Kancelář ombudsmana Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR 27. 11. 2013 Třešť Mgr. Blanka Besserová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Advertisements

ŘÍZENÁ PRAXE STUDENTŮ STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY OCHRANY OSOB A MAJETKU KARVINÁ U MĚSTSKÉ POLICIE OSTRAVA V ROCE 2013.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Boj proti korupci a lichvě
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Být velitelem neznamená být diktátorem. Velitelem se nestává ten, kdo umí nejlépe křičet, ale ten kdo umí nejlépe poradit, pomoci, pochopit Velitel družstva.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Vzdělávání k problematice boje s korupcí.
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Právo na informace Tereza Danielisová,
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Řešení problematiky diváckého násilí. Proč?  zvyšující se intenzita projevů násilí  příliš velké zatížení Policie ČR  nedostatečná efektivita postihů.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Státní správa Petr Machala.
Subjekty trestního řízení
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
P OBÍDKOVÉ SLOŽKY, PŘÍPLATKY. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1268Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pobídkové složky,
Evropská občanská iniciativa
Organizace veřejné správy
Územní samospráva Obce
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Příprava zákona „o úřednících veřejné správy“ odbor veřejné správy Ministerstvo vnitra 8. Národní konference kvality ve veřejné správě Praha, 28. – 29.
Implementace zákona o státní službě
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
VĚZEŇSTVÍ A VAZEBNICTVÍ Vypracovala: Kristýna Kučerová, 2. C.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Informační systém o státní službě workshop pro zástupce IT dodavatelů HR systémů SÚ Informační systém o státní službě workshop pro zástupce IT dodavatelů.
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Plnění protikorupční strategie v oblasti veřejných zakázek malého rozsahu Lenka Matějková Odbor pro koordinaci boje s korupcí Úřad.
Vzdělávací programy projektu „Implementace nové integrovatelné e- learningové infrastruktury do rezortu MV prostřednictvím videokonferenčního řešení“ Registrační.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních.
Institut ochránce práv dětí
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Poznatky z kontrol agentur práce
BILANČNÍ TISKOVÁ KONFERENCE ZA ROK 2014
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Aktuální personální situace Policie České republiky
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
10 pilířů reformy Policie ČR
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Reforma policie Největší změna za posledních 50 let
Zhodnocení projektu plk. Mgr. Pavla KOPECKÁ Vedoucí
XXII. ročník – Praha, 29. září 2016
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Kancelář ombudsmana Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR Třešť Mgr. Blanka Besserová

Obsah vystoupení: I.Představení KOMB II.Statistika podání III.Problematika podání příslušníků HZS IV.Kontakty, závěr

V rámci „Strategie vlády v boji proti korupci na období let 2011 a 2012“ byl zadán úkol „zřídit ombudsmana Policie ČR“, a to v rámci struktury MV se záměrem, aby se na tento institut obraceli policisté v případě důvodného podezření na nekalé praktiky uvnitř policie. K ochraně práv a oprávněných zájmů příslušníků a zaměstnanců PČR zřídil ministr vnitra svým nařízením č. 22/2011 funkci ombudsmana, o rok později pravomoc rozšířil i na příslušníky a občanské zaměstnance HZS ČR. I. Představení KOMB

Postavení ombudsmana Svou existencí vyplňuje prázdné místo v systému kontroly v rámci policejního a hasičského sboru, je podřízen přímo ministrovi vnitra, kterému pravidelně předkládá zprávu o své činnosti, jako osoba stojící mimo Policii ČR a HZS ČR může ze své pozice garantovat nestrannost prošetření podnětů, se kterými se na něj policisté a hasiči obracejí.

Počet všech podání za období od 1. ledna 2013 do 22. listopadu 2013 je: 119 podání evidovaných pod číslem jednacím, 474 jednodušších podání vyřízených bez nutnosti důkladnějšího šetření, 464 dotazů a odpovědí na diskusním fóru, které mají převážně charakter žádosti o radu nebo názor II. Statistika podání

Složitějších, důkladněji prošetřovaných podání bylo v uvedeném období celkem 119, z toho pak:

III. Problematika podání příslušníků HZS zavedení informačního systému EKIS – problematika vykazování doby služby služební pohotovost a odměna za její výkon pracovní cesty a jejich nevykazování do odpracovaných hodin nařizování služby přesčas

Zavedení informačního systému EKIS – problematika vykazování doby služby Hasiči Směna Celkem odpracovaných směn Celkem odpracovaných hodin „A“ zelená směna „B“ bílá směna „C“ červená směna Ostatní příslušníci v rovnoměrném rozvržení doby služby Celkem odpracovaných dnů261 Celkem odpracovaných hodin 1.957,5 Celkem státních svátků9Z toho hodin67,5 Celkem odpracují (skutečně strávené hodiny na pracovišti) 1.890

Služební pohotovost a odměna za její výkon Do odsloužené doby během služební pohotovosti se započítávají pouze celé hodiny (v rámci 1 měsíce). V případě, že během služební pohotovosti hasič odslouží např. 2 h a 50 min, budou mu započteny pouze 2 hodiny. 50 minut nebude započteno ani do výkonu služby ani do výkonu pohotovosti. Dochází tak k situacím, že hasič může odsloužit 59 minut/měsíc, které se nepromítnou v odsloužené době.

Pracovní cesty a jejich nevykazování do odpracovaných hodin Přk.: vyslání na školení do 100 km vzdáleného místa cesta se nezapočítá do odpracované doby (započítá se pouze délka samotného školení) Obdobně podle zák. práce: doba strávená v dopravním prostředku není výkonem práce, to může být výkonem práce jen pro řidiče z povolání

Nařizování služby přesčas podle § 54 odst. 1 zák. 361/2009 Sb. - rozsudek NSS ze dne 26. září 2012, č. j.: 6 Ads 151/2011 podmínky nařízení přesčasu: 1. důležitý zájem služby 2. z toho vyplývající předpoklad výjimečnosti služby přesčas 3. odůvodnění přijetí tohoto opatření 4. maximální rozsah 150 hodin v kalendářním roce - metodický pokyn, č. j.: MV /PO-PVP-2013

Děkuji za pozornost Dotazy Kontakt: Mgr. Blanka Besserová, ombudsman P ČR a HZS ČR Mgr. David Dlouhý Mgr. Kristýna Benešová Mgr. Luboš Kozár