, které se v podnikové činnosti používají. Je výsledkem lidské práce, představuje hmotné statky např. stroje, materiál, dopravní prostředky, budovy atd. (upozornění - finanční kapitál nepatří mezi výrobní faktory).

Členění kapitálu: finanční kapitál - představuje peněžní prostředky reálný kapitál – přestavuje jak hmotné tak i nehmotné statky jako licence, patenty, software apod.

Kapitál je omezený, vzácný a má svou cenu: úrok - je cena kapitálu vloženého např. do banky či jiné finanční instituce. je to cena vyplývající z vlastnického vztahu jedince k tomuto kapitálu a nevyžaduje po vlastníkovi, aby s tímto kapitálem podnikal (peníze „vydělávají samy").

Kapitál je omezený, vzácný a má svou cenu: zisk je cena kapitálu, kterou očekává vlastník při aktivním podnikání s tímto kapitálem. Tato cesta je rizikovější, protože podnikatel také může o svůj kapitál přijít. Proto podnikatel logicky očekává, že jeho zisk bude vyšší než běžný úrok.

Kapitál - se dá hromadit, akumulovat. Běžná forma akumulace vzniká v případě, kdy podnikatel vydělaný zisk nespotřebuje pro osobní spotřebu a část ho ponechá ve firmě, aby rozšířil její zdroje a možnosti podnikání.