Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Hůdová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomická příprava výroby.
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Provozovny společného stravování
Výroba pěnových cukrovinek
Financování činnosti korporací
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební materiál
Opakování – pracovní list
Měnová soustava, měnová politika
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Výroba instantních prášků 1
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Způsoby zápisu algoritmů
Ing. Veronika Dostálková MBA
Technické prostředky v požární ochraně
Vytápění Tepelné ztráty
Úvod do podnikových financí
Technická mechanika – Úvod do statiky
Téma 9: Dlouhodobé financování investičního majetku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financování činnosti korporací
Fyzika – Elektrolýza.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Výroba nápojových prášků
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Odměňování zaměstnanců
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technická mechanika – Převody
Matematika Operace s vektory
Digitální učební materiál
Paměti počítače, rozdělení
Technická mechanika – Těžiště
Zdroje financování majetku - PASIVA
Název projektu: Moderní škola
Teorie Informace, signál
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Technologie Teorie obrábění.
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_02_32_INOVACE_11

Kapitálová struktura Předmět: Ekonomika provozu a podnikání Ročník: 4. Jméno autora: Ing. Lenka Kandlerová Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Kandlerová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace podrobně seznamuje studenty s kapitálovou strukturou podniku a jejími jednotlivými částmi. Klíčová slova: Kapitál, vlastní a cizí kapitál, základní kapitál, rezervní kapitál, nerozdělený zisk, emisní ážio, závazky, dlužní úpisy, obligace.

Majetková struktura kapitálvlastnízákladní kapitálrezervní kapitálnerozdělený ziskemisní ážiocizídlouhodobýdlouhodobé úvěrypodnikové obligacekrátkodobýkrátkodobé úvěryZ k dodavatelůmZ k zaměstnancůmZ k odběratelůmZ k státním institucím

Vlastní kapitál Kapitálová struktura = struktura zdrojů, z nichž majetek vznikl. Vlastní kapitál = kapitál, který do podniku vloží podnikatel. I.Základní kapitál Peněžní a nepeněžní vklady podnikatele nebo skupiny společníků. U kapitálových společností a družstev se tvoří povinně a jeho výše je zapisována do OR. Zákonem stanovená výše základního kapitálu: s.r.o. – Kč, a.s. – Kč (neveřejný úpis akcií) nebo Kč (veřejný úpis), družstvo – Kč.

II.Rezervní kapitál Fondy tvořené ze zisku na základě zákona. Jsou pojistkou proti nepředvídatelným rizikům v podnikání. Zákonem stanovené fondy: zákonný rezervní fond, nedělitelný fond. III.Nerozdělený zisk Část zisku po odvodu daní, která se nerozděluje mezi majitele, ale zůstává pro rozvoj podnikání. IV.Emisní ážio Kladný rozdíl mezi nominální a prodejní cenou akcií při jejich emisi.

Cizí kapitál Cizí kapitál = dluhový kapitál = peněžní a nepeněžní vklady věřitelů. I.Dlouhodobý Závazky se splatností delší jak jeden rok: a) dlouhodobé bankovní úvěry b) podnikové obligace c) leasingové dluhy

II.Krátkodobý Závazky podniku se splatností do jednoho roku: a) krátkodobé bankovní úvěry b) dodavatelské úvěry c) zálohy přijaté od odběratelů d) nevyplacené mzdy e) dlužné odvody na SP a ZP, daně aj. Cizí kapitál není poskytován zadarmo. Jeho cenou je úrok a ostatní výdaje, které s jeho získáním souvisí. Platí ale, že cizí kapitál je obvykle levnější než vlastní a krátkodobý je levnější než dlouhodobý.

Důvody použití cizího kapitálu Pokuste se najít 3 důvody, proč podnikatelé používají cizí kapitál.

Důvody použití cizího kapitálu Našli jste? 1.podnikatel nemá dostatek vlastního kapitálu a nechce dalšího společníka 2.podnikatel kapitál má, ale ten je vázán jinde 3.cizí kapitál umožňuje větší investice 4.poskytovateli cizího kapitálu nevznikají žádná práva související s podnikem 5.cizí kapitál zvyšuje rentabilitu (výnosnost) podniku

Použitá literatura Veber, J. – Srpová, J. a kolektiv: Podnikání malé a střední firmy. Praha: Grada Publishing, a.s Synek, M. a kol.: Podniková ekonomika. Praha: C. H. Beck, Použité schéma pochází z archivu autora.